Egy kis zalai falu 21 menekültet fogadott be eddig (Frissítve március 28-án!)

2022. 03 21. 12:07

Pethőhenye példamutatása

A kislányok születésnapjára tortát sütöttek a pethőhenyeiek.

Az alig 450 lelket számláló Pethőhenye lapzártánkig 21, elsősorban kárpátaljai menekültet fogadott be, döntő többségben gyermekeket és édesanyákat.

Amikor e sorokat olvassák, elképzelhető, hogy újabb 12-15 háború elől menekülő érkezik a Zalaegerszeghez közeli faluba.

Az eddig érkezők többsége az egykori Zalahús Zrt. Pethőhenyén lévő vendégházában került elhelyezésre.

–A Zalahús felszámolása után a vendégház az állam tulajdonába került –tájékoztatta lapunkat Deák István polgármester. – Lehetőségünk adódott arra, hogy kérvényezzük a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nél az ingatlan önkormányzati tulajdonba adását. Egy ifjúsági centrumot kívánunk itt kialakítani, ami régi elképzelésünk. A háború felgyorsította az épület használatba vételét, a képviselő-testület tagjai és önkéntesek segítettek a szükséges felújításban, takarításban, hogy fogadni tudjuk a menekülteket.

Négy kisgyermekkel menekült ez az anya…
Fotók: Zalatáj

A polgármester elmondta, hogy egy családot az önkormányzat Béke utcai (érdekes egybeesés, hiszen ez az amire vágyunk) épületében tudtak elhelyezni. Az újabb érkezőket a faluban hosszú évekig élő, már elhunyt német hölgy tágas, több családot is befogadni képes ingatlanja várja. Ennek tulajdonosa a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt., s hasonlóan a Zalahús Zrt. vendégházához, itt is felvetődött, hogy az önkormányzat tulajdonába kerülhet. Úgy tűnt, hogy így is lesz, ám az első, kedvező választ megváltoztatták, így maradt az MNV Zrt. birtokában. A kialakult háborús helyzetre tekintettel megnyitották az épületet, s az önkormányzat hozzá is látott lakhatóvá tenni. Ehhez azonban nagy szükség lenne az E.ON gyors, rugalmas intézkedésére a villany és a gáz visszakapcsolása miatt.

A Zalahús egykori vendégházában viszont már otthonosan érzik magukat a menekültek. Két kislány is a hetedik születésnapját ünnepelte a napokban. A polgármester felesége mindkettőjüknek tortát sütött…

E.E.

Utóirat: Pethőhenye polgármestere március 18-án, pénteken hivatalosan kérte az E.ON illetékeseit a bekötésre, tekintettel a kialakult helyzetre. Március 21-én, hétfőn 13 óráig nem kapott választ még.

Frissítés: Március 23-án megtörtént valamennyi közmű visszakapcsolása, visszakötése a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. tulajdonában lévő, Rákóczi utcai ingatlanba, így újabb 3-4 menekült család elhelyezésre van lehetőség Pethőhenyén. Deák István polgármester tájékoztatása szerint az első csoport ma (március 25-én) este érkezik.

Frissítés (2022. március 28.): Immár 41 ukrajnai menekült talált átmeneti otthonra Pethőhenyén. Deák István polgármester lapunknak elmondta, hogy három ingatlanban sikerült elhelyezni a háború elől menekülőket, akiknek döntő többsége gyermek és fiatalabb, idősebb hölgy.