A bolhának köhögési rohama van

2022. 04 13. 10:48

A Momentum nem lesz ott az alakuló ülésen. Óriási csapást mért a Fidesz-KDNP-re
Fotó: 24.hu/Házsár Tamás

Napok óta rémálmaim vannak, felriadok, nem tudok visszaaludni. Folyik a víz rólam. Ha sikerül is elszenderedni, látom az új Országgyűlés alakuló ülését, az üresen kongó termet, ahonnan hiányoznak a Momentum képviselői: Fekete-Győr András, Tompos Márton, Lőcsei Lajos, Gelencsér Ferenc, Sebők Éva, Bedő Dávid, Hadházy Ákos, Hajnal Miklós, Orosz Anna, Szabó Szabolcs és Tóth Endre. Tizenegy jóember a 199-ből.

A Momentum – amelynek a támogatottsága önállóan nem is mérhető – ultimátumot jelentett be. Amennyiben a követelései nem teljesülnek, a mérhetetlen népszerűséggel „büszkélkedő” Momentum bojkottálni fogja az Országgyűlés alakuló ülését.

Nem árt, ha felidézzük ezeket a követeléseket:

– Egy pártszövetség, vagyis a Fidesz-KDNP egyoldalúan ne változtathassa meg a választási törvényeket, az önkormányzatok hatásköréről és választásáról szóló jogszabályokat;

– A közmédia élére konszenzussal választanának vezetőket, a közmédia ténylegesen függetlenül és pártatlanul működjön;

– Az országgyűlési képviselőknek az állami szervek ellenőrzéséhez szükséges jogosítványait állítsa helyre az Országgyűlés;

– Parlamenti kisebbség is kezdeményezhesse valódi, széles jogkörökkel rendelkező vizsgálóbizottságok felállítását;

– Vonják vissza a feleslegesen fenntartott veszélyhelyzeti jogrendet.

Emlékeztetni kívánom Fekete-Győr Andrást és Hadházy Ákost, hogy nem a Momentum nyerte meg a választást, attól nagyon messze volt. Legfeljebb kérhet, s nem követelhet (mint Zelenszkij ukrán elnök – E.E.). Egy törpe kisebbség akar kormányozni?

Hogy kissé lehiggadjanak, lenne néhány tanácsom. Fekete-Győr András például megpuccsolhatná a nyári vizes világbajnokságot, majd a 2023-as atlétikai VB megrendezését. Van ebben már gyakorlatuk, hiszen a 2024-es olimpia rendezését aljas módon sikerült megakadályozni. Márcsak azért is, hogy az impotens elvtársak, többek között Karácsony Gergely főpolgármester által vezetett Budapest ne jusson több milliárd forint (euro, dollár, font, stb.) bevételhez. Lábon lőhetik önmagukat…

Hadházy közben megstoppolhatná esetleg lyukas zoknijait. Aztán folytathatná kitartó nyomozó munkáját a Fidesz feltételezett korrupciós ügyeit illetően, ha már Márki-Zay Péter másodunokatestvére által nem juthat korrupcióügyes miniszteri bársonyszékhez.

A momentum jelentése többféle: mozzanat, nyomaték, lendület, hajtóerő, impulzus. Mi a helyzet Fekete-Győr Andrásék esetében?

Mozzanat: csak egy felejthető epizódszerep.

Nyomaték: A vidék lenézése.

Lendület: Kifulladóban.

Hajtóerő: Nincs már.

Impulzus: Kiknek adhatna?

Hiányoznak majd az ülésteremből? Nekem nem. A leendő házelnök azonban bizonyára szeretettel várja őket. Jakab Péterrel együtt. Nem lennének unalmasak az ülések.

Ekler Elemér