Türjei fórum a Magyar Falu Programról

2022. 01 31. 12:01

Nagy Bálint kiemelte, hogy a térségből szinte minden település forráshoz jutott.

Január 27-én a türjei művelődési házban egy, a kistelepülések fejlesztésével kapcsolatos fórum került megrendezésre. A délután fő témája a Magyar Falu Program részletes bemutatása, előre haladása és a további irány ismertetése volt.

A rendezvényen előadást tartott Gyopáros Alpár, a Modern Települések Fejlesztéséért felelős kormánybiztos, beszédet mondott Nagy Bálint, Keszthely polgármestere, a Fidesz Zala megye 2. számú választókerületének elnöke, a párt országgyűlési képviselőjelöltje, valamint Nagy Ferenc, Türje polgármestere.

A Magyar Falu Program a vidék kistelepüléseinek, az ott élő embereknek és az ott tevékenykedő önkormányzatoknak, civil szervezeteknek, valamint a vállalkozásoknak biztosít fejlődési lehetőséget. Az elmúlt években a térség 100 érintett településéből 98 jelentős értékben tudott pályázni és nyerni, több, mint 9 milliárd forintot.

– A program fő célja, hogy a kistelepülések döntő többségének népességcsökkenését lassítsuk és ahol lehetőség van, ott visszafordítsuk. Erre eszközünk és egyben elérendő célunk az, hogy a falvakban élők életszínvonalát javítsuk. A Magyar Falu Program egy olyan hosszútávú, biztonságos és kiszámítható program, amely már az elmúlt 3 évben azt mutatta számunkra, hogy jó úton járunk. A népességcsökkenéstől súlyosan szenvedő 2500 településből mára 1000 településen ez az irány megfordult és elkezdett növekedni a népességszám. Ha ezt programot a továbbiakban is legalább ilyen mértékben folytatjuk, akkor nem lehetetlen elérni a célunkat. Egy ilyen összetett problémára csak egy összetett programmal lehet válaszolni.

Gyopáros Alpár a Magyar Falu Program részleteit ismertette.

A négy pillér teszi lehetővé a fejlődés folyamatosságát, amelyből az első pillér a Falusi CSOK, amelynek a következtében a falvakban alig maradt üres ingatlan. A leglátványosabb pillére talán az intenzív mellékúthálózat-fejlesztési program, amely során az év végéig 3000 km már megújult és idén további 1500 km van tervben. A legújabb pillér a piac szereplőinek a támogatása, itt elsősorban a KKV-kat támogatjuk 30 milliárd forint keretösszeggel. A negyedik pillér esetében pedig pályázatokat írunk ki az önkormányzatok, az egyházközségek és a civil szervezetek számára, amelyek főként a településképet javítják. A falvak írják a programot, így csak olyan témák és kiírások vannak, amelyeket az önkormányzatok kértek és életszerűek – foglalta össze a program lényegét Gyopáros Alpár kormánybiztos.

Nagy Bálint elmondta, hogy a térségből szinte minden település forráshoz jutott. Utak, járdák, orvosi rendelők, közösségi házak újultak meg, a közterületek gondozásához szükséges gépekhez, eszközökhöz jutottak az önkormányzatok. A jelenlegi kormányzat ezt a fejlődést a jövőben is tudja garantálni.

A fórumon lehetőség nyílt kérdéseiket feltenni a meghívott polgármestereknek, civil szervezetek és vállalkozások képviselőinek.

Farkas Adél

A fórum résztvevői…