Dr. Csidei Irén, az újnácik és az antiszemiták

2022. 03 17. 09:44

Dr. Csidei Irén és Jakab Péter egy gyékényen (plakáton) árul…
Forrás: dr. Csidei Irén facebook oldala

A Zalatáj Kiadó 1989 óta figyeli a Zala Megyei Kórház (ma Zala Megyei Szent Rafael Kórház) működését. Talán magyar rekordnak is számíthat, hogy egy kiemelt egészségügyi intézmény élén hosszú évek óta hölgy áll. Ez természetesen nem gond, sőt…

Visszafelé haladva dr. Gasztonyi Beáta, dr. Halász Gabriella és dr. Csidei Irén irányította (irányítja) a kórházat. Számunkra most dr. Csidei Irén a lényeges, hiszen ő választotta nyugdíjazása után nemrég a politikai pályát, az úgynevezett „demokratikus” koalíció Zala megye 1. számú választókerületében országgyűlési képviselőjelöltjeként.

Dr. Csidei Irén szakmai, kórházvezetői tevékenységével természetesen – konkrét tényadatok alapján – foglalkozunk majd, de most előbb politikai szerepvállalásáról essen szó.

Február 28-án a képviselőjelölt Facebook oldalán egy közös fotó jelent meg Jakab Péterrel, a magyar politikai élet egyik legvállalhatatlanabb figurájával. Kiegészítik ezt „parizeres” Jakab Péter, a Jobbik elnökének szavai: „Csidei Irénre kell szavaznunk itt, Zala megye 1. választókerületben. Mivel őt az emberek választották közös ellenzéki jelöltnek az előválasztáson, becsületbeli ügy, hogy mi, jobbikosok is ott álljunk mögötte”

Dr. Csidei Irén megköszönte Jakab támogató szavait, majd így folytatta: „Legyünk ott mindannyian, szavazzatok rám, és akkor le fogjuk váltani az Orbán-kormányt! Legyen Magyarország mindannyiunké!”

A Jobbik jelenlegi elnöke, Jakab Péter a betiltott Magyar Gárda egyenruhájában.
Fotó: bennfentes.hu

Kedves dr. Csidei Irén! Tudom, hogy a hippokratészi eskü nyugdíjas orvosként is kötelezi Önt: gyógyítani kell a beteg embereket. Azokat pedig főleg, akik közvetlen környezetében vannak, s itt koalíciós elvtársaira gondolok.

Úgy tudom, hogy ön eredetileg fül-orr-gége szakorvos, vagyis az elmebaj gyógyítása nem a szakterülete. Ön egy neonáci, zsidó- és cigányellenes párt elnökének a támogatását fogadta el. Aztán ott van a miniszterelnök-jelöltjük háborúba-hívó agymenése, amit több koalíciós partnerük támogat azóta is. Z. Kárpát Dániel jobbikos alelnök náci karlendítésével is egyetért? Ő is a koalíciós csapathoz tartozik.

Kedves dr. Csidei Irén! Küldtem Önnek két levelet is, de egyikre sem válaszolt. Most már értem, hogy miért. Azzal, hogy elfogadta Jakab Péter támogatását, a kérdéseimre is közvetett választ adott. Ön vállalja ezek szerint Márki-Zay Péter véleményét, miszerint Önök a kommunistákat és a fasisztákat is képviselik. Vállalja azt is, hogy magyar katonákat és fegyvereket kell küldeni Ukrajnába.

S nyilván arra számít, hogy az Ön megválasztásával egy szavazattal több lesz az Orbán-fóbiában szenvedő ellenzéki koalíciónak.

Z. Kárpáti Dániel mosolygós karlendítése.
Képernyőfotó: Origo

S majd jön a kijózanodás. Lesznek a „demokratikus” koalíciónak győztesei is, akik a listán, vagy néhány egyéni választókerületében elért győzelemmel bejutnak majd a Parlamentbe.

De mi lesz a többiekkel? Akik közismert polgárként – mint Ön Zalaegerszegen – vesztesként zárják le életük ezen kalandját.

Persze nem kizárt a csoda, s Ön bejut a Parlamentbe. Erkölcsileg akkor is vesztes lesz. Mert amit vállalt, egy hiteles baloldali ember számára vállalhatatlan.

Talán nem fárasztom, ezért szeretném figyelmébe ajánlani az alábbi sorokat. Merem remélni, hogy ezek nagy része újdonság Ön számára, hiszen nem régen kezdett el aktívan politizálni.

S ha nem? Akkor az Ön által kihívott sors büntetni fog…

Ekler Elemér

*  *  *

Szavak, mondatok amelyeket ma már örömmel elfelejtenének Gyurcsány szövetségesei:

Nekünk nem kell a nácik szavazata – szögezte le hajdan Vadai, a DK politikusa, Szilágyi György pedig „hibbant Nérónak” titulálta a baloldali moslékkoalíció jelenlegi vezérét.

A kétezres évek közepétől kezdődően a Jobbik kezdett Magyarország vezető ellenzéki pártjává válni. A regnáló Magyar Szocialista Párt és az ekkor még Vona Gábor által vezetett szélsőjobboldali párt közötti ideológiai különbségek feloldhatatlannak tűntek, s ennek a két párt vezetői és politikusai is számtalan alkalommal hangot adtak.

A Jobbik időközben elindult színeváltozása és a 2018-as választási vereség azonban elhozta a korábban elképzelhetetlent, és ma már az erejét vesztett Jobbik büszkén hirdeti új, koalíciós mivoltát az állampolgárok előtt. Ha azonban végigolvassuk az alábbi idézeteket, nem gondolhatunk másra, minthogy a hatalomvágy és a Fidesz iránt táplált gyűlöletük szolgál számukra motivációként, nem pedig elveik vagy korábbi ellenfeleik iránt táplált érzéseik változtak meg időközben.

Gyurcsány Ferenc és Szilágyi György felszólal az Országgyűlésben. Korábban kígyót-békát kiabáltak egymásra, azonban immár egy követ fújnak
Fotó: MH/Purger Tamás, Hegedüs Róbert

Gyurcsány Ferenc és a Demokratikus Koalíció más tagjai a Jobbikról:

„Itt van egy náci párt, és mi úgy teszünk, mintha ez beférne a magyar alkotmányosság keretei közé.”

  1. április 28. (Gyurcsány Ferenc a Jobbikról):

„Mondjuk ki: a Jobbik náci párt, fasiszta párt, nyilas párt, a képviselői fasiszták, nyilasok, nácik.”

  1. november 27. (Molnár Csaba):

„Ez az újnáci fiúcska az emberből állativá lett mocsok képviselője. Pártjával együtt.”

  1. november 27. (Gyurcsány Ferenc a jobbikos Gyöngyösi Mártonról):

„Aki kiegyezik a jobboldallal, az utat nyit a náciknak, akik egyébként is itt masíroznak.”

  1. február 19. (Gyurcsány Ferenc):

„Nekünk nem kell a nácik szavazata. Nácikkal nincs közös haza.”

  1. április 30. (Vadai Ágnes):

„A Jobbik minden cukiskodása ellenére egy rasszista, kirekesztő, antiszemita párt.”

  1. december 18. (Molnár Csaba):

Ha a Jobbikkal kötünk megállapodást, báránybőrbe bújt farkassal állapodunk meg.”

  1. február 26. (Gyurcsány Ferenc)

Potocskáné Kőrösi Anita, a Jobbik alelnöke is küldene katonát és fegyvert Ukrajnába.
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

„Jobbikos politikusok Gyurcsányról és a baloldalról:

„Mi akkor leszünk elégedettek, ha Gyurcsány Ferencből Gyurcsány fegyenc lesz.” (a 2009-es választás előtt mondta Vona Gábor)

„Elszámoltatás itt akkor lesz, ha Gyurcsány Ferenc börtönbe kerül és teljes vagyonelkobzással felel politikai működéséért” (Vona Gábor nyilatkozata 2010 szeptemberében) „Én örömmel figyelem, hogy ők úgy érzik, hogy ránk szorulnak, de mi nem szorulunk rájuk.”

(Vona Gábor válasza a HírTv műsorában az ellenzéki összefogás kérdésére)

„Mit keres itt Gyurcsány Ferenc, aki akkora nagy színész, hogy a magyar emberek egy jelentős része több darabban szeretné látni? De a viccet félretéve, mert ez egyáltalán nem vicces, mondjuk ki: amíg ezek ott vannak a nemzet templomában, addig itt semmi nem történt!” (Vona Gábor egyik 2011-es parlamenti felszólalása)

„Ezeknek az embereknek számtalan évük és lehetőségük volt, hogy bizonyítsanak, de mind belebuktak. Gyurcsány és Bajnai miniszter és miniszterelnök volt, Mesterházy államtitkár, Fodor és Bokros miniszter. Éveken át vezették az országot, munkájukat lopások, hazugságok és csalások kísérték. Nem volt elég?” (Vona Gábor)

„Hibbant Néró” – „vörösnek tetszik lenni” – „magyar emberekre lövetett” – „ezt a törpepártot, amit DK-nak hívnak” (Szilágyi György, a Jobbik ország­gyűlési képviselőjének kifejezései Gyurcsány Ferencről)

„Semelyik baloldali párttal nem fog össze a Jobbik a jövőben!”

(A Jobbik korábbi közleménye)

„Ha mindennap elmondják, hogy a Jobbik összeborulni készül bármelyik baloldali párttal, attól az nem igaz. Hadd ne mi vállaljunk felelősséget azért, hogy mit mond Vágó István, Gyurcsány Ferenc vagy mittudomén kicsoda. Mi azért tudunk felelősséget vállalni, amit mi mondunk. Mi pedig egyértelműen kimondjuk, hogy nem kívánunk koalíciót kötni.” (Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivőjének 2017-es megnyilvánulása)

„A Jobbik szegedi alapszervezete demonstrál a Gyurcsány-kormány ellen, mert pártunk véleménye, hogy az ország már a szakadékban van, és nem képes egy hazug miniszterelnök kormányozni. A hazugság hatására megválasztott országgyűlési képviselők se tudnak kisebbségben törtvényt hozni, így az ország se működik. Az ország politikai és társadalmi katasztrófájából csak egy kiút van, az új választás, ahol a társadalom eldöntheti, hogy neki mi a jó, mert tevékeny kormány és országgyűlés nélkül nincs demokrácia, és csak káosz van. A szegedi Jobbik felszólítja a szegedi közgyűlést, hogy vegyék napirendre a felosztásukat, mert Szegednek nem lehet olyan polgármestere, aki nem csak részt vett Gyurcsány Ferenc őrjöngő országrombolásában, hanem még aktívan ki is szolgálta.” (Rácz Tibor, a szegedi Jobbik alelnökének közleménye 2018 szeptemberében)

„Teljes mértékben kizárt a DK-val való együttműködés” (Jakab Péter szavai a Jobbik 2019-es kongresszusán)

„A Jobbik Magyarországért Mozgalom előtt álló elsődleges feladat a kommunista utódpárt és a vele összeforrt szélsőséges liberálisok eltávolítása a politikai hatalomból. A Parlamentben a mindenkori jobboldali kormány lelkiismerete kívánunk lenni.” (Részlet a Jobbik alapító nyilatkozatából) (Forrás: Magyar Hírlap)