Az őskortól a XVII. századig

2022. 02 02. 08:06

Mit találtak a régészek Alsónemesapáti környékén?

Orha Zoltán és Németh Roland régészek, valamint Takács László régészeti asszisztens régészeti jelenséget bont.

Mint azt korábbi cikkünkben már írtuk, az M9-es út tervezett nyomvonalán ütemezetten zajlanak a feltárások. Írásunkban nemrég a Pethőhenye környékén történt ásatások eredményét mutattuk be Simmer Lívia, a Göcseji Múzeum régészeti osztályvezetőjének segítségével. Most a szomszéd falu, Alsónemesapáti következik, ahol Orha Zoltán, a Göcseji Múzeum régész-muzeológusa irányította a feltárást. Őt kérdeztük.

– Két helyszínen dolgoztunk Alsónemesapáti határában. A talált leletek kora meglehetősen széles időhatárok között mozog – mondja elöljáróban Orha Zoltán.

– Konkrétan?

– Az őskortól kezdve voltak objektumaink. A feltárások jelentősebb részét adta a középkor és a koraújkor, a XIV-XV. századtól a XVII. századig.

Parádi Kristóf régészeti asszisztens egy régészeti jelenség fotózásában működik közre.

– Az őskori leletek mely időszakra vonatkoztak?

– A neolitikumtól a rézkorig több kultúra leleteit is megtaláltuk. Az őskor időszakát a bronzkor zárta le, érdemes megemlíteni egy bronz karkötő maradványait. Az őskori kultúrák településfeltárási leletei közül a cserepek és a csontok a legjellemzőbbek, Alsónemesapáti környékén is ezt tapasztaltuk.

– A középkori leleteknél mi volt a jellemző?

– Itt fémkereső műszert is igénybe vettünk, mert az apróbb fémleleteket, ásó és lapát használatával biztosan nem találtuk volna meg. Meglepetésemre néhány római kori érme is előkerült, azonban javarészt középkori tárgyakkal pl. ezüst gyűrűkkel és pénz érmékkel gazdagítottuk a múzeum gyűjteményét. Remélem, hogy később is hasonlóan szép leleteket fogunk találni.

Orha Zoltán régész és Parádi Kristóf régészeti asszisztens régészeti jelenség fotózásánál.

Spolár Erika régészeti asszisztens régészeti jelenséget rajzol.
Fotó: Göcseji Múzeum