Iványi a nemzet lelkiismerete

2022. 02 24. 08:27

– Czeglédy pedig annak tükörképe

Donáth Anna (Momentum) tolja felfelé a lépcsőn Iványi Gábort.

Olvassák el türelmesen az alant közölt két MTI-cikket. Ne háborodjanak fel Karácsony Gergely nyilatkozatán. Haladjunk sorjában: van egy NAV-nyilatkozat, aztán következik Budapest főpolgármesterének harcos szózata.

Még mindig maradjanak türelmesek. Dr. Czeglédy Csaba ügyvédi praktizálástól egyelőre eltanácsolt jogtudós közéleti életet él, valósággal lubickol benne. Az ő terhére felrótt költségvetési csalás meghaladja a 6 milliárd forintot. Az Iványi Gábor vezette Oltalom Karitatív Egyesület köztartozása az államnak mintegy 3 milliárd forint. S a közüzemi díjak tartozásának összege ebben nincs benne. S mellette demonstráltak minap a szocliberális halljakendek. Többek között Karácsony Gergely is. Aki inkább arról elmélkedett volna, hogy miből lett több milliárd forinttal drágább a Lánchíd felújításának költségvetése, mint az eredetileg volt. A válasz egyszerű: Karácsony Gergely, az ellenzéki előválasztás félmilliárdos csődtömege, képtelen feladata ellátására, egy tehetetlen alak. S ezzel Budapest székesfőváros lakóinak jelentős része elégedett.

Ám mielőtt kategorikus kijelentést tennénk, várjuk meg minden ilyen esetben a jogerős bírói ítéletet. Ahogy mondják, addig mindenki ártatlannak tekintendő. Iványi, Czeglédy, sőt még dr. Völner Pál, a Fidesz politikusa is.

A politika márcsak ilyen. Nézőpont kérdése. Az átlagemberek számára. A jó politikus azonban nem átlagember. Hamar megtalálja a közös nevezőt. Nem úgy, mint Gyurcsány Ferenc a legnagyobb kétjegyű prímszámot.

Ekler Elemér

***

Kuncze Gábor egykori SZDSZ-es belügyminiszter is fontosnak tartotta, hogy jelen legyen.

Az adóhivatal azért tartott házkutatást az Oltalom Karitatív Egyesület Dankó utcai székházában, mert a szervezet a gyanú szerint a dolgozóktól 2015 és 2019 között rendszeresen levonta a járulékot, de azt nem fizette be. Az egyesület évek óta törvénytelenül járt el, és ezzel nemcsak a költségvetést, de a saját alkalmazottait is megkárosította – tájékoztatta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal az MTI-t.

Azt írták, a nyomozás jelenleg rendelkezésére álló adataiból kiderült, hogy 2015 és 2019 között az egyesület a munkavállalóinak a bruttó munkabéréből a személyi jövedelemadó-előleget, a nyugdíjjárulékot, valamint az egészségbiztosítási- és munkaerőpiaci járulékot levonta, azonban az adóbevallási és adóbefizetési kötelezettségének nem tett eleget. Ezzel nemcsak a költségvetést érhette kár, hanem adott esetben az alkalmazottakat is – ismertették.

A közlemény emlékeztet: maga az Oltalom tudatta a közösségi médiában, hogy a NAV 246 millió forintot követel tőlük, legnagyobb részt járuléktartozás miatt. Azonban az adóhivatal további tizennégy intézménynél – amelynek fenntartója szintén a Magyar Evangéliumi Testvérközösség – is megállapította, hogy a munkavállalóik után nem fizettek járulékot, sőt bevallást sem nyújtottak be. A gyanú szerint csaknem 1300 alkalmazott után összességében hárommilliárd forint járulékot nem fizettek meg. A munkáltató szabályszegésével amellett, hogy veszélybe kerülhet az érintett munkavállalók egészségügyi ellátása, nem fogják megkapni a teljes nyugellátást, függetlenül attól, hogy a nyugdíjjárulékot tőlük levonták.

A szervezet többször hivatkozott arra, hogy nem is áll szándékában adót fizetni, indokként pedig az Országgyűlés egy korábbi döntését jelölte meg.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal a hatályos jogszabályok alapján jár el, politikai kérdésekben nem foglal állást. A pénzügyi nyomozók a büntetőeljárásban előírt szabályokat maradéktalanul betartva vizsgálták a szervezetet. „A mai házkutatás során bizonyítékot gyűjtöttek, amelyet az egyesület által összehívott tömeg próbált megakadályozni” – írta az adóhivatal.

***

Gurmai Zita (MSZP), a harcias amazon.
Fotók: Pesti Srácok

A főpolgármester úgy látja, hogy ma Iványi Gábor, az Oltalom Karitatív Egyesület elnöke, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség lelkészi vezetője a magyar nemzet lelkiismerete.

Karácsony Gergely ezt a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség intézményeinél, illetve az Oltalom Karitatív Egyesületnél tartott házkutatás miatti demonstráción mondta hétfő este Budapesten.

Az ellenzéki politikus a VIII. kerületi Dankó utcai tüntetésen megjegyezte: a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) talán Orbán Viktor miniszterelnök „megmaradt lelkiismeretét” kereste, de nem találta meg.

A főpolgármester szerint Iványi Gábor azért zavarja Orbán Viktort, mert egykori önmagára, az egykori demokratára emlékezteti, aki „elárult mindent, amit egykor képviselt”, s ma nem a köz érdekét képviseli, hanem a magáét.

Április 3-a – az országgyűlési választás napja – arról is szól, hogy lesz-e még oltalom a sok szegénynek és irgalom a fideszeseknek, akiknek „számot kellene vetniük a sok bűnnel, amit a magyar társadalom ellen elkövettek” – mondta Karácsony Gergely.

Iványi Gábor a rendezvényen ismertette a NAV házkutatásról szóló jegyzőkönyvét, amelyből kiderült, hogy az ország több pontján foglaltak le számítógépeket, dokumentumokat a testvérközösség iskoláiban, idősotthonaiban.

„Nem tudjuk mit kerestek, de nem kétséges, hogy meg fogják találni” – mondta a lelkész, aki szerint ez „öngól.”

Úgy fogalmazott: „Egy olyan országban szeretnénk élni, ahol nem kell többet félni”, ahol nem szenteste, éjszaka hozzák a törvényeket, „ahol nem csalnak a választásnál, ahol nem foglalják le az egész sajtót.”

Azért van náluk adóelmaradás – mondta –, mert „2017 óta a magyar állam nem fizeti ki”, amit a strasbourgi bíróság megítélt, ami törvényesen jár, és így már mintegy 12 milliárd forinttal tartozik.

A NAV hétfőn közölte, hogy különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás gyanújával folyó nyomozásban tartanak házkutatást az Oltalom Karitatív Egyesület Dankó utcai helyiségeiben.

Az egyesület a honlapján tavaly február 22-én közölte, hogy több mint 246 millió forintos tartozása van a NAV felé a bérfizetések be nem fizetett járulékterhei miatt.