Új ipari park alapkövét tették le Nagykanizsán

2022. 03 25. 08:31

Az alapkőletétel ünnepélyes pillanata. Balról dr. Sifter Rózsa, Zala megye kormánymegbízottja, dr. Kiss László vezérigazgató (NIPÜF), dr. Juhász Roland államtitkár (MNV Zrt.), Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő és Balogh László, Nagykanizsa polgármestere.

Mintegy 73 hektáros területen alakít ki új ipari parkot Nagykanizsán a Nemzeti Ipari Park Üzemeltető és Fejlesztő Zrt. (NIPÜF), az alapkövet március 23-án helyezték el – tájékoztatta a beruházó az MTI-t.

Az Inpark Nagykanizsa ipari park első létesítményeként egy közel 11 ezer négyzetméteres csarnok építése is elindult közel 5 milliárd forint beruházással. A várhatóan 2022 végére elkészülő épület gyártóüzemként, raktárként és irodaépületként is funkcionál, és egy Nagykanizsán már jelenlévő, nemzetközi elektronikai vállalat bérli majd.

A közlemény kitér arra, hogy a NIPÜF eddig országszerte mintegy 237 ezer négyzetméter csarnokot hasznosított bérleti megállapodással, emellett adásvételi szerződés keretében összesen 468 hektárnyi telket értékesített piaci ügyfelek részére. Alig három héttel ezelőtt került sor a NIPÜF legutóbbi létesítményének átadására Tatabányán, és jelenleg is három másik helyszínen építkezik a vállalat, amelynek eredményeképpen a cégcsoport több mint 70 ezer négyzetméternyi új ingatlant ad át az év végéig.

A NIPÜF portfóliójában számottevő a logisztikai ingatlanok súlya, de a vidéki városokban a gyártóüzemek iránti kereslet is jelentős. Ilyen típusú ingatlan épült a közelmúltban Pécsen, és zajlik egy nagyszabású beruházás Gyulán is.

A magyar állami tulajdonú NIPÜF 2016-ban kezdte meg a működését, az ipariingatlan-fejlesztő csoport feladata az országos iparipark-koncepció kialakítása és megvalósítása. Ennek keretében teljes körűen kiszolgálja a hazai és nemzetközi piaci szereplők igényeit a helyszínek felkutatásától és a telekvásárlástól a tervezésen és kivitelezésen át a hosszú távú üzemeltetésig. Létesítményeit sztenderd vagy egyedi elvárásokhoz igazított formában valósítja meg.

A csoport komplex fejlesztésekkel ösztönzi a hazai és külföldi cégek betelepülését, új technológiák meghonosítását, ezen keresztül pedig a munkahelyteremtést és a gazdaság élénkítését. A nemzeti iparipark-hálózat kialakítása során az ország számos stratégiai pontján, kiválóan megközelíthető helyszíneken jönnek létre ipari centrumok.

A NIPÜF Csoport ingatlanállománya jelenleg mintegy 900 hektárnyi fejlesztési területet foglal magában.