„Legyetek Gyurcsányok!”

2022. 04 11. 08:45

A megoldás egyszerű: még több Gyurcsány kell…
Fotó: Mandiner.hu

Április 9-én a választási eredményeket értékelve politikai tanácskozást tartott Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke. Kihangsúlyozta: amíg van esély megfordítani a történelem kerekét, addig küzdeni kell.

Furcsa ezt hallani egy volt KISZ-vezértől, MSZP-főnöktől, hiszen a marxista tanszékeken, a „foxi-maxi” egyetemeken azt tanították, hogy a történelem kerekét nem lehet visszaforgatni. Gyurcsány számára úgy látszik ez sem jelenthet problémát. Még a négyszeri kétharmados pofon ellenére sem.

Hogy ez ötödször ne ismétlődjön meg, küzdeni kell. Ám ehhez egyedül kevés. Mint mondta a politikai ülésen, ehhez sok Gyurcsány kell! Merjenek párttársai Gyurcsányok lenni.

Sok-sok Gyurcsányra van tehát szükség. Hogyan oldható ez meg? Szerencséjükre a nemzetközi munkásmozgalom erre is ad receptet. Sztálinnak, a baloldal nagy tanítómesterének tulajdonítják a mondást: „Különös emberek vagyunk mi, kommunisták. Különös anyagból vagyunk gyúrva.”

A feladat adott. Sok Gyurcsányt kell gyúrni. Márcsak a recept kérdéses, bár a minta tanulmányozása után ennek összeállítása gyerekjáték lesz.

Vegyünk egy nem túlságosan kedvező körülmények között nevelkedő, de rendkívül becsvágyó, ám nem túl szerény fiatalembert.

Ő az „alapanyag”, hozzá kell „gyúrni” néhány további személyiségjegyet.

Lehetőleg sodorja a sors a baloldali ifjúsági szervezetek közelébe, ahol kapjon részletes tájékoztatást arról, hogyan történt az egykori KISZ-vagyon lenyúlása. Az se riassza el, ha ez a kincsesbánya már bezárult. Mire való a háztűznéző? A leendő feleség kedves édesanyja legyen befolyásos személy, aki kellő hátszéllel elindíthatja a kikötőből a vállalkozók igencsak viharos tengerén. Amikor már mindezt összegyúrták a leendő Gyurcsánnyal, körül kell nézni a politikai halpiacon. Ha kellően ügyes, rövidesen megpuccsolhatja főnökét, jótevőjét.

Majd elfelejtettem: az alanyok kiválasztásánál kötelezni kell a leendő Gyurcsányokat, hogy aktív pályafutásuk során egyszer el kell menniük Balatonőszödre, ahol szenvedélyes, önmarcangoló stílusban be kell valami addigi hazugságaikat a zárt ülésen. Ne zavarja az őket, hogy az ott elhangzottakat majd kiszivárogtatják.

S arra is fel kell készíteni őket – pontosabban hozzágyúrni a majdnem kész Gyurcsány-személyiségükhöz –, hogy elérkezhet majd a bukás. Mert lehet, hogy a sors nekik is kioszt majd néhány kétharmados bukást…

Ekler Elemér