Másfél millió forint zsebbe?

2022. 02 11. 09:11

Terhelő vallomást tett Czeglédy Csabára a Human Operator Zrt. volt bérszámfejtője

Vannak a vádlottak között, akik lassan már ki is jönnek a börtönből. Czeglédy Csaba viszont aktív közéleti szerepet tölt be.
Fotó: MTI/Rosta Tibor

Elhangzott az első terhelő vallomás Czeglédy Csabára a hatmilliárdos költségvetési csalási ügyében a Kecskeméti Törvényszék előtt. A Human Operator Zrt. volt bérszámfejtője már a nyomozati szakban beismerő vallomást tett, egyezséget kötött az ügyészséggel, és vállalta a harminc hónapos börtönbüntetést.

Mint ismeretes, a DK-s politikust, kamarából felfüggesztett ügyvédet és társait bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettével és más bűncselekményekkel vádolják; a vizsgált időszakban összesen 6,3 milliárd forintot meghaladó adót sikerült elcsalniuk. Az ügynek eredetileg összesen 23 vádlottja volt; első körben heten kötöttek egyezséget a vádat képviselő ügyészséggel, de hárman később visszaléptek. Négy vádlott beismerő vallomást tett és elfogadta a rá kiszabott több évi letöltendő börtönbüntetést.

A vádirat szerint a Czeglédy Csaba által vezetett Human Operator Zrt. esetében „2011. év elejétől a cég által nyújtott szolgáltatás struktúrája – elsődlegesen a diákmunkaerő közvetítése tekintetében – átalakult, annak érdekében, hogy a szolgáltatás kapcsán felmerülő közterhek megfizetését szándékosan elkerüljék.”

Czeglédy cége, a Human Operator Zrt. több nagy, jelentős létszámú munkavállalót foglalkoztató céggel kötött megállapodást munkaerő, illetve elsősorban diákmunka kiközvetítésére, a Tescótól a Müller drogérián át a McDonalds-ig. A megrendelők és a politikus cége között egy számlázási láncolatot építettek ki. A 2009-ben és később is egy-egy koordinálásra alapított cég (Pannon Humán Szerviz 2009 Kft., illetve Pannon Humán Koordinátor Kft.) szerződött az iskolaszövetkezetekkel, amelynek a tagjai végül a munkát ténylegesen elvégezték.

Részlet a vádiratból.

„Ténylegesen azonban a Human Operator Zrt. munkatársai irányították dr. Czeglédy Csaba Adrián I. rendű vádlott utasításai szerint mind az alvállalkozóként közbeiktatott fenti társaságokat, mind a „teljesítési segédnek” nevezett iskolaszövetkezeteket is,” illetve „A Czeglédy Csaba Adrián I. rendű vádlott vezette Human Operator Zrt. annak ismeretében helyezte levonásba ÁFA-bevallásaiban az általa munkaerő közvetítéssel, egyéb emberi erőforrás-ellátással és gazdálkodással összefüggésben a Pannon Humán Szervíz 2009 Kft.-től, illetve Pannon Humán Koordinátor Kft.-től befogadott – az iskolaszövetkezetek részéről ezen kft.-k felé kiállított számlákon alapuló – számlák ÁFA-tartalmát, hogy mindeközben az ÁFA befizetését ténylegesen, bevallását részben az általa irányított szövetkezeteknél szándékosan elmulasztotta, ezáltal annak tudatában igényelte vissza, illetve helyezte levonásba a számlák ÁFA-tartalmát, hogy a szolgáltatást terhelő ÁFA-fizetési kötelezettség teljesítésére egyáltalán nem került sor” – olvasható a vádiratban. A számlázási struktúra miatt fizetendő áfát az iskolaszövetkezeteknek kellett volna befizetni, de ezen kötelezettségüknek a vád szerint Czeglédy Csaba utasítása szerint eljárva nem tettek eleget, arra szándékuk sem volt, és nemcsak az áfát, hanem a munkabéreket terhelő egyéb járulékokat sem fizették be. A láncolat tetején a Human Operator viszont visszaigényelte az áfát.

A vád szerint összefoglalva tehát: Czeglédy régi ismerősei létrehoztak összesen 9 iskolaszövetkezetet és papíron ők foglalkoztatták a diákmunkásokat, akiket egy alvállalkozó koordinátor cégen keresztül – amit szintén maga Czeglédy hozatott létre – a Human Operator közvetített ki. Valójában mindegyik szövetkezetet, céget maga Czeglédy irányította, illetve az ő iránymutatása szerint vezették. A szövetkezetek sem járulékokat, sem áfát nem fizettek, majd a be nem fizetett áfát a Human Operator visszaigényelte.

A tárgyaláson a tanú elmondta, hogy „végiggondolva az eljárást és a várható tárgyalásokat, tisztában voltam vele, hogy nem leszek képes végighazudni a tárgyalási eljárást, így a legegyszerűbb, ha szembenéz a tényekkel az ember, és felvállalja az igazságot”. Tehát bűnösnek vallotta magát az a személy, aki többek között tb- és bérszámfejtéssel foglalkozott a Human Operator Kft.-nél, majd a Human Operator Zrt.-nél.

Részlet a vádiratból.

A tárgyaláson lényegében a tanú azt mondta el, hogy az iskolaszövetkezeteket valójában a Human Operator Zrt.-ből irányították. Bérszámfejtőként ő mindig kiszámította a befizetendő járulékait és áfáját a rendszerben, azonban látta, hogy azokat nem fizették be. A szövetkezetek számláin nem is volt soha fedezet a járulékokra és az áfára, hanem csak annyi pénz volt a szövetkezeteknél, ami a főállású munkavállalók és a foglalkoztatott diákok nettó bérére elég volt. Nyilvánvaló volt, hogy olyan áfa megy végig a rendszeren, amit soha senki nem fizetett be a NAV-nak. A tanú elmondta: körülbelül évente változtak a szövetkezetek, tehát a sorrend az volt, hogy nem fizették be a járulékot, majd felszámolták az iskolaszövetkezeteket.

Az utasításokat Czeglédy Csaba adta, akinek az elvárása az volt, hogy a kirakat „Idehaza” iskolaszövetkezetben mindennek rendben kellett lennie és itt minden közterhet rendben be is fizettek. Arról is beszélt még a volt bérszámfejtő, hogy a szövetkezetek vezetőinek az aláírásbélyegzői a Human Operator Zrt.-nél voltak, többek közt az ő fiókjában is, és ezeket rendszeresen használták is az iskolaszövetkezeti alkalmazottak helyett. A tanú a bélyegzőkkel kapcsolatban azt mondta, hogy ő kötötte meg a megbízási szerződéseket is az iskolaszövetkezetekkel, ő is bélyegezte le a szövetkezetek elnökeinek névbélyegzőivel és a szövetkezetek bélyegzőivel. A főállású munkavállalók szerződéseihez is ezeket a bélyegzőket használta. A tanú részletesen beszámolt arról is, hogy borítékban, készpénzben rendszeresen kaptak emberek juttatásokat és maga Czeglédy Csaba havonta másfélmillió forintot vett át így.

Füssy Angéla
Pesti Srácok