„Ez tényleg nem a mi háborúnk”

2022. 03 23. 10:43

Koltai Tibor az ellenzékről és Ukrajnáról

Koltai Tibor: – Ebből nekünk ki kell maradni!
Fotó: privát

Többen is kérdezték már, hogy miért szerepel annyit Koltai Tibor a Zalatáj honlapján. Nyilván e kérdés mögött az áll, hogy a Zalatáj közismerten konzervatív hangvételű kiadó, Koltai Tibor pedig baloldali érzelmű. Még akkor is, ha most, április harmadikán független képviselőjelöltként indul Zala megye 1. számú választókerületében.

Nos, hogy a kérdésre is választ adjak, Koltai Tibor még időben észrevette, hogy korábbi pártja, az MSZP rossz irányba mozdult el, s ma már az úgynevezett demokratikus ellenzéki összefogás epizodistája csak, még az általa korábban sokszor elátkozott, neonácinak, antiszemitának, cigányellenesnek nevezett Jobbik is a fejére nőtt ebben a természetellenes koalícióban.

Az úgynevezett baloldali koalíció zalai képviselőjelöltjeivel szemben – akik nem válaszolnak a Zalatáj kérdéseire – nyitott megkeresésünkre. Nem okoz gondot számára, ha arról faggatjuk, hogy mi a véleménye Márki-Zay Péter azon kijelentéséről, hogy ők a fasisztákat és a kommunistákat is képviselik. Hiába kérdeztük a zalai ellenzéki koalíció képviselőjelöltjeit arról is, hogy egyetértenek-e magyar katonák és fegyverek Ukrajnába küldéséről, ők hallgatnak. Egyedül a nagykanizsai Horváth Jácint írt vissza néhány szárnyszegett, konkrétum nélküli, „mellébeszélő” mondatot, de dr. Csidei Irén (Zala megye 1. számú választókerület, Zalaegerszeg) és Elekes István (Zala megye 2. számú választókerület, Keszthely) még erre sem volt képes.

Volodimir Zelenszkij, az egykori humorista, színész most élete legrosszabb szerepét alakítja.
Fotó: Sergei Supinsky/AFP

Koltai Tibor viszont elmondja véleményét, ha kérdezzük, például arról is, hogy szabad-e Magyarországnak katonákat és fegyvereket küldeni Ukrajnába.

– Önnek mi erről a véleménye?

– Orbán Viktor miniszterelnök szavaival – hogy ez nem a mi háborúnk – maximálisan egyetértek. Ebből nekünk ki kell maradni! Más kérdés persze, ha a NATO olyan döntést hoz, amivel nehéz helyzet elé állítja hazánkat. Véleményem szerint ebben az elhúzódó háborúban az erőfölényben lévő oroszoknak van nagyobb esélyük. Sajnálom Ukrajna polgári lakosságát, viszont elnöküket egy elmeháborodott embernek tartom. Az egykori humorista, színész most élete legrosszabb szerepét alakítja. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a polgári lakosság mögé bújik. A lövegeket iskolák, kórházak, templomok közelében helyezik el. Nem értek egyet az oroszok támadásával, de nagyobb probléma a kiváltó ok, s a politikusnak szerintem alkalmatlan Zelenszkij magatartása.

Ekler Elemér
(Folytatjuk)