Elfogadták Zalaegerszeg idei költségvetését

2022. 02 10. 07:48

Minden korábbinál nagyobb összeggel kezdi az évet a zalai megyeszékhely önkormányzata

Balaicz Zoltán kiemelte, hogy stabil, kiszámítható költségvetést terveztek.

Minden korábbi évet meghaladó összeggel, 63,6 milliárd forintos költségvetési főösszeggel fogadta el idei költségvetését szerdán Zalaegerszeg közgyűlése.

Balaicz Zoltán polgármester (Fidesz-KDNP) a testület ülését követő sajtótájékoztatón elmondta: az elmúlt évet a város 63 milliárdos főösszeggel indította, amelyet a szerdai közgyűlési ülésen végül 76,2 milliárd forintos záró főösszeggel fejeztek be. Az idei évre is stabil, kiszámítható gazdálkodást lehetővé tévő, hitelfelvétel nélküli költségvetést állítottak össze, ami biztosítja a városi intézményrendszer, a hivatal és az önkormányzati cégek működését.

Jelezte, hogy a számításoknál figyelembe vették a minimálbér és a garantált bérminimum emelkedése, továbbá az óvodapedagógusok, a bölcsődei dolgozók és a szociális szférában, valamint a kulturális ágazatban foglalkoztatottak béremelése miatt emelkedő kiadásokat. Az önkormányzati hivatalban, az intézményekben és a városi cégeknél együttesen mintegy kétezer dolgozót foglalkoztat a város.

A kisvállalkozások idén is csak egyszázalékos iparűzési adót (ipa) fizetnek a bevételük után, így ebben az esztendőben 3,8 milliárd forintos ipa-bevétellel számol a város. Ezt a tavalyi költségvetésben 3,4 milliárddal tervezték, de végül „olyan jól teljesített a város”, hogy 4 milliárd forint iparűzési adó folyt be – ismertette Balaicz Zoltán.

Kitért arra is, hogy a napokban elkezdődött a zalaegerszegi belváros és Zalaszentiván között egy 4,5 kilométer hosszú új kerékpárút építése mintegy 600 millió forintból. Az elmúlt néhány évben összesen 19,1 kilométer új bicikliút épült a zalai megyeszékhelyen mintegy 1,6 milliárd forintos beruházással, de további három szakasz tervezése is tart már. (Forrás: MTI)