Soproni aranyérem Isztambulban

2022. 04 11. 08:27

– a női kosárlabda Euroligában

Sporttörténeti sikert ért el a Sopron Basket.
Fotó: fiba.basketball

A Sopron Basket első magyar csapatként megnyerte a női kosárlabda Euroligát, mivel az isztambuli négyes döntő vasárnapi fináléjában, végig vezetve, 60-55-re legyőzte a házigazda Fenerbahcét.

Az ötödik Final Fourjukban szereplő soproniak álomszerűen kezdtek: főként a csapatkapitány Fegyverneky Zsófia révén 12-0-ra elhúztak, a favorit törökök hét és fél perc elteltével találtak először a gyűrűbe. A folytatásban egy 5-0-ás hazai roham sem zökkentette ki a magyar bajnokot, az Európa-bajnok szerb Jelena Brooks triplájával visszaállt a tízpontos különbség, a nagyszünetben 29-19 volt az állás.

Térfélcsere után Gáspár Dávid együttese több folyamatos játékot engedett a riválisnak, amely egy pontra csökkentette hátrányát (33-32), de az utolsó szakasz 45-38-ról indult. Ebben a törökök már nem tudtak újítani, miközben a Sopron hallatlan fegyelemmel küzdött, így megérdemelten nyert.

A 14-szeres magyar bajnok ötödik Final Fourjában 2018 után másodszor jutott fináléba és első magyar csapatként diadalmaskodott az 1959-ben életre hívott kontinentális elitsorozatban.

* * *

A sikercsapat rendhagyó tablója.
Montázs: Gáspár Dávid Facebook oldala

 A sok munkát és a céltudatosságot emelte ki Gáspár Dávid, a friss Euroliga-győztes Sopron Basket kosárlabdacsapatának vezetőedzője a vasárnapi döntő után. (Köztudott, hogy Gáspár Dávid erős szálakkal kötődik Zalaegerszeghez, Zalához, hiszen a ZTE férfi csapatának volt játékosa, majd a ZTE női élvonalbeli együttesének sikeres edzője. Gratulálunk szakvezetői pályafutásának kiemelkedő teljesítményéhez! – E.E.)

„Mit mondhatnék? Megnyertük az Euroligát” – kezdte mosolyogva a finálé utáni sajtótájékoztatót a magyar bajnok trénere. „Ezért jöttünk ide, ebben a sikerben rengeteg munka van, amely ebben a pillanatban mind kifizetődött. Csak hinni és dolgozni kell.”

Gáspár Dávid közölte, elsősorban a fantasztikus védekezésnek köszönhető a diadal, mert sikerült 60 pont alatt tartani Európa egyik legjobb csapatát.

„Sok meccset elrontottunk a szezon közben, mert nem voltunk higgadtak. Most azt beszéltük meg, hogy a körülmények ellenére türelmesek leszünk, és keményen védekezünk. Így amikor az ellenfél bedobott egy hármast, vagy felzárkózott egy-két pontra, akkor sem inogtunk meg. Leírhatatlan ez az érzés!” – mondta.

A döntő legjobbjává választott Gabby Williams azzal kezdte, hogy még mindig sokkos állapotban van.

„Még nem tértem magamhoz. Ez igazi csapatmunka volt, mindenki hozzátett valamit, és sosem adtuk fel. Amikor az elődöntő után megkérdezték tőlem, hogy kit szeretnék ellenfélnek a fináléban, akkor a Fenert mondtam, mire sokan kinevettek. De egy sportoló ilyen élményekért játszik, mint ez a mai, amikor elcsendesítettünk tízezer tomboló szurkolót” – vélekedett a francia-amerikai légiós, majd magyarul hozzáfűzte: mindenki soproni!

Victor Lapena, a Fenerbahce vezetőedzője mindenekelőtt a rossz döntésekről beszélt.

„Gratulálok a Sopronnak, több energiával játszottak, mint mi, és a hajrában sem remegtek meg. Mi a könnyű dobásokat is kihagytuk, és a kulcspillanatokban sokszor rossz döntéseket hoztunk támadásban. Illetve amikor jól döntöttünk, akkor sem találtunk be, ez volt a legnagyobb probléma.” – fogalmazott.

A spanyol tréner kiemelte, hogy Határ Bernadett az elmúlt években Európa egyik legjobb centere lett.

„Ki akartuk fárasztani őt, mert sokkal jobban ment a játék, amikor ő nem volt a pályán. De ez végül kevésnek bizonyult, mert a többiek is nagyon jól dolgoztak. Ma minden feltétel adott volt ahhoz, hogy bajnokok legyünk, de ilyen kevés dobott ponttal ez nem sikerülhetett” – fejtette ki.

Elizabeth Williams, a törökök amerikai játékosa főként a csapat lassú kezdésének tulajdonította a vereséget.

„Ma nem voltunk a legjobbak, pontosabban nem mi voltunk a legjobbak. A második félidőben nagyot küzdöttünk, és sajnálom, hogy csalódást okoztunk ennyi szurkolónak” – tette hozzá. (Forrás: MTI)