Dr. Csidei Irén szelektív emlékezete

2022. 01 28. 09:33

Az ellenzéki koalíció elkezdte a füllentéseket Zalában is

Márki-Zay Péter és dr. Csidei Irén együtt. Márki-Zay mögött Gyurcsány, akinek miniszterelnöksége alatt nem sok jó történt Magyarországon. Most visszajönnének. Dr. Csidei Irén pedig úgy tesz, mintha nem emlékezne arra, hogy mi történt akkor a magyar egészségügyben…

Megjelent az „Európai magyarok” újabb programfüzete, a címlapon az Amerikából jött megmentő, Márki-Zay Péter és az egykori egerszegi kórházi főigazgató fotójával.

Dr. Csidei Irén szerint vezetése alatt a Zala Megyei Kórház az ország egyik legismertebb egészségügyi intézménye, több tudományos, szakmai és társadalmi díj kitüntetettje volt.

Dr. Csidei Irén talán nem is téved. Ám ez nem az ő érdeme, hanem a kórházban dolgozóké. Akik közül aztán sokan el is hagyták az intézményt. Hogy miért? Erről nem ír a választási propaganda füzetben az országgyűlési képviselőjelölt.

Dr. Csidei Irén kórházvezetői tevékenységét lehet, hogy nem szerencsés a választási kampánytéma fókuszába helyezni, mert ezzel kapcsolatban a másik oldal is tudna mit mondani.

Talán elég lenne a 2007-es Gyurcsány-kormány által bejelentett, az egészségügyet érintő megszorító intézkedésekre hivatkozni. Vizitdíj, egészségügyi napidíj… Ezt nyújtotta az akkori kormány az országnak.

Az intézkedés érintette a Zala Megyei Kórházat is, amely ettől függetlenül is jelentős tartozást halmozott fel addig. Csak emlékeztetőül: a kórház főigazgatója dr. Csidei Irén volt.

A Gyurcsány-kormány egészségügyi reformjának (a szocialisták a megszorítást mindig így nevezték) ellensúlyozására a Zala Megyei Közgyűlés dr. Csidei Irént a likviditás megőrzésére intézkedési terv elkészítésére kérte fel.

A megszorítás nem a Zala Megyei Közgyűlés intézkedésének, hanem a Gyurcsány Ferenc vezette kormány megszorításának – ami az egész gazdaságra kiterjedt –következménye volt. Amit aztán 2008. március 9-én a háromigenes népszavazás 82 %-os többséggel elutasított. Egy hónappal később az MSZP-SZDSZ kormánykoalíció pedig felbomlott.

S ez a Gyurcsány Ferenc irányítja a háttérből az ellenzéki koalíciót, s közvetetten dr. Csidei Irént. Akinek kórházfőigazgatói tevékenységét a későbbiekben részletesen ismertetjük majd.

Csupán azért, mert ő akar az „új világ” egészségügyi megmentője (is) lenni Zala megye 1. számú választókerületében.

Tudom, hogy nem mindenkinek tetszik az írás, de ne velem vitatkozzanak, hanem a tényekkel. Azokkal viszont nem érdemes.

Ekler Elemér