A kanizsai Horváth Jácint és a tükör…

2022. 03 30. 09:26

Horváth Jácint és Jakab Péter… Egymásra találtak.

Köszönöm Jakab Péter támogatását – írja közösségi oldalán Horváth Jácint, az ellenzéki összefogás országgyűlési képviselőjelöltje (Zala megye 3. számú választókerület, Nagykanizsa). Jakab Péter egyébként az egyik koalíciós partner, a Jobbik elnöke.

Mielőtt Horváth Jácint megfeddne, hogy köszönetét kiragadom szövegkörnyezetéből, leírom, hogy mit is üzem a plakáton Jakab Péter: „Április 3-án szavazzanak Horváth Jácintra, az Egységes Ellenzék közös jelöltjére! Jakab Péter a Jobbik elnöke.”

Nem az én vesszőparipám a szövegkörnyezet, hanem a képviselőjelölt úré. Nemrég levelet írtam az ellenzéki koalíció három zalai képviselőjelöltjének. Ebben két kérdést tettem fel:

– Egyetért-e azzal, hogy Magyarország küldjön fegyvereket és katonákat az ukrajnai háborúba (Márki-Zay Pétertől elhangzott ez)?

– Támogatja-e, hogy bármely ország Magyarország területén át fegyvereket juttasson el Ukrajnába, vagy katonái hazánkon keresztül jussanak el a háborús övezetbe?

Horváth Jácint így reagált:

„Nagyon szívesen válaszolok, de nekem elkerülte a figyelmem, hogy Márki-Zay Péter pontosan azt mondta: „Magyarország küldjön fegyvereket és katonákat az ukrajnai háborúba”. Kérem linkelje be az autentikus (nem másodközlésből származó) forrást erre nem szövegkörnyezetéből kiemelve. Amennyiben ez megvan, utána szívesen reagálok.

Mivel a „szövegkörnyezet” fontos dolog Horváth Jácint számára, igyekeztem Jakab Péter támogató felhívásánál semmit sem kiragadni.

Most, hogy ezt a témát részletesen megbeszéltük, ideje Horváth Jácint és Jakab Péter egymásra találásáról is szót ejteni. Mindez a Demokratikus Koalíció és a Jobbik nászának jegyében történt. Házasságkötésről senki sem beszélt előtte. Sőt…

Ki gondolta volna az előzetes heves szóváltások után, hogy mégis frigyre lépnek.

Folytassuk egy kis visszatekintéssel! Gyurcsány Ferenc és a DK más tagjainak korábbi véleményével a Jobbikról:

„Itt van egy náci párt, és mi úgy teszünk, mintha ez beférne a magyar alkotmányosság keretei közé.” 2009. április 28. (Gyurcsány Ferenc a Jobbikról).

„Mondjuk ki: a Jobbik náci párt, fasiszta párt, nyilas párt, a képviselői fasiszták, nyilasok, nácik.” 2012. november 27. (Molnár Csaba).

„Ez az újnáci fiúcska az emberből állativá lett mocsok képviselője. Pártjával együtt.” 2012. november 27. (Gyurcsány Ferenc a jobbikos Gyöngyösi Mártonról).

„Aki kiegyezik a jobboldallal, az utat nyit a náciknak, akik egyébként is itt masíroznak.” 2013. február 19. (Gyurcsány Ferenc).

„Nekünk nem kell a nácik szavazata. Nácikkal nincs közös haza.” 2014. április 30. (Vadai Ágnes).

„A Jobbik minden cukiskodása ellenére egy rasszista, kirekesztő, antiszemita párt.” 2017. december 18. (Molnár Csaba).

Ha a Jobbikkal kötünk megállapodást, báránybőrbe bújt farkassal állapodunk meg.” 2018. február 26. (Gyurcsány Ferenc).

Pesten is üdvözölték egymást.

S mit mondtak jobbikos politikusok Gyurcsányról és a baloldalról?

„Mi akkor leszünk elégedettek, ha Gyurcsány Ferencből Gyurcsány fegyenc lesz.” (a 2009-es választás előtt mondta Vona Gábor).

„Elszámoltatás itt akkor lesz, ha Gyurcsány Ferenc börtönbe kerül és teljes vagyonelkobzással felel politikai működéséért” (Vona Gábor nyilatkozata 2010 szeptemberében). „Én örömmel figyelem, hogy ők úgy érzik, hogy ránk szorulnak, de mi nem szorulunk rájuk.” (Vona Gábor válasza a HírTv műsorában az ellenzéki összefogás kérdésére).

„Mit keres itt Gyurcsány Ferenc, aki akkora nagy színész, hogy a magyar emberek egy jelentős része több darabban szeretné látni? De a viccet félretéve, mert ez egyáltalán nem vicces, mondjuk ki: amíg ezek ott vannak a nemzet templomában, addig itt semmi nem történt!” (Vona Gábor egyik 2011-es parlamenti felszólalása).

„Ezeknek az embereknek számtalan évük és lehetőségük volt, hogy bizonyítsanak, de mind belebuktak. Gyurcsány és Bajnai miniszter és miniszterelnök volt, Mesterházy államtitkár, Fodor és Bokros miniszter. Éveken át vezették az országot, munkájukat lopások, hazugságok és csalások kísérték. Nem volt elég?” (Vona Gábor).

A NAV által 3 milliárdos járuléktartozással gyanúsított Iványi Gábor metodista lelkész is támogatja Horváth Jácintot.

„Hibbant Néró” – „vörösnek tetszik lenni” – „magyar emberekre lövetett” – „ezt a törpepártot, amit DK-nak hívnak” (Szilágyi György, a Jobbik ország­gyűlési képviselőjének kifejezései Gyurcsány Ferencről).

„Semelyik baloldali párttal nem fog össze a Jobbik a jövőben!” (A Jobbik korábbi közleménye).

„Ha mindennap elmondják, hogy a Jobbik összeborulni készül bármelyik baloldali párttal, attól az nem igaz. Hadd ne mi vállaljunk felelősséget azért, hogy mit mond Vágó István, Gyurcsány Ferenc vagy mittudomén kicsoda. Mi azért tudunk felelősséget vállalni, amit mi mondunk. Mi pedig egyértelműen kimondjuk, hogy nem kívánunk koalíciót kötni.” (Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivőjének 2017-es megnyilvánulása).

„A Jobbik szegedi alapszervezete demonstrál a Gyurcsány-kormány ellen, mert pártunk véleménye, hogy az ország már a szakadékban van, és nem képes egy hazug miniszterelnök kormányozni. A hazugság hatására megválasztott országgyűlési képviselők se tudnak kisebbségben törvényt hozni, így az ország se működik. Az ország politikai és társadalmi katasztrófájából csak egy kiút van, az új választás, ahol a társadalom eldöntheti, hogy neki mi a jó, mert tevékeny kormány és országgyűlés nélkül nincs demokrácia, és csak káosz van. A szegedi Jobbik felszólítja a szegedi közgyűlést, hogy vegyék napirendre a felosztásukat, mert Szegednek nem lehet olyan polgármestere, aki nem csak részt vett Gyurcsány Ferenc őrjöngő országrombolásában, hanem még aktívan ki is szolgálta.” (Rácz Tibor, a szegedi Jobbik alelnökének közleménye 2018 szeptemberében).

„Teljes mértékben kizárt a DK-val való együttműködés” (Jakab Péter szavai a Jobbik 2019-es kongresszusán).

„A Jobbik Magyarországért Mozgalom előtt álló elsődleges feladat a kommunista utódpárt és a vele összeforrt szélsőséges liberálisok eltávolítása a politikai hatalomból. A Parlamentben a mindenkori jobboldali kormány lelkiismerete kívánunk lenni.” (Részlet a Jobbik alapító nyilatkozatából). (Az idézeteket a Magyar Hírlap gyűjtötte össze – E.E.)

Kálmán Olga nyilván az „Egyenes beszédről” is kioktatja a képviselőjelöltet.
Fotók: Facebook

Horváth úr! Remélem a szövegkörnyezettel ezúttal nem lesz problémája.

S azt is remélem, hogy elmagyarázza nekem: mi szükséges ahhoz, hogy partnerséget tudjon vállalni a Jobbikkal?

Egyéni ambíció, képviselőség minden áron? A Fidesszel, Orbán Viktorral szemben érzett vak gyűlölet? Mit érzett, amikor megköszönte Jakab Péter támogatását? Tiszta lelkiismerettel tette?

Nyilván tudja, hogy egy olyan tömörülés képviselőjelöltje, aminek valódi vezetője nem a pszichopata Márki-Zay Péter, hanem Gyurcsány Ferenc. Ő Balatonőszödön bevallotta, hogy miniszterelnöksége alatt nem volt érdemi munka, nem folyt valódi kormányzás.

Most újra önök ígérgetnek olyan dolgokat a kampányban, amiket kormányzásuk alatt sem tudtak megvalósítani. Önök nem építettek, csak megszorítottak, leépítettek. Hataloméhségük akkora, hogy még a korábban lenácizott, lefasisztázott Jobbikkal is összefogtak. Igaz lenne a mondás, hogy „náci, komcsi két jó barát, együtt lendít, s árul hazát”?

Horváth úr! Az idő múlása időnként kellemetlen helyzetbe hozhatja az embert. Hetekkel ezelőtt még úgy oktatott ki, hogy linkeljek át autentikus forrást – nem szövegkörnyezetéből kiemelve –, ami azt bizonyítja: Márki-Zay Péter fegyvereket és katonákat küldene Ukrajnába. Most már nem is ennek megerősítésénél tartunk, hanem a magyar ellenzék és az ukrán fél háttértárgyalásáról. Az önök embere nyilatkozta, hogy ezek a tárgyalások nem jelentenek nemzetbiztonsági kockázatot. Akkor mit? Sőt, a maguk miniszterelnök-jelöltjük kiemelt nemzetbiztonsági kockázatnak számít.

Horváth úr, a fotókon látom, hogy mindig frissen borotvált… Hogy tud reggelente a tükörbe nézni?!

Ekler Elemér