Főszerepben a hölgyek…

2022. 04 14. 09:17

A Szakály István Sportalapítvány díjazottjai

Balról Tóth Zoltán kurátor, az alapítvány támogatója, Muszil Ágnes, Kozáry Ágnes, Röszler Dóra és Szakály István feleségével.

A Szakály István Sportalapítvány névadója, a Zalaszám-ZAC elnöke 1997-ben hozta létre alapítványát. Ennek történetét a minapi szolid ünnepségen is felidézte. Célja, hogy a jól tanuló és mellette jól sportoló fiatalokat segítse, de az idők során olyan – elsősorban – atléták, vagy éppen edzők, segítők, aktivisták is részesültek a Szakály István-díjban, akik sokat tesznek, illetve tettek a sportok királynőjének is nevezett sportágért.

–  Hat évtizede, hogy elkezdtem sportolni, futó lettem, válogatott versenyző, majd sportvezető – mondta Szakály István. – Azért alapítottam ezt a díjat, hogy valamit én is vissza tudjak adni és segíteni tudjam ezzel mások munkáját. Ebben az évben az alapítvány kuratóriuma úgy döntött, hogy hölgyek kerülnek főszerepbe.

– Éppen harminc éve, hogy egy zalaegerszegi születésű, itt felnőtt és máig itt élő atléta a város történetének első olimpikonja lett. Kozáry Ágnes kijutott az ötkarikás játékokra. Ez, a harminc éve teljesült pillanat máig fantasztikus érzés – mondta Szakály István.

A Szakály István Alapítvány idei egyik díjazottja Kozáry Ágnes korábbi magyar bajnok, válogatott atléta, aki 1992-ben a barcelonai olimpián képviselte hazánkat. Két ifjú egerszegi „követője” egyike, Muszil Ágnes középtávfutó egyre szebb eredményekkel jelentkezik, aki egyetemi tanulmányai mellett készül továbbra is, s mint elmondta, idei célja, hogy 800 méteren kijusson az U20-as világbajnokságra. A Zalaszám-ZAC másik tehetsége, Röszler Dóra a 100 méteres gátfutásban magyar bajnok, az egyik legnagyobb ígérete a sportágnak, aki szintén elmondta, hogy célja idén az U18-as Európa-bajnoki szereplés.