Orosz-rulett Oroszországgal

2022. 03 09. 08:58

– avagy Srebrenica üzenete

Az orosz-ukrán háború elől Ukrajnából menekülő emberek a barabási művelődési házban kialakított segítségponton.
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Nem tudom, hogy emlékszik-e valaki Brüsszelben, Berlinben, Hágában, vagy éppen Washingtonban az 1992-es srebrenicai etnikai tisztogatásra, a második világháború utáni legvéresebb tömeggyilkosságra. Mindez többszáz fős felfegyverzett holland haderő szeme láttára történt a kelet-boszniai konfliktus idején. Védtelen gyermeket, nőket, időseket öltek meg. Brutális, kegyetlen módon.

A gyászt politikai impotencia követte. A Hágai Nemzetközi Bíróság a mészárlást ugyan népirtásnak nevezte, de ennek komolyabb következménye nem lett.

Van értelme a múltba visszatérni? A gyarmatosítás időszakára? Nincs! Nincs, mert Anglia, Franciaország, Spanyolország, Portugália, Belgium, Hollandia, Németország (stb) nem szeret erről beszélni. Az akkori népírtásokról, amik ezekhez az országokhoz kötődnek.

Ők már meggyóntak, s úgy gondolják, hogy minden erkölcsi felhatalmazásuk megvan ahhoz, hogy Közép-Kelet Európát is kioktassák a demokráciáról. A gyarmatok kifosztása révén megerősödött gazdasági erőfölényük birtokában.

Tévednek. Ők soha nem fogják megérteni az ebben a térségben élők lelkivilágát, mentalitását. Miközben ezek az országok a kommunista diktatúra fogjai voltak, addig – nevetséges módon – a fejlett nyugaton divattá vált a marxizmus, a maoizmus. S ennek a generációnak a képviselői most magasrangú politikusként kioktatnak bennünket. Csak azt nem tudom, hogy miről. S talán ők sem. Most nyugatról jön a korábbi keleti bűzös lehelet.

S így van ez az orosz-ukrán háború idején is. Olyan politikusok támadják hazánkat, akik azt sem tudják, hogy hol van Magyarország, s hol van Ukrajna. Mi tudjuk. A szomszédunkban van, ahol a háború zajlik.

S kapjuk a tanácsokat, sőt a követeléseket. A magyar ellenzék miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter mindjárt katonákat és fegyvereket is küldött volna a szomszédba. Aztán később ezt letagadta. Szokása szerint.

A srebrenicai mészárlás több ezer áldozatára emlékeznek.
Fotó: infostart.hu

A háborúnak véget kell vetni. Ez a lényeg. Hogy ki a hibás, mi volt a kiváltó oka az orosz támadásnak? Születtek reális és politikailag korrekt vélemények is.

S persze a kibicek is elmondták, hogy mit gondolnak, mindenféle konkrét információk nélkül. De vesszen Putyin, s magyar támogatója, Orbán Viktor!

Ám ha valaki megkérdezné őket, hogy mit tudnak ennek a konfliktusnak a hátteréről, csak annyit, mondanának, hogy Putyin diktátor, Orbán pedig a csatlósa, aki mellesleg lop is. Sőt az egész Fidesz lop.

Srebrenicáról nem is lenne érdemes megkérdezni az embereket. Az már túl régen volt. S abban a Fidesz-kormány bent sem volt.

Tehetnénk persze egy kísérletet megkérdezni Brüsszelben, hogy akkor miért hallgatott az unió. Most Putyin a közellenség. Kit érdekel ma már Srebrenica? Talán igaz sem volt…

Tudják ugye, hogy milyen az orosz rulett. Egy hatlövetű forgótáras pisztolyba csak egyetlen töltényt esznek, megforgatják a tárt, s lőnek. Hogy ki lehet a hat célzó?

Biden, az amerikai, Zelenszkij, az ukrán, Putyin, az orosz elnök mindenképp. A másik három „mesterlövész” helyre viszont sok a nem önkéntes, de kötelezett pályázó.

Ekler Elemér