Elkészült az irányítóközpont

2022. 02 03. 08:44

Jelképes átadó ünnepség a zalaegerszegi tesztpályán

A képen Vigh László és dr. Hamar Zoltán a mintegy 8 méteres LED-fal előtt, amelyen a kamerák révén teljesen belátható a tesztpálya.

Újabb jelentős fejlesztés valósult meg a ZalaZONE Járműipari Tesztpályán. A létesítmény a legmodernebb kamerákkal felszerelt, „Control Center”- épületegységgel bővült.

A február 2-án, szerdán tartott jelképes átadó ünnepségen dr. Hamar Zoltán, az Autóipari Próbapálya Zala Kft. (APZ) cégvezetője elmondta: az elkészült 400 négyzetméteres, 350 millió forintból kialakított Control Center, azaz irányítóközpont, a tesztpálya üzemeltetéséért felelős 40-50 fős személyzet „munkabázisául” szolgál.

– A beruházás jóvoltából elkészült a pályairányítási rendszerünk, amely mintegy hatvan, kerítésvédelmi-, illetve nyomkövető rendszerrel ellátott kamerát tartalmaz. Ezeknek köszönhetően a 250 hektáros járműipari pálya teljes területét beláthatjuk. A fejlesztés egy légiirányítási központhoz hasonlítható. Minden jármű mozgását és azok rendszámát is láthatjuk, ám emellett például azt is, ki vezeti az adott járművet, milyen céllal és milyen jogosultságai vannak. Műholdas alapon, illetve a már említett hatvan kamera révén tudjuk követni a pályán történteket. Ezzel világszínvonalú és biztonságos pályairányítás valósul meg a tesztpályán, az eddigi ideiglenes megoldások helyett – összegezte dr. Hamar Zoltán.

– A 45 milliárd forintból épült járműipari tesztpálya életében jelentős a most megvalósult beruházás – ezt már Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos mondta. Hozzátéve: a technikai épület mellett található új épületegységbe a korábbi „Z”-épületből költöztek át a dolgozók.

– Fontos, hogy a tesztpálya munkatársai a lehető legmodernebb és komfortosabb körülmények közt végezhessék munkájukat – emelte ki a politikus. – A most elkészült irányítóközpont, egyúttal a teljes tesztpálya nem csak a város, a térség és a megye, hanem az ország fejlődéséhez, a gazdasági és az innovációs mutatók növekedéséhez is hozzájárul – hangsúlyozta Vigh László.