Pethőhenyére hívták az ukrán nagykövetet

2022. 04 20. 11:10

Ellátást és szeretet kapnak, fegyvert nem

Az „Ibituba”, vagyis a Zalahús Zrt. egykori vendégháza napjainkban Pethőhenyén. Ki gondolta volna, hogy majd háborús menekültek ideiglenes otthona lesz?
Fotó: Zalatáj

Ljubov Nepop ukrán nagykövet, Soltész Miklós államtitkár, a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács elnökének társaságában, április 19-én látogatást tett a budapesti BOK csarnokban működő humanitárius tranzitponton.

A látogatás során Ljubov Nepop felvetésére Soltész Miklós leszögezte: Magyarország segít a menekülteknek, de fegyvert és katonát nem küld.

Ma (április 20-án) reggel Deák István, Pethőhenye polgármestere megosztotta szerkesztőségünkkel azt a nyílt levelet, amit elküldtek Ljubov Nepopnak, Ukrajna budapesti nagykövetének. Ezt most mi is közöljük:

 

Ljubov Nepop nagykövet asszony részére

Ukrajna Magyarországi Nagykövetsége

Budapest

Istenhegyi út 84/B

Tisztelt Nagykövet Asszony!

Az ukrán-orosz háború kitörése után Pethőhenye Község Önkormányzata azonnal a háborús menekültek segítségére sietett.

Ezt a kis Zala megyei falut, amely Zalaegerszegtől néhány kilométerre, a magyar-ukrán határtól messze fekszik, 450-en lakják. Jelenleg 41 (!) háború elől menekülő ember ellátásról gondoskodunk.

Ez az, amit tenni tudunk. S ezért nem várunk köszönetet. Csak annyit, hogy elnökük, Volodimir Zelenszkij úr, s Ön, Tisztelt Nagykövet Asszony ne kérjék azt tőlünk, magyaroktól, hogy fegyvereket, netán katonákat küldjünk Ukrajnába.

Ha ismeri Magyarország történetét, akkor láthatja, hogy ha hazánk belekeveredett egy háborúba (lásd I. és II. világháború), annak nemzeti tragédia lett a vége. Ebbe a hibába nem szeretnénk még egyszer beleesni. Ezt üzente április harmadikán a parlamenti választásokon a szavazópolgárok döntő többsége is a megalakuló új magyar kormánynak.

Ez nem a mi háborúnk, hanem Ukrajnáé, Oroszországé és az Egyesült Államoké. Mi a béke pártján állunk, ezért minden segítséget megadunk a menekülteknek.

Tisztelt Nagykövet Asszony!

Szeretném, ha erről Ön személyesen is meggyőződne, s egy Önnek megfelelő időpontban ellátogatna a Magyarország nyugati határához közel eső kis faluba, s ott találkozhatna menekült honfitársaival. Ezért tisztelettel és szeretettel meghívjuk Pethőhenyére.

Szeretettel várjuk!

Pethőhenye, 2022. április 20.

Tisztelettel:

                                                                  Deák István György

polgármester

* * *

Az alábbiakban közöljük Ljubov Nepop és Soltész Miklós BOK csarnokban tett látogatásáról beszámoló MTI-tudósítást:

* * *

Ljubov Nepop és Soltész Miklós a BOK csarnokban.
Képernyőfotó: M1

Magyarország a háború kitörése óta 1300 tonna segélyt jutatott el Ukrajnába, és több százezer menekültnek segített hazánkban, de fegyvert és katonát továbbra sem küld – hangsúlyozta Soltész Miklós államtitkár, a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács elnöke kedden, miután Ljubov Nepoppal, Ukrajna budapesti nagykövetével látogatást tett a budapesti BOK csarnokban működő humanitárius tranzitponton.

A Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a közmédiának nyilatkozva közölte, hogy Magyarország sokkal többet tud segíteni, ha Kárpátaljával együtt a „béke szigete marad”.

Magyarország nem ért egyet az orosz kőolaj és a gáz importjának embargójával sem, mert az olyan mértékben sújtaná a magyar és az európai gazdaságot, hogy „tönkremennénk, és segíteni sem tudnánk” – mondta.

Az ukrán nagykövet, aki először látogatta meg a tranzitpontot, köszönetét fejezte ki a magyar kormány és a magyarok segítségért, és azt kérte, hogy továbbra is támogassák az Ukrajnából érkezőket. Ugyanakkor jelezte, tiszteli és megérti a fegyverszállításra vonatkozó magyar álláspontot, de nem ért vele egyet. „Nem lehet védekezni fegyver nélkül” – hangsúlyozta Ljubov Nepop.

A nagykövet hozzátette: nem kérnek katonákat, nem kérik, hogy Magyarország belemenjen a háborúba, megértik és fontosnak tartják azt a magyar álláspontot, hogy a békét akarják megőrizni. Ugyanakkor – folytatta – más országokhoz hasonlóan Magyarországtól is azt kérik, fontolják meg, hogy milyen formában tudnának a védekezéshez eszközöket adni.

„Védekezés nélkül nem fogjuk tudni az orosz hadsereget megállítani (…) ha minket segítenek, akkor ezzel tudják itt megőrizni a békét” – fogalmazott. Azt is hozzátette: minden országtól fegyverszállítást és erősebb embargót kérnek, de ez nem jelenti azt, hogy ne lennének hálásak minden segítségért.

Ljubov Nepop azt is felvetette: a magyar hatóságok lépjenek fel egy április 30-ára, Budapestre tervezett oroszpárti tüntetéssel szemben. A nagykövet az MTI kérdésére elmondta: a külügyi tárcához jegyzékkel fordultak, hogy magyar hatóságok ne engedélyezzék a tüntetést. „Amikor egy gyilkos támogatásáról van szó, az nem demokráciáról szól” – mondta.

Soltész Miklós, miután karitatív szervezetek képviselőivel körbevezette a nagykövetet a tranzitponton, a közmédiának beszámolt arról, hogy eddig 1300 tonna élelmiszert, gyógyszert, orvosi eszközt és ruhát juttattak el Ukrajnába, a háború kitörésekor pedig több mint 100 ezer liter üzemanyaggal is segített Magyarország.

Kiemelte: eddig több mint 620 ezer ember érkezett Magyarországra Ukrajnából, ebből 270 ezer menekültnek biztosított szolidaritási jegyet a magyar vasúttársaság. Hozzátette: több mint 300 ezer embernek segítettek eddig a karitatív szervezetek valamilyen módon, étellel, ruhával, szállással, vagy egészségügyi szolgáltatással. Menedékes kérelmet eddig 16 400-an nyújtottak be, és több mint 101 ezer ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást bocsátatottak ki a hatóságok – ismertette. Az államtitkár kiemelte azt is, hogy a Híd Kárpátaljáért programban pedig már több mint egy milliárd forint felajánlás érkezett.

Mindezt tesszük sok-sok negatív lépés, üzenet és mondat ellenére és annak ellenére is, hogy a kárpátaljai magyarokkal szemben az elmúlt 8 évben nem volt barátságos az ukrán politika egy része – jegyezte meg.

Fantasztikusnak nevezte a menekülteknek segítő összefogást és megköszönte minden önkéntesnek a húsvéti ünnepek alatt is folyamatos, áldozatos munkáját. (MTI)