A pethőhenyei traktor-idővonal

2022. 02 10. 11:00

Balról Nagy Bálint, Deák István György és Manninger Jenő.

A 450 lelkes Pethőhenyén közel 8 hektár zöldterület gondozásáról kell gondoskodnia az önkormányzatnak, több, mint 40 km hegyi út tartozik a faluhoz, s a külterület nagysága is igen nagy.

A folyamatos munkához jelentős segítséget nyújt a községnek a Magyar Falu Program keretében elnyert 14 millió 767 ezer forint, amelyből egy Lovol 50 típusú kabinos traktort, rézsűzúzót, valamint 4 Stihl benzines fűkasza bozótvágót szerzett be az önkormányzat.

Pethőhenye egyik legrosszabb állapotú útszakaszát sikerült felújítani – ugyancsak a Magyar Falu Program keretében elnyert – a 37 millió 560 ezer forintos támogatás segítségével. A 822 méteres útszakasz a Pethőhenye belterület 21/2 hrsz.-ú és a 05 hrsz.-ú területen található, előbbi a vízműtelep mellett vezet el, s találóan az Egér út nevet kapta.

Ehhez kapcsolódó terve Pethőhenye Önkormányzatának, hogy pályázatot nyújt be a Rákóczi utca felújítására. Ezen az úton ugyanis nagy a mezőgazdasági munkagépek forgalma, s ehhez a meglévő burkolat nem megfelelő.

Ezek a szikár tények. S ezt töltötte meg tartalommal Pethőhenye Önkormányzata, képviselő-testülete, s azok a helyi polgárok, akiknek idejük megengedte, hogy részt vegyenek a február nyolcadikán tartott ünnepélyes útavatón és eszközátadáson.

Nem az ilyenkor megszokott forgatókönyv szerint zajlott az ünnepség, hiszen a helyi Tarsoly Egyesület zenés műsorával vezették be. Egy útról szólt a daluk – stílszerűen.

A helyi Tarsoly Egyesület az útról dalolt és zenélt.

Manninger Jenő országgyűlési képviselő a magyar vidék felzárkóztatásának fontosságát konkrét számokkal érzékeltette. A választókerület 98 települése összesen 7 milliárd 80 forint kormányzati támogatásban részesült.Nagy Bálint országgyűlési képviselőjelölt hangsúlyozta: az áprilisi választások tétje az is, hogy folytatódik-e a magyar vidék fejlesztése.

Deák István György polgármester a napi tapasztalatokra is felhívta a figyelmet. Mint mondta, az ellenzék miniszterelnök-jelöltje naponta sérti meg a vidéken élő magyar polgárokat. S akkor most ezt a „politikát” támogassuk április harmadikán?

Az ünnepség még tartogatott egy rendhagyó koreográfiát. Elindult a pethőhenyei traktor trió – idővonal. Elől a Balaskó Árpád vezette 43 éves masinával, aztán a „középkorú” traktor, majd a pályázatnak köszönhető új gép.

Az még nyitott kérdés, hogy az önkormányzat ajándékát átvevő, „visszavonuló” Balaskó Árpádra nyugdíjas éveiben számíthat-e az önkormányzat. Ahogy – ennyi személyes megjegyzést engedjenek meg a tudósítónak – Balaskó Árpádot ismerem, nem fog nemet mondani, ha hívják.

E.E.

Nyugdíjba vonult a 43 éves traktor és vezetője, Balaskó Árpád. S megérkezett a vadonatúj Lovol.
Fotók: Zalatáj