Putyin Oroszország érdekeit nézi

2022. 02 03. 09:26

Lehet-e belátásra bírni Európa elmeháborodott nyugati felét?

Orbán szót ért Putyinnal, mert tárgyalóképes.
Fotó: MTI, Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Vlagyimir Putyin nem a barátunk. Ő senkinek sem a barátja; ő Oroszország érdekeit nézi. És ha ezen érdekek mentén együttműködési lehetőséget lát, akkor együtt is működik. És még az is lehet, hogy a jelenlegi világpolitikai helyzetben, az energiaválság közepette több közös pontot, kölcsönösen előnyös üzleti lehetőséget találhatunk Oroszországgal, mint eddig a történelem során bármikor. De ettől még nem szabad elveszíteni a realitásérzékünket.

Vannak, akik Európa két megmentőjét látják Orbánban és Putyinban, és hogy majd ők ketten együtt jól megbeszélik ezt a megmentést. Ez a lelkesedés épp annyira erős túlzás, mint amekkora bornírt ostobaság Orbánt „putyin pincsijének” nevezni. A két vezető tényleg nincs egy súlycsoportban. Nem a személyes képességek, hanem a földrajzi, geopolitikai adottságok miatt. Mindketten nagyon látnak a pályán, ez nem vitás. Ami ma az egész világon fájóan kevés vezető politikusról mondható el. Értik, mi történik a világban, és ideológia-vezérelt baromságok helyett megpróbálnak reális válaszokat adni.

De az is biztos, hogy ezek a válaszok sem egyformák. Kétségtelen, hogy mindketten elkötelezettek a saját kultúrájuk megőrzése mellett. És az is kétségtelen, hogy mindkét kultúra valahol az európai, görög-római, jude-keresztény kultúrkör része. De ettől még a kettő nagyon eltérő. Az ortodox, szláv világ Európához kötődik, de annak egy sajátos „oldalhajtása”, nevezzük így. A közép-európai, azon belül is különösen a magyar katolikus hagyományokhoz képest egészen más. Európa jövőjét is más-más módon képzelik el. Jobb esetben sikerül megtalálni a közös célokat, és jobb belátásra bírni Európa elmeháborodott, nyugati felét is. Hogy erre képes lehet-e akár Orbán, akár Putyin, akár ketten együtt? És hogy mekkora rá az esély? A tömeges bevándorlás zsákutcájának beismerésére és a woke-progresszió megállítására, LMBTQ-stól, BLM-estől, alapjövedelmestől, stb.? Jó kérdés…

Ami viszont megdöbbentő, ijesztő – vagy szánalmasan komikus, ahogy nézzük – az a végtelen ostobaság, a világpolitikai realitásérzék teljes hiánya, amiről nem csak a magyar ellenzék és az ő szlogenjeiket továbbharsogó aktivistáik, hanem a nemzetközi média is tanúbizonyságot tesz. Az a hisztéria, amit Orbán moszkvai látogatása körül csapnak, az az ócska, végtelenül unalmas retorika, amit tolnak, az egyszerre a butaság és a felelőtlenség kimamxolása. A szokásos putyinpincsizés, diktatúrázás, stb. mellé most aktuálisan bejött még az Ukrajnázás is. A citromdíjat mindenképp Fekete-Győr András viszi el, akiről eddig is tudtuk, hogy a világ legbutább kisfiúja, de most önmagán is túltett. Szerinte ugyanis Magyarországnak fegyverekkel kellene segítenie Ukrajnát… Fekete-Győr simán kvázi hadat üzenne Oroszországnak ezzel a fegyverszállítással. Annak az Oroszországnak, amely nem csak a világ 3. legfejlettebb hadseregével rendelkezik, hanem amely jelenleg szinte minden európai ország energiaellátásának 50-80%-át biztosítja.

„Fekete-Győr Andrásról eddig is tudtuk, hogy a világ legbutább kisfiúja…”
Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Az orosz-ukrán konfliktus megértéséhez szükséges információkról már több műsorunkban is beszéltünk. (A Politikai Hobbista YouTube csatornáján simán meg tudják nézni, ha valaki még nem látta volna… ) De a mostani Orbán-Putyin találkozóval kapcsolatos hőzöngést tényleg nem lehet ép ésszel felfogni.

Mit is csinált Orbán Putyinnal? Egyrészt további, hosszútávú gázmegállapodásokat kötött. Ennek köszönhetően nem csak idén, de a következő években sem fog befagyni télen a seggünk. És nem fogunk ötszörös rezsiárakat fizetni, ahogy azzal a németek, svédek, stb. szembesülnek mostanság. (Mondjuk, cserébe nálunk nem szülhetnek a férfiak, nem úgy, mint tavaly óta Brüsszelben, de enélkül simán megleszünk ezután is.)

De még valami fontosat csinált: egy kb. 5 órás tárgyalás keretében gyakorlatilag bebiztosították Európa békéjét. Orbán az egész EU-t és a NATO-t informálisan képviselve ment Moszkvába. Neki kellett mennie, Európa összes országában nagyjából az egyetlen olyan vezető politikusként, aki nem egy szerencsètlen hülye és/vagy külpolitikai idióta, és aki nem szarja össze magát Putyintól. Sőt, képes vele szót érteni.

És a hírekből, nyilatkozatokból, kiszivárgott információkból az is kiderül, hogy a feleknek sikerült megállapodniuk és megoldást találniuk. Nem lesz gáz. Mármint gáz az lesz – a fűtéscsövekben és a gyárakban, üzemekben. Háború Ukrajnában viszont nem lesz.

Vannak ellenzéki szavazók, akik nem kedvelik Orbánt – amihez természetesen minden joguk megvan – de értik, hogy mi történik, és hogy ebben a békében Orbánnak óriási, elvitathatatlan érdeme van. És persze vannak politikai analfabéták, ócska percemberek, akik fröcsögnek rá ezután is. (Meg készítik a gagyi putyinpincsis mémjeiket.) Látni fogják a kommentekben is. A butaságnak nincs határa… (Forrás: Facebook/Jeszenszky Zsolt)