Jelentősen nőtt a zalai bírósági ügyek száma

2022. 03 31. 14:02


A megnövekedett ügyszám oka büntetőügyekben a több feltárt ügy, polgári ügyeknél elsősorban a családi, kapcsolattartási esetek emelkedése volt.

Az országos átlagot is többszörösen meghaladó mértékben nőtt a zalai bíróságokon tárgyalt és befejezett ügyek száma 2021-ben – közölte az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke csütörtökön Zalaegerszegen.

Senyei György, a Zalaegerszegi Törvényszék 2021-es munkáját értékelő összbírói értekezletet megelőző sajtótájékoztatón elmondta: a koronavírus-járvány – és a más törvényszékeken tapasztaltak ellenére – már 2020-ban sem az ügyek számának csökkenése volt jellemző a zalai bíróságokon. A múlt évben azonban még jelentősebb volt a növekedés, az országos 3,1 százalékos mérték helyett Zalában 10,4 százalékkal több peres és nemperes ügy érkezését regisztrálták.

Hozzátette, hogy a befejezett ügyek száma is 14,5 százalékkal volt több Zalában a 2020-as évhez képest, ez pedig szintén magasabb az országos átlagnál. Ennek eredményeként ugyanakkor az ügyhátralék is jelentősen, 13 százalékkal csökkent, így 2021 végén például 109 két éven túl húzódó ügye volt a zalai bíróságoknak, a 2020-as 166-tal szemben.

Senyei György beszélt arról is, hogy javultak a tárgyi feltételek a zalai bíróságokon, Zalaegerszegen energetikai korszerűsítést végeztek, Lentiben teljes épületfelújítást, de – leginkább a pandémia okozta kényszer miatt – jelentÅ‘s mértékben korszerűsödött az informatikai eszközök állománya. Tavaly, az elsÅ‘ félévben országszerte 30 távmeghallgatási mobil végpontot alakítottak, köztük a Keszthelyi Járásbíróságon.

Ez utóbbi kapcsán jelezte, hogy a távmeghallgatások száma rendkívüli mértékben emelkedett a magyar bíróságokon, a zalaiakon tavaly 628 esetben zajlottak így tárgyalások.

Sorok Norbert, a Zalaegerszegi Törvényszék elnöke kifejtette: a Zalában 2020-ban és 2021-ben megnövekedett ügyszám oka kettős. A büntetőügyekben a növekedés mögött az állt, hogy a rendőrség tavaly mintegy 10 százalékkal több, 3400-at meghaladó ügyet tárt fel, tehát így többen kerültek bíróság elé is. A polgári ügyek számában a növekedés pedig elsősorban a családi, kapcsolattartási esetek számának emelkedése miatt következett be.

Kitért arra is, hogy az elsőfokon tárgyalt polgári ügyek több mint 80 százalékát egy éven belül befejezték Zalában, a gazdasági perekben pedig több mint 90 százalékot. Másodfokon hat hónapon belül befejeződött a polgári ügyek 89 százaléka, a gazdasági perek 83 százaléka, míg a büntetőügyekben a 95 százaléka, ez utóbbi adat az országban a legeredményesebb a bíróságok között – emelte ki Sorok Norbert. (Forrás: MTI)