Elsőként Keszthelyen

2022. 03 25. 10:49

Parcellakövekkel jelzik országszerte a Nemzeti Sírkertbe „sorolt” sírokat

Nagy Bálint és Manninger Jenő a keszthelyi parcellakőnél.

Információs parcellakövekkel jelöli meg a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) az ország azon temetőit, amelyekben a Nemzeti Sírkert részeként védett sírok találhatók, az első jelölőkövet a keszthelyi Szent Miklós-temetőnél helyezték el csütörtökön – tájékoztatta az intézet az MTI-t.

A NÖRI idén indult projektjének keretében fizikailag is megjelöli azokat a temetkezési helyeket, ahol a Nemzeti Sírkert részeként védett sírok találhatóak. Minden temető bejáratához egy információs parcellakövet helyeznek el, rajta egy QR-kóddal, amelyen keresztül az intézet honlapjáról a látogatók megismerhetik az adott temető védett sírjait és a benne nyugvó személyek életrajzait is. A temetőben található információs térképeken is megtalálható lesz a védett sírok temetőn belüli pontos elhelyezkedése.

Az első jelölőkövet csütörtökön a keszthelyi Szent Miklós-temetőben helyezték el, ahol 12 védett sír található. Az avatóünnepségen Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója azt hangsúlyozta, hogy a Nemzeti Sírkertben olyan személyek nyugszanak, akik hozzájárultak ahhoz, hogy mi, magyarok, itt, a Kárpát-medencében ezer éve megmaradhassunk, és gyökereinket egyre mélyebbre ereszthessük.

„Olyan személyekről van szó, akik a múltban elért eredményeikkel irányt mutatnak nekünk a jövőre is” – idézték a közleményben a főigazgatót, aki hozzátette: ma, amikor az európai nemzetek identitásának, vallásának, kultúrájának feloldódása közepette a magyarság megmaradása a tét, és legnagyobb felelősségünk nemzetünk és nemzeti identitásunk megőrzésében van, még inkább szükség van nagy elődeink példáira.

Nagy Bálint: – Keszthely fontosnak tartja a múlt ápolását.

Nagy Bálint, Keszthely polgármestere, a Fidesz országgyűlési képviselőjelöltje a Nemzeti Sírkertbe sorolt, tavaly felújított kilenc sírra utalva – a közlemény szerint – kiemelte, Keszthely fontosnak tartja a múlt ápolását, és azzal, hogy elsőként a városban helyezték el a védett sírokat jelölő parcellakövet, példát szeretne mutatni más településeknek.

Manninger Jenő, a térség fideszes országgyűlési képviselője – a közleményben idézettek szerint – azt mondta: fontos, hogy ne csak emlékezzünk nagyjainkra, hanem a tudást is megőrizzük róluk, hiszen egy település életében fontosak a helyek és az épületek, de igazán az egyénekre kell emlékeznünk, az ő életük kell, hogy útmutatást adjon számunkra.

A NÖRI közleményében emlékeztetnek arra, hogy a Nemzeti Sírkert egy védettségi kategória, amelyet a magyar kormány hozott létre 1999-ben az országhatáron belül található azon sírhelyek számára, amelyekben a nemzet leginkább megbecsült személyei nyugszanak. A védettségről a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság dönt. Az így védetté nyilvánított sírok nem felszámolhatók, felettük a rendelkezési jogot a NÖRI gyakorolja. A nemzeti sírkert része lehet bármely magyarországi sírhely vagy temetkezési hely.

Jelenleg több mint hatezer védett sír található az országban, 19 megye 363 településén. Olyan kiemelkedő személyek sírjairól van szó, mint Kölcsey Ferenc nyughelye Szatmárcsekén, Csokonai Vitéz Mihályé Debrecenben, Gárdonyi Géza sírja Egerben vagy Kazinczy Ferenc széphalmi síremléke. A NÖRI idén harminc temető megjelölését tervezi – írták a közleményben.