A rézkortól a XIV. századig

2022. 01 20. 08:03

Régészeti feltárások Pethőhenye határában

A fotón Büki Ágnes régészeti asszisztens rajzol, Simmer Lívia pedig objektumot ír le.
Fotó: Göcseji Múzeum

Az M9-es út tervezett nyomvonalán ütemezetten zajlanak a régészeti feltárások. A Zalatáj Kiadó a jövőben folyamatosan beszámol a kutatás eredményeiről. Elsőként a Pethőhenye környéki ásatásokról kérdeztük Simmer Líviát, a Göcseji Múzeum régészeti osztályvezetőjét.

– Tavaly májusában kezdődtek a feltárások, Pethőhenye határában novemberben és decemberben folytak a munkálatok – mondja Simmer Lívia.

– Részletezné ezt?

– A középső rézkorból, vagyis mintegy 6.000 évvel ezelőtti időszaktól egészen a XIV. századig sikerült feltárni objektumokat. Ezek részben telepjelenségek, de sikerült temetkezéseket is azonosítani. A rézkor időszakából előkerült egy szórthamvas rítusú temetkezés. Az elhamvasztott halott maradványait egy gödörben helyezték el, mellé rakva egy díszített kisedényt. A Pethőhenyén feltárt sírban valószínűleg egy gyermek maradványait találtuk.

–  Haladjunk időrendben!

– A bronzkor időszakából, 3000-3200 évvel ezelőttről kerültek elő hulladéktároló gödrök. Itt viszont már egy urnás temetkezési helyet is találtunk.

–   Mi volt a feltárás legfontosabb eleme?

–  Egy eddig ismeretlen római kori lelőhely. A II-III. századból származó római település maradványait sikerült feltárni. A korábbi kutatások során erről nem volt tudomásunk. Két, félig földbe mélyített házat találtunk, hulladéktárolóval. A leletanyag között van egy bronz térdfibula (ruhakapcsoló tű), illetve egy pénzérme, úgynevezett sestertius.

–  S elérkeztünk a XIV. századhoz…

– Néhány objektumot, gödröt sikerült azonosítani. A leletek közül egy korabeli vaskulcsot tudnék kiemelni.

E.E.

Régészeti kutatóárkok Pethőhenye határában.
Fotó: Zalatáj