Megint elk*rták…

2022. 04 07. 09:37

Kiszivárgott a Millenárison elmondott titkos beszéd (1.)

Donáth Anna és Karácsony Gergely azért felment a dobogóra Márki-Zay Péterhez.
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Egy borítékot találtunk a postaládánkban. A választás utáni napon. Benne egy pendrive… Mi lehet ezen? – tanakodtunk –, talán egy elkésett kompromittáló anyag valamelyik párt lejáratására?

Nem sokáig maradtunk bizonytalanságban, hiszen az első szavak után, a hangja alapján felismerhető volt a szónok személye. Ő már 2006-ban, Balatonőszödön is mondott egy emlékezetes beszédet, amit nem a nyilvánosságnak szánt. Aztán kiszivárgott. Lehet, hogy így is akarták.

A mostani képzeletbeli felvételen – ami az április harmadikán tartott országgyűlési választás napján készülhetett – közel sem volt olyan dinamikus a szónok. Érthető, hiszen azóta eltelt 16 év, s ezalatt kapott négy (!) kétharmados pofont a baloldal. Hol külön-külön, hol egyesülve, mint most, április harmadikán.

Gondban a baloldal főnöke…
Fotó: index.hu

A szónok lehangoltsága érthető volt.

– Nem szóltam Márki-Zaynak, hogy beszédet mondok, menjen csak fel egyedül a dobogóra, aki akar, vele tarthat – mondta a baloldal főnöke. – Donáth Annácska és Karácsony Gergő vigasztalhatja, másra úgysem lehet használni őket. Mire mentünk azzal, hogy Annácska állandóan Vera Jourovával csacsogott, volt valami hasznunk belőle? – tette fel önmagának a kérdést. – Karigeriről meg jobb, ha nem is beszélek, mert amit ő tesz a fővárosban, az még a mi kormányzásunkat is alulmúlja.

Aztán lassan-lassan visszatért a szemlőhegyi szónok harciassága, s kifakadt. Ismerős szavak következtek:

– Nincsen sok választás. Azért nincsen, mert elk*rtuk. Még ellenzékben is. Rajtunk nevet a felcsúti oligarcha, azt mondja, hogy a mi támogatásunk volt Gyuri bácsi legrosszabb befektetése az elmúlt tizenkét évben. 2006-ban még meg tudtuk magyarázni az egyébként megmagyarázhatatlant, de most? Előválasztást akartatok? Megkaptátok! Lépjek vissza, vonuljak a háttérbe? Megkaptátok! Legyen Márki-Zay Péter a miniszterelnök-jelölt? Megkaptátok! Aktivizálja magát Bajnai Gordon? Megkaptátok! Hőscincér módjára követeljük a fegyverszállítást, s katonák küldését Ukrajnába? Egymást licitáltátok túl a követelésekkel! Hogy támadjuk a kormányt Brüsszelben? Klára asszony és képviselőtársai mindezt megtették! Ha el kell számolni az országnak, hogy mit csináltunk ellenzékben az elmúlt négy évben, nincs semmi, amire büszkék lehetünk…

Ekler Elemér
(Folytatjuk)