A kocsmában adta meg magát

2022. 01 31. 11:47

Egy Bagodban lezuhant bombázó nyomában

Az 1954-es felvétel a bagodi helytörténeti kiadványban található. Ezen az utcán (Vitenyédi) ment végig a katona, aki aztán a kocsmában megadta magát.

Magyarországon igen kevés haditechnikai eszköz maradt fent, ami igaz a repülőgépek terén is. Ennek egy ragyogó bagodi kivételét osztjuk meg most az olvasókkal.

A második világháborúban az angolok egyik utolsó magyarországi repülővesztesége 1944. november 22-ről 23-ra virradó éjszakán falunkban történt. Anno a helybéliek emlékezetében élesen élt az esemény többek közt azért, mivel a maradványok között egy holttest is hevert.

A Halifax típusú géproncs 30.000 cm3-es Rolls-Royce hajtóművét a kilencvenes évek végén találták meg, melyet 3 napi ásás után, nagy nehézségek árán tudtak kiszabadítani. Maga a gép nem volt ritkaság, ám a Haditechnika című szaklap információi szerint ennek a motorja volt Magyarországon az egyetlen, ami előkerült.

Egy Halifax típusú repülőgép.

No, de mi történt a legénységgel?

Hazánkban négyszer jártak, 3 alkalommal bombáztak, egyszer propaganda-röpcédulákat szórtak. A szombathelyi vasútállomás bombázását követően német támadás érte, s zuhant le gépük a volt szentpáli falurész műemlék templomától pár száz méterre. Az 5 túlélő közül az egyik személy a kapituláció elegáns formáját választotta, egyszerűen besétált a legközelebbi kocsmába és ott adta meg magát az igencsak meglepett helyieknek. A zalaegerszegi laktanyába szállították őket, ahol – elmondásuk szerint – a magyarok nagyon rendesek voltak hozzájuk, a németek viszont nem. Egy tiszt parancsára a katonák felsorakoztak velük szemben és tüzelőállást vettek fel. A német tiszt ekkor ismét parancsot adott, mire a puskákat leengedték, s ő beszaladt az épületbe. Rövidesen visszatért, a kezét a háta mögé rejtve. A foglyok úgy vélték, egy fehér szövetdarabot hozott ki, hogy azzal intsen tűzparancsot. Halálra vált arcuk láttán vigyorogva előkapta a háta mögül a kezét, és lefényképezte őket…

1945 júniusában hazatérek mind az öten németországi hadifogságukból. Sydney Barlow rádiós 1999-es személyes visszaemlékezése alkalmával elmesélte: „Azóta is Wigan-ban – egy 103.000 fős lélekszámú város Angliában – élünk. Én 76 éves vagyok, Johnny (a fedélzeti mérnök) pedig 84. Gyakran találkozunk”.

Egyik levelében leírta, akkor szembesültek a légicsapások óriási pusztításával, amikor Hegyeshalomnál átlépték a határt. Ott látták először a földről, azaz nem gépben ülve, hogy a bombázók milyen károkat okoztak a polgári és ipari létesítményekben.

                                                                            Bagod Község Önkormányzata