Zalaegerszeg lehet a tudásipar megújításának egyik ékköve

2022. 01 21. 08:33

Az együttműködési megállapodás aláírása.

A Zalaegerszegen elindult gazdaságfejlesztési elképzelések és az ahhoz kapcsolódó felsőoktatási tervek megvalósulásával a város lehet a magyar tudásipar megújításának egyik ékköve – fogalmazott Stumpf István kormánybiztos január 20-án Zalaegerszegen.

A Miniszterelnökség egyetemi modellváltás koordinációjáért felelős kormánybiztosa a Pannon Egyetem (PE) Zalaegerszegi Egyetemi Központja által megvalósítandó Felhő Campus programjának bejelentése kapcsán azt mondta: az elképzeléssel a mesterséges intelligenciát igyekeznek a tudásszerzés szolgálatába állítani. Az a céljuk, hogy a digitalizáció világában megállítható legyen az „agyelszívás”, sőt, a hallgatóknak helyben tudjanak olyan tudást biztosítani, amit sehol máshol nem tudnak megszerezni, de bárhol tudnak majd alkalmazni.

Stumpf István úgy vélekedett: az egyetemi modellváltás célja az volt, hogy versenyképes tudást adjanak át a hallgatóknak, de „ehhez meg kellett mozgatni az állóvizet”. A modellváltás pedig elérte a célját, mert az egyetemek autonóm módon keresik a kihívásokat – fűzte hozzá.

A zalaegerszegi Felhő Campus mintaprojektként indul, hogy a tapasztalatokat más egyetemeknek is tovább tudják adni. Az egyetemi innováció intézményesítéséhez azonban szükség van arra, hogy a tanárok is „sokkal hatékonyabb digitális képességekkel” rendelkezzenek – jelentette ki a kormánybiztos.

A zalaegerszegi Felhő Campus mintaprojektként indul.

Németh István, a PE Zalaegerszegi Egyetemi Központjának főigazgatója azt mondta: két együttműködési megállapodást írtak alá, amelyek komplex infrastruktúra-, labor- és humánerőforrás-fejlesztési program indítását célozzák. Olyan egyetemi képzést valósítanak meg, ami „személyre szabható tudásszolgáltatás”, vagyis a hallgató a saját érdeklődési körének megfelelően válogathatja ki a sok apró modulból álló tananyagot, és az oktató segíti a folyamatos továbblépést.

Balaicz Zoltán (Fidesz-KDNP) polgármester azt hangsúlyozta, hogy Zalaegerszegen olyan gazdasági ökoszisztéma kezd kialakulni, amelyben együtt van a termelés, a kutatás-fejlesztés és az oktatás, valamint a szolgáltatások. A már készülő vagy tervezett beruházások számára pedig az egyetem tudja biztosítani a szükséges, magasan kvalifikált szakembereket.

Vigh László fideszes országgyűlési képviselő, a zalaegerszegi tesztpálya miniszteri biztosa is azt emelte ki, hogy a tesztpálya igazi mágnesként működik, jelentős befektetéseket vonz. Ma már azonban látszik, hogy ezek üzemeltetéséhez kevés a zalaegerszegi, sőt a Zala megyei munkaerő, vagyis sokkal nagyobb régióból lehet csak biztosítani a megfelelő tudással rendelkező szakembereket, a képzésükhöz pedig a PE a legkiválóbb háttér.

A Felhő Campus megvalósítását szolgáló két együttműködési megállapodást Stumpf Istvánon kívül Zalaegerszeg polgármestere, a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, illetve a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége Zala Megyei Szervezetének elnöke, továbbá a megvalósítást segítő Delta Systems ügyvezetője írta alá, de részese lesz a ZalaZONE Járműipari Tesztpálya is. (Forrás: MTI)