Kormányt alakít Gyurcsány

2022. 04 13. 11:17

Lipót-mező benépesült

Márki-Zay Péter és Ujhelyi István… Az árnyékkormány oszlopos tagjai.
Fotó: Ujhelyi István facebook oldala

Lipót-mező évekkel ezelőtt bezárt. Az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet kiürült. 2007-ben megszűnt létezni (Második Gyurcsány-kormány – a szerk.)

Most mintha fényt és mozgást látnának éjszakánként az épületben.

Gyurcsány Ferenc is feltűnik időnként. Azt mondják, rendhagyó kormányalakító ülést tartanak. Az őszödi Cicero állítólag az egyharmados alkotmánymódosító lehetőség szerint olyan erős köztársasági elnöki felhatalmazást kapott, hogy attól remeg a kétharmados Fidesz-KDNP.

Gyurcsány Ferenc – megcáfolta a választási vereség utáni kemény kijelentéseit –, felkérte Márki-Zay Pétert kormányalakításra. A zavaros hátterű vándorprédikátor gondolkodási időt kért, majd elfogadta a felkérést, de azt kijelentette: másodunokatestvére, Hadházy Ákos kapja a feljelentésügyi miniszteri tárcát.

Azt már csak a fontoskodó újságírók mondják, hogy a többi miniszteri bársonyszéknek is biztos várományosai vannak. Hadügyminiszterként egyre többször Potocskáné Kőrösi Anita neve merül fel. Noha a parlamenti választáson súlyos vereséget szenvedett, de nála szakértőbben még senki sem fogalmazta meg, hogy miért kell katonákat, vagy valami „olyasmiket” küldeni Ukrajnába.

Külön tárcát kaphatna brüsszeli ármánykodásra Dobrev Klára és Ujhelyi István. Az EU-s gazdasági kapcsolatok minisztere Cseh Katalin lehet.

Lipót-mező. Az Első Királyi Tébolyda.
Fotó: Wikipédia

Kettős jelölés várható a sportminiszteri tárcára. Gurmai Zita sprinteri tevékenysége és Varjú Lászlónak, a Magyar Televízió székházában bemutatott földharca egyaránt meggyőzte Gyurcsányt alkalmasságukról.

Több tárcát is magánál tartana Márki-Zay Péter. A gazdasági miniszterségre is esélyes, hiszen „üljünk át kisebb autóba, fogyasszunk kevesebb vizet és gázt” programja mindenkiénél jobb. Az önálló családügyi tárca is az övé lehet, ide integrálná a Központi Statisztikai Hivatalt, az minden bizonnyal meg tudná pontosan állapítani, hogy hat vagy hét gyermeke van.

Szép lassan körvonalazódott az új kabinet felállása, folytatódott is volna a rendhagyó kormányalakítás, ám váratlanul megjelentek az áramszolgáltató emberei.

– Itt jogtalan áramvétel történik! – hangzott az ellenőrök megállapítása. – Hozzanak gyertyát, ha folytatni akarják ezt a szeánszot! Bár… Van önöknek egyáltalán ingatlanfoglalási engedélyük? Mert szólok az illetékes kollégáknak.

S itt ért véget a rendkívüli kormányalakítás. S az én rémálmom.

Ekler Elemér