Kanizsa és az ellenzéki szemfényvesztés

2022. 01 28. 11:51

Egy csapatban játszanak: Márki-Zay Péter és Horváth Jácint.
Fotó: Horváth Jácint facebook oldala

Ismert Nagykanizsa önkormányzati erőviszonya. A polgármester a Fidesz színeiben nyert a választáson, a képviselő-testületben azonban kisebbségben van a kormányzópárt. Ennek természetesen a hátrányai is látszanak.

A napokban sajtótájékoztatót tartott a Fidesz. A Zalai Hírlap tudósítása így számolt be erről (a szerkesztőség engedélyével közöljük – a szerk.):

„Szokták mondani, hogy a papír sok mindent elbír, de vannak esetek, amikor a valóság felülírja a megalapozatlan beruházási terveket és hatástanulmányokat – fogalmazott Bene Csaba, a kanizsai Fidesz elnökségi tagja sajtótájékoztatóján, melyen példát is hozott a fentiekre vonatkozóan.

Mint azt Bene Csaba elmondta: Horváth Jácint, a baloldali összefogás kanizsai képviselőjelöltje előszeretettel kéri számon minden egyes kanizsai fejlesztés és beruházás költségeit, illetve megtérülését vagy éppen társadalmi hasznosságát. Mindezt teszi úgy, hogy ő maga korábban, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség vezetőjeként olyan beruházásokat támogatott, melyek létjogosultsága – ahogy azt az élet később bizonyította is – minimum megkérdőjelezhető, vagy rosszabb esetben minden gazdasági alapot nélkülöző volt.

– Talán emlékeznek még páran arra, amikor Gelsén 2009-ben 73 szobás, négycsillagos hotelt akartak építeni, és ehhez az elképzeléshez Horváth Jácint, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség akkori vezetőjeként 250 millió forintos uniós támogatást biztosított az önkormányzatnak – idézte fel Bene Csaba, aki hozzátette: a szállodából természetesen semmi nem lett, mint ahogy a dél-zalai településen felépített termálfürdő is becsődölt, ami miatt évekig adósságcsapdában volt az önkormányzat. Ebből a szorult helyzetből az Orbán-kormány adósságkonszolidációja rángatta ki Gelsét.

Bene Csaba két dologra hívta fel a figyelmet. Mint mondta: ha Horváth Jácint vezetőként nem látta, hogy egy ilyen beruházás kivitelezése és megtérülése minimum kétséges, akkor a szakmai kvalitásaival van probléma, ha pedig tudta ezt, ám ennek ellenére kiutalta az összeget, akkor nem több egy pártkatonánál, aki gondolkodás nélkül végrehajtja a parancsokat.

– Vajon elhiszik a kanizsai emberek, hogy Horváth Jácint megválasztása esetén önállóan dönthet majd a város fejlesztésének kérdéseiben, vagy azt teszi majd, amit főnöke, Gyurcsány Ferenc diktál? – tette fel a kérdést a sajtótájékoztató végén Bene Csaba.”

Bene Csaba: – Vajon elhiszik az emberek, hogy Horváth Jácint megválasztása esetén önállóan dönthet majd a város fejlesztésének kérdéseiben?
Fotó: zaol.hu

Bene Csaba sajtótájékoztatója után Balogh László, Nagykanizsa polgármestere is megszólalt. Nyílt levelét változtatás nélkül közöljük.

»„Elutazott tőlünk családunk egyik tagja, / Akit oly hőn szerettünk, / Egy Valóság nevű nagybátyám. / Sajnos már nincsen velünk…” (Cseh Tamás: Valóság nagybátyám)«

Tisztelt Kanizsaiak!

Évek óta hallgatjuk Horváth Jácintnak, a baloldal kanizsai képviselőjelöltjének szemrehányó szavait arról, hogy a város fejlesztései előtt nem készül kellő alaposságú hatástanulmány, üzleti terv a tervezett beruházáshoz, vagy éppen annak társadalmi hasznossága vitatott. Ilyenkor az az érzése a közgyűlés jobboldalán ülőknek, hogy egy mindentudó pedagógus épp megfeddi az éretlen tanulókat, akik csak álmodoznak arról, hogy merjünk nagyobbak lenni.

Ezt a szakmai köntösbe bújtatott kioktató stílust jól ismerjük a szocializmus idejéből. Amelynek jellemzője volt, hogy Valóság nagybátyánk távollétében nagyon komoly képpel mindig csak elmondták, hogy mi a valóság, de valahogy soha nem azt tapasztaltuk meg. Ezt a hangot ismerjük tehát, éppen eleget éltünk benne.

Horváth Jácint esetében sejtem, hogy mire alapozza azt a piedesztált, amelynek magasából ugyanezen a hangon kér számon minket, hiszen korábban a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség vezetője volt. Csakhogy az akkori munkásságának egyes eredményei nem olyan bíztatóak vagy nagyívűek, hogy annak fényes eredményeiből fel lehetne építeni egy magiszteri katedrát a kis nebulók okítására.

Hiszen olyan beruházásokat is támogatott a Gyurcsány-Bajnai korszakban, vezetői beosztásban, melyek létjogosultsága már akkor megkérdőjelezhetőek voltak, vagy épp minden gazdasági alapot nélkülöztek.

Gelsére termálfürdőt?

Gelsére 73 szobás, négycsillagos hotelt?

Vajon akkor milyen megtérülési vizsgálatok születtek? Milyen hatástanulmányok készültek a kis település esetében, amely ezután majdnem összeomlott gazdaságilag, és csak az Orbán-kormány tudta kimenteni szorult helyzetéből?

Miért nem Kanizsában gondolkodott, miért Gelsében? Társadalmi hasznossága ott volt releváns?

Kérdések, melyekre nem kaptunk azóta sem választ, csak kioktató hangnemet, lekezelő stílust.

Az ÉVE-frakció több mint két éve uralja a várost: a közgyűlést, a bizottságokat, tanácsnoki pozíciókat, városi-önkormányzati cégeket, polgármesteri hatásköröket, költségvetést, fejlesztéseket.

Ideje már annak, hogy Valóság nagybátyánk újra beköszönjön hozzánk. Mert akkor egyből feltűnne neki is, hogy minden produktum, amit az ÉVE Horváth Jácint szakmai vezetésével fel tud mutatni ez idő alatt, az nem más, mint a közel egy éve befejezettlen gyalogos rámpa magánya.

Balogh László
Nagykanizsa MJV polgármestere”

Hogy mi erről Horváth Jácint véleménye?

Egyszerű a válasz. Majd elmondja, mert a Zalatáj természetesen megkeresi.

Ekler Elemér
(Folytatása következik)