Politikus műtőssegédek akarnak professzorok lenni

2022. 02 15. 10:22

Egerszegi röntgenfelvétel a traumatológiáról

Fontos bejelentésre került sor Zalaegerszegen.

Zalában nincs traumatológia – mondta nemrég Márki-Zay Péter, az egyesült ellenzéki koalíció (EEK) miniszterelnök-jelöltje.

Valóban nincs, csak három. Zalaegerszegen, Nagykanizsán és Keszthelyen.

Márki-Zay Péter napi ámokfutása közben természetesen nem tudja kontrollálni a valóságot. Nem csak ebben az esetben.

Dr. Csidei Irén, Zala megye 1. számú választókerületének ellenzéki országgyűlési képviselőjelöltje nem igazította ki főnökét. Megtehette volna, hiszen dr. Csidei Irén korábban a Zalai Megyei Kórház főigazgatója volt. Csak emlékszik rá, hogy ő igazgatott ott egy ilyen nevű osztályt is. Igaz, már akkor is voltak ott helyi villongások, bérkövetelések, de az orvosi szakma egy része már csak ilyen. Még több pénzt szeretnének.

Tavaly ugyancsak a zalaegerszegi kórház traumatológiai osztályán tört ki hasonló „lázadás” pénzügyben. Hogy ki és mi volt a konkrét kiváltó ok, arra még visszatérünk, de értesüléseink szerint ennek voltak politikai motivációi is.

Az egészségügyi kormányzat nem engedett a zsarolásnak, s láss csodát, ma ismét nyugalom van a traumatológián.

Bódis József szerint kiemelkedő jelentőségű lépés történik.

Sőt, február 14-én a következő hírt közölte a Magyar Távirati Iroda:

„A Pécsi Tudományegyetem külső traumatológiai tanszéket indít Zalaegerszegen – jelentette be hétfőn az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára a zalai megyeszékhelyen.

Bódis József közölte: a térség egészségügyi ellátása és felsőoktatása számára is kiemelkedő jelentőségű lépés, hogy a Pécsi Tudományegyetem traumatológiai külső tanszéket hoz létre, ami nemcsak magas szintű szakmai tevékenységet jelent, de modern eszközök beszerzését és tudományos-innovációs tevékenységet is.

Felidézte, hogy tavaly nyáron a zalaegerszegi traumatológiai ellátásban problémák jelentkeztek, de a kórház, a város, a megye és a régió felsőoktatását meghatározó pécsi egyetem összefogott, amelynek eredményeként stabilizálódott az ellátás. Ezt a helyzetet most arra szeretnék kihasználni, hogy hosszabb távon is stabilitás maradjon, ezért hoz létre a pécsi egyetem traumatológiai klinikája külső tanszéket Zalaegerszegen, ami nemcsak a képzésben, de a betegellátásban is minőségi továbblépést jelent.

Vigh László kiemelte a zalai egészségügyben dolgozók helytállását.

Vigh László, a térség fideszes országgyűlési képviselője úgy fogalmazott: az emberek számára az egyik legérzékenyebb dolog az egészség, de ez a kormányzat számára is nemzetstratégiai kérdés.

Az egészségügyben dolgozók az elmúlt időszakban mindent megtettek azért, hogy átvészeljék a koronavírus-járvány okozta átmeneti állapotot. Magyarországon a foglalkoztatás és a gazdasági növekedés sem maradt el a járvány ellenére, amiben az egészségügynek kiemelkedő szerepe volt, hiszen az a cél, hogy, aki megbetegszik, minél előbb visszatérjen a munkába – jegyezte meg.

Balaicz Zoltán szerint az önkormányzat minden segítséget megad a fejlesztéshez.

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere (Fidesz-KDNP) szerint nemcsak sikerült megmenteni, de most már magasabb szintre is lehet emelni a városban a traumatológiai ellátást, ehhez az önkormányzat is minden segítséget megad, még ha soha nem volt is fenntartója a kórháznak. Egy felelősen gondolkodó városvezetés számára ugyanis nem lehet mindegy, hogy milyen állapotban van a helyi egészségügyi ellátó rendszer – jelentette ki.

Gasztonyi Beáta, a Zala Megyei Szent Rafael Kórház főigazgatója azt mondta, hogy a szívsebészet, a kardiológia és a gasztroenterológia után a traumatológia is önálló tanszékként kap helyet a zalaegerszegi intézményben mint a pécsi egyetem oktatókórházában. Az ITM 80 millió forintot biztosított modern eszközök és egy új, a betegbiztonságot szolgáló applikáció beszerzésére, de már újabb szakemberek is érkeztek, valamint a traumatológiai ellátásban eddig nem alkalmazott eljárásokat is bevezettek Zalaegerszegen – ismertette.”

Az egészségügyet kampánytémaként felhasználni felelősségteljes dolog. Főleg úgy, hogy a Medgyessy-Gyurcsány-Bajnai kormányok katasztrofális tárcakezelése után ugyanazok a „műtőssegédek” akarnak professzorok lenni. Nem fog menni! A hazugság-infúzió már lefolyt, de hatástalan volt.

Gasztonyi Beáta hangsúlyozta, hogy a negyedik önálló tanszék kap helyet az egerszegi kórházban.
Fotó: MTI/Varga György

Jobban tenné Márki-Zay Péter, ha az egészségüggyel kapcsolatos információit hitelesebb forrásból szerezné be, mert különben csak rossz diagnózis születhet.

Dr. Csidei Irén pedig ha már saját szakmai területén, a programhirdetésben nem sok konkrétumot tud mondani, talán próbálkozzon más témával is. Például gazdaságpolitikával, a kulturális szférával, netán sporttal, vagy esetleg önállóan választott témával.

Érdeklődéssel várjuk.

Ekler Elemér