Orosz figyelmeztetés Európának

2022. 04 27. 10:11

Magyarországra érkezik földgáz

Szijjártó Péter szerint a Magyarországra irányuló földgázszállítás zavartalan.
Fotó: origo

A Magyarországra irányuló földgázszállítás szerződés, ütemterv szerint és zavartalanul zajlik – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Facebook-oldalán szerdán.

A New Yorkban tartózkodó politikus elmondta, hogy az elmúlt órákban több hírt jelent meg arról, hogy a Gazprom leállította a földgázszállítást Lengyelország és Bulgária irányába.

A miniszter kiemelte, hogy a Magyarországra irányuló földgázszállítás jelentős része, évi 3,5 milliárd köbméter, vagyis napi nagyjából 10 millió köbméter az úgynevezett déli útvonalon, Törökországon, Bulgárián és Szerbián keresztül érkezik Magyarországra.

Ebből a szempontból nyugtalanító lehet az a hír, amely szerint a Gazprom szállítása Bulgária irányába leállt – tette hozzá.

„A hír azonban úgy pontos, hogy a Bulgáriának szánt gázmennyiséget nem szállítja a Gazprom. A Gazprom tájékoztatása szerint a tranzit, tehát a Bulgárián keresztüli szállítás, akár Szerbia, akár Magyarország irányába ettől független. A Gazprom más-más bolgár céggel áll szerződésben a Bulgáriának szánt mennyiségek szállítása, illetve a tranzitszállítások tekintetében” – mondta Szijjártó.

Hozzátette: a Magyar Földgázszállító Zrt. tájékoztatása szerint Kiskundorozsmánál a szerződés és a tervek szerint történik a gázszállítás Magyarország irányába.

„Szeretnék mindenkit megnyugtatni, hogy a Bulgáriának szánt gázmennyiség le nem szállítása nem jelenti a Bulgárián keresztüli tranzit leállítását” – emelte ki.

„Természetesen a bolgár partnereinkkel is egyeztetni fogunk majd a holnapi nap folyamán, de egyelőre minden érintett ezt az értesülésünket erősítette meg” – mondta Szijjártó Péter.

A miniszter emlékeztetett, hogy a Gazprom áttér egy másfajta fizetési módra: a Gazprom Export nevű vállalat rubelben kéri a gáz árát.

„Azonban sikerült találni olyan megoldást, amely alapján mi euróban tudjuk elutalni a gáz árát a Gazprom Banknál létesített eurószámlánkra, azt a Gazprom Bank átváltja rubelre, és ennek a rubelnek a továbbutalása történik majd a Gazprom Export cég számára” – közölte.

Szijjártó jelezte, hogy „a tegnapi napon napvilágot látott hírek szerint a szlovák barátaink, kollegáink is így fognak fizetni, legalábbis a szlovák energiaügyeket felügyelő szlovák gazdasági miniszter ezt nyilatkozta. A mi következő fizetési kötelezettségünk egyébként majd május 22-én jelentkezik”.

„Szeretnék mindenkit megnyugtatni, hogy a Magyarország irányuló földgázszállítás szerződés és ütemterv szerint, zavartalanul zajlik” – mondta a miniszter. (Forrás: MTI)

* * *

Ez a gázszállítási vita nem újkeletű dolog, közhelynek tűnik, de a történelem tényleg ismétli önmagát. Egy 2009-es eset jut eszembe, amikor Oroszország és Ukrajna keveredett vitába. Akkor az orosz Gazprom beszüntette a gázszállítást Ukrajnába. A két ország között azért támadt konfliktus, mert Oroszország a korábbi bejelentésnek megfelelően európai piaci árakra akart áttérni. Ez azt jelentette, hogy 400 dollárt kért 1000 köbméterenként. Ám végül Vlagyimir Putyin kormányfő 250 dolláros igen kedvezményes árat szabott. Kijev azonban csak 201 dollárt lett volna hajlandó fizetni.

Terhelte a helyzetet, hogy Ukrajna kétmilliárd dolláros tartozást halmozott fel, s ebből a Gazprom szerint 600 millió dollárral kevesebbet fizetett ki később.

E.E.

A Zalai Hírlap 2009 január másodiki számában jelent meg a hír arról, hogy Oroszország leállította a gázszállítást Ukrajnába.