„Fidesz-bérencnek neveztek…”

2022. 01 21. 11:23

Föőr Gábor, s az egerszegi ellenzéki politika (2.)

Föőr Gábor: – Nem vagyok politikai rasszista, nem teszek különbséget a megrendelők között.

Tovább faggatjuk Föőr Gábort, aki az ellenzéki előválasztáson a második helyet szerezte meg Zala megye 1-es számú választókerületében.

– Mi volt a gondja önnel Keresztes Csabának?

– Elég sok „érdekes” állítása volt… Talán a legsértőbb, hogy – nem biztos, hogy ezeket a szavakat használta – engem Fidesz-bérencnek írt le.

– Ez nem meglepő, hiszen a Zalatájnak korábban nyilatkozó Koltai Tibort – aki független jelöltként indul az áprilisi választáson – szintén így jellemezték…

–Ezt semmi nem támasztja alá.

– Ha jól tudom, ön rendezvényszervező. Hogy jól működjön az üzlet, nem tehet különbséget fideszes, MSZP-s, Jobbikos megrendelő között. Sőt a Kétfarkú Kutyapárt is jó üzleti partner lehet.

– A polgármester úr kért fel, hogy tegyek javaslatot arra, hogyan lehetne modernebbé és költséghatékonyabbá tenni az Egerszeg fesztivált. A városért, ahol felnőttem, nem okozott gondot dolgozni és tenni, mert tudtam, hogy ezzel Egerszeg és a környék lakóinak örömöt tudok szerezni. A fesztivál költségvetése több tíz millió forint volt. Sikerült ezeket a költségeket közel a felére csökkenteni, ezen kívül annyi szponzorral felvennem a kapcsolatot, hogy a városnak az Egerszeg fesztivállal kapcsolatos költsége minmálisra csökkent. Ráadásul úgy oldottam meg, hogy nem három, hanem négy színpadon zajlottak volna az előadások, ha a koronavírus-járvány nem szól közbe. A javaslatokkal, amiknek köszönhetően milliókat lehetett spórolni a városunknak, igen fontos dolgokra is több pénz jutott volna, például környezetvédelemre és faültetésre.

– S ezzel talán rá is mutatott valamire…

– Keresztes Csaba a kompenzációs pártlistáról jutott be a zalaegerszegi képviselő-testületbe, de egyetlen említésre méltó cselekedetére nem emlékszem, amit a városért tett.

– Dicséretes a civil elhivatottság és eltökéltség, de ez önmagában kevés. Közösséget szolgálni pártháttér nélkül nehéz. Nem gondolt arra, hogy függetlenként elindul az országgyűlési választáson? Kellő támogatottsággal…

– Az előválasztás után nem tettem közzé terveket, programot. Arra vártam, hogy dr. Csidei Irén előrukkoljon konkrétumokkal. Hónapokig vártam erre, de nem történt meg… Számomra a legfontosabb a zalai, egerszegi emberekért dolgozni. Ezért most elárulok egy-két olyan dolgot, amit csak az ellenzéki pártok vezetői tudtak. A 2018-as országgyűlési választáson, amikor még szó se volt ellenzéki összefogásról, a két legerősebb ellenzéki párt helyi képviselőit megpróbáltam asztalhoz ültetni, hogy helyben hátha sikerül az összefogást megvalósítani. Mint kiderült, akkoriban a pártok budapesti vezetői ezt nem támogatták. Következett a 2019-es önkormányzati választás, s a 2018-as országgyűlési voksolás eredményei után az ellenzéki pártok rájöttek, hogy külön nem fog menni. Ezt én már 2018-ban megmondtam. Akkor az ellenzéki összefogás polgármester-jelöltje Keresztes Csaba volt a Demokratikus Koalíció részéről. Sok tanácsot és tippet adtam neki, hogy mit és hogyan kellene csinálni a jobb eredmény érdekében, mert láttam, hogy ebből óriási bukás lesz. Egy-két javaslatomat megfogadta, de mivel nem volt megfelelő felkészültsége és tapasztalata egy ilyen kampány lefolytatására, az ország egyik legrosszabb választási eredményét sikerült elérni: valamennyi egerszegi választókerületet elveszítettük miatta. Úgy gondolom, hogy a legnagyobb ellenfele az ellenzéknek a Fidesz után ő maga, mivel hatalomvágyához nem párosul érdemi tudás. Meg kell jegyeznem, hogy van olyan DK-s politikus, akit igen nagyra tartok, aki nem is olyan messze lévő város polgármestere. Ezek után csak arra lennék kíváncsi, hogy ki is a helyi változás ellensége?

Ekler Elemér
(Folytatjuk)

„Nyeltem egy nagyot…” (1.) (2022.01.19.)