„Újra élet költözött a falvakba”

2022. 03 07. 12:30

Beszélgetés Vigh László országgyűlési képviselővel (1.)

Vigh László szerint az elmúlt időszakot joggal nevezhetjük a kistelepülések aranykorának.
Fotó: Facebook

Vigh László, Zala megye 1. számú választókerületének elnöke ötödik alkalommal méretteti meg magát az április harmadikán sorra kerülő országgyűlési választáson. A Fidesz politikusa 2006  május 15.-a óta tagja a parlamentnek. 1994 és 2014 között szülőfaluja, Felsőrajk polgármestere is volt, így van rálátása az ellenzék miniszterelnök-jelöltje által lenézett vidéki Magyarországra. Választókerületében 76 település, döntő többségében falu található.

– Az elmúlt időszakot joggal nevezhetjük a kistelepülések aranykorának – mondja elöljáróban a képviselő. –  A Magyar Falu Program, a vidékfejlesztési pályázatok, a Leader-pályázatok, a falusi CSOK kapcsán számos lehetőséghez jutottak a községek s a kisvárosok. Arról tájékoztattak a polgármesterek látogatásaim során, hogy amíg korábban szinte csak külföldiek vásárolták meg az üres ingatlanokat, most már az ilyen épületek elfogytak. Újra élet költözik a falvakba, mert már itt is olyan az infrastruktúra, hogy emberi módon lehet élni. Mindehhez társulnak a kormány újabb intézkedései: a 25 éven aluliaknak nem kell személyi jövedelemadót fizetni, akiknek gyermekük van, azok visszakapták az elmúlt évben befizetett SZJA-t. Vonzó lett vidéken, falvakban élni. A körzetemhez tartozó valamennyi polgármester figyel a települése tisztaságára, rendezettségére, infrastruktúrával való ellátottságára.

Orbán Viktor bejelentése kedvezően érinti a gazdákat.
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

– Mi az, ami fontos tennivaló a következő időszakban.

– A szennyvízelvezető és tisztító rendszer kiépítését fejlesztenünk kell. Orbán Viktor miniszterelnök azt ígérte, hogy a következő uniós ciklusban minden kimaradt településen ez meg fog történni.

– A falvakban is egyre nagyobb az igény az óvodákra, sőt a bölcsődékre…

– A falvakra nem volt jellemző korábban, hogy bölcsödét építenek. Mivel egyre több fiatal választja lakóhelyéül a falut, s a házaspár női tagja, az anya is szeretne dolgozni, elindítottuk ezt a programot. Nagyon sok meglévő óvoda és bölcsőde újult meg az elmúlt időben, ezt a folyamatot folytatni szeretnénk.

– Március 5-én fontos bejelentést tett a miniszterelnök, ami elsősorban a vidéken élőket, a mezőgazdasági vállalkozókat érinti…

– A kormány 17,5 százalékról 80 százalékra emeli az agrártámogatások nemzeti kiegészítésének mértékét. Ez azt jelenti, hogy a következő években 9000 milliárd forint jut majd az agráriumnak.

Ekler Elemér
(Folyatjuk)