Semmiféle többletköltséget nem jelent rubelben fizetni a gázért

2022. 04 14. 14:12

Boros Imre szerint teljesen mindegy, hogy ki végzi az átváltást

Boros Imre: – Szlovákia energiavásárlása, pontosabban fizetési módja nem volt a figyelem középpontjában.
Fotó: MH

Teljesen mindegy, hogy a vevő vagy pedig a gázcég váltja át az eurót, dollárt orosz devizára, egyik módozat sem jelent pluszterhet, és szerződést sem sért – mondta Boros Imre közgazdász.

Magyarország nem sért szerződést, uniós egységet azzal, hogy az eurószámla mellé rubelszámlát is nyit, de továbbra is euróban fizet az orosz Gazprombanknak a földgázért – mondta lapunknak Boros Imre közgazdász.

A gázszállítási szerződéseknek vannak úgynevezett kiemelt pontjai, ezektől eltérni nem lehet, és szerződésszegő magatartásnak minősül a nem fizetés vagy a szállítás idő előtti leállítása. Egyetlen dokumentum sem tér ki azonban a fize­tés módjára, ezáltal pénznemére – mondta Boros Imre közgazdász.

Kifejtette, az orosz partner megteheti, hogy rubelben számláz, vagy másik lehetőségként egy meghatározott rubel–dollár vagy rubel–euró árfolyamnak megfelelő összeget kér az energiahordozóért.

Kitért arra is, hogy az osztrák kancellár moszkvai látogatása nem váltott ki jelentősebb médiavisszhangot, ellenben ha a magyar miniszterelnök lépte volna meg ugyanezt, nem néznék ennyire jó szemmel.

A fizetési módra visszatérve a partnereknek két lehetőségük van, az ellenérték dollárban vagy euróban érkezik a kijelölt számlára, és azt az orosz fél váltja át az ottani devizára – mesterséges keresletet generálva a rubel iránt, amely a háború előtti időkhöz képest tizenöt (!) százalékot erősödött – emelte ki Boros Imre.

Nem volt baráti hangulatú Vlagyimir Putyin orosz elnök és Karl Nehammer osztrák kancellár találkozója.
Fotó: AFP

Hozzátette, másodlagos, hogy helyben váltják át, vagy a gázvásárlóknak a világpiacon kell rubelt venni és orosz devizában utalni. Ennek azért nincsen jelentősége, mert valós többletköltséget nem jelent. A készpénz kezelési díja számít magasnak, ilyen, milliárdoknak megfelelő összegeknél és banki pénzmozgások esetében elhanyagolható a különbség a vételi és az eladási ár között – magyarázta a közgazdász.

Szólt arról is, Szlovákia energiavásárlása, pontosabban fizetési módja nem volt a figyelem középpontjában, és bár ez nem kap visszhangot, valójában Németország sem kerülheti el a fize­tési feltételek megváltozását. Sőt ottani cégek tiltakoznak az orosz gázt érintő szankciók ellen.

Boros Imre összefoglalva elmondta még, az, hogy az oroszok rubelben kérik a gáz ellenértékét, a vevőkre semmiféle többletköltséget nem hárít. A rubel a pénzpiacon beszerezhető, ugyanúgy, mint bármely más pénz. Az oroszoknak azonban nagyon lényeges, hogy a vételár át legyen váltva rubelre, hiszen ez erősíti a devizájuk iránti keresletet, tehát magát a nemzeti devizát is.

A gyenge rubel importálja az inflációt és drágítja az importot, azaz gazdaságilag nagyon káros. Teljesen mindegy, hogy az átváltást még a vevők vagy éppen a gázcég végzi – hangsúlyozta Boros Imre. Hozzátette, mindez azért is fontos számukra, mert az orosz jegybank 350 milliárd euró értékű devizatartalékát a nyugati bankok blokkolták. A Nyugat ügyes kommunikációs fogásnak használja a kijelentést, hogy nem fizet rubelben. A lényeg ebből a szempontból az, hogy az oroszok a számlát rubelben vagy euróban állítják-e ki. Az oroszoknak is presztízsszempont, hogy elkerülik a nyugati pénznemet.

Ami hazánk fizetési módját illeti, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a hét elején egyértelműsítette, az MVM leányvállalata, a CEEnergy és a Gazprom leányvállalata, a Gazpromexport közötti szerződéses viszony, valamint az elmúlt napok technikai tárgyalásai alapján a fizetés lehetséges a brüsszeli szankciók megsértése nélkül. Hazánk euróban fizet. Ez úgy működik, hogy az állam két számlát hoz létre a Gaz­prombanknál, egy euró- és egy rubelszámlát. A magyar kormány ténylegesen euróban fizet a banknak, a pénzintézet konvertálja az eurót rubelre, amelyet továbbít a Gaz­promexportnak.

Orbán András
 Magyar Hírlap