Merész ötlet volt, de az idő igazolta őket

2022. 04 25. 08:58

Harminc éves a Zalaegerszegi Atlétikai Club

Szakály Istvánnak elévülhetetlen érdemei vannak abban, hogy a ZAC ma is működik.

30 évvel ezelőtt – 1992. április 22-én – jegyezte be a Zala Megyei Bíróság a ZTE kereteiből kivált Zalaegerszegi Atlétikai Clubot. Az új sportegyesületet 23 tag alapította. Az alapítást több évnyi tárgyalás előzte meg. Miután az atlétika korábbi támogatói és szimpatizánsai, valamint edzői és sportolói is zöld utat adtak a ZAC megalakulásának, bátran vállalták az elnökséggel és irányítással járó felelősséget az akkori elnökség tagjai. A klub végül is 300 000 forint készpénzzel indult, s 74 igazolt versenyzővel kezdte meg ma is tartó pályafutását.

– Már az alakulás évében Zalaegerszeg legelső helyi nevelésű és Zalaegerszegen élő, zalaegerszegi sportegyesületben versenyző sportolót tudtunk kijuttatni a barcelonai olimpiára. Kozáry Ágnes személye most is példaképe a megyeszékhely sportéletének és sportdiplomáciájának! Nagyon büszkék vagyunk rá! A 30 év alatt összesen hat (!) olimpián vettek részt a ZAC atlétái. Emellett számos felnőtt és korosztályos világ és Európa-bajnoki résztvevőnk, több tucat válogatott és magyar bajnok sportolónk volt. Női csapatunk 8. helyezett lett a Bajnokcsapatok Európa Kupáján – mondja Szakály István elnök.

– Kiváló nevelő munkánkat általában évi 12 edző biztosította. Az anyagi biztonságot pedig a remekül együtt működő ügyvezetés és elnökség kiváló összhangja, szorgalma tudta előteremteni. A klub elnöke legtovább Tóth Zoltán volt, aki pontosan 20 évig vállalta a felelősséggel és a dicsőséggel is együtt járó elnöki funkciót! Külön köszönet jár annak a 300 (!) zalaegerszegi, zalai vállalkozásnak, amelyek fantáziát láttak a ZAC támogatásában. Volt két olyan cég, amely még a nevét is adta az atlétikának. Köszönjük Németh Ferenc és Kondor Zsolt „keresztszülők” (Royal Sped) és dr. Szász Péter (Zalaszám) patronálását. Szomorú szívvel emlékezem azokra az elévülhetetlen érdemeket szerzett alapítókra, akiknek a sors nem adhatta meg, hogy a mostani 30 éves jubileumot velünk együtt ünnepelhessék. Tisztelettel emlékezünk dr. Zumbok Ferencre, Kauzli Józsefre, Lukács Mártonra és Gyulai Gyulára. Sajnálom, hogy 2 évvel ezelőtt az ügyvezetést át kellett adnom, mert szerettem volna még megírni negyedik (!) könyvemet is a Zalaegerszegi Atlétikai Club 30 éves részletes történelméről és legfontosabb adatairól. De így is, most már a ZAC elnökeként is nagyon büszke vagyok 30 éves felnőtt „gyermekemre”, a zalaegerszegi atlétikára!

Szakály István befejezésül kiemelte, hogy a ZAC-nak mindvégig korrekt volt a kapcsolata a helyi sajtóval, amely részletesen és hitelesen tájékoztatta a sportszerető közvéleményt a zalaegerszegi atléták eredményeiről.

z.t.

Kozáry Ágnes edzőjével, Kámán Ferenccel egyeztet aktív pályafutása idején.