„Nyeltem egy nagyot…”

2022. 01 19. 12:46

Föőr Gábor, s az egerszegi ellenzéki politika (1.)

Föőr Gábor: – Keresztes Csaba nem örült annak, hogy képbe kerültem.

Az ellenzéki előválasztáson Zala megye 1. számú választókerületében (Zalaegerszeg központ – a szerk.) dr. Csidei Irén mögött a második helyen végzett Föőr Gábor, aki a Jobbik és a Márki-Zay Péter nevével fémjelzett Mindenki Magyarországa Mozgalom jelöltjeként mérettette meg magát. Arról is kérdeztük, hogy miképpen értékelte a szereplését, s gondol-e arra, hogy független jelöltként indul az április harmadiki országgyűlési választáson.

– Az előválasztási eredmények ismeretében nem gondolt arra, hogy függetlenként elindul a választáson?

– Szóba került az indulásom, de kikötöttem, hogy ez csak akkor elképzelhető, ha azt valami rendkívüli ok indokolná.

– S lát ilyen okot?

– Ilyent most még nem. Nem kell ahhoz feltétlenül politikusnak lennem, hogy tenni tudjak a zalai emberekért. Ők kíváncsiak a közösségi oldalamon közzétett véleményemre, nem fontos számukra, hogy a politikus vagyok, vagy sem. Márki-Zay Péter csapatának felkérését is azért fogadtam el, mert azonosulni tudtam a civil jelleggel.

– Márki-Zay Péter mozgalmán kívül ott szerepelt a neve mellett a Jobbik is…

– Az csak a befogadó párt volt. Az előválasztáson így lehetett szerepelni. Viszont kikötöttem, hogy ez nem kötelezhet engem arra, hogy adott kérdésekben – ha helyzetbe kerülök – lelkiismeretem ellenére szavazzak.

– Nem fogadta volna el a pártfegyelem diktálta követelményeket?

– Ha az a zalai emberek ellenére lenne, akkor nem.

– Ezért is kerülhetett konfliktusba Keresztes Csabával, a Demokratikus Koalíció választókerületi elnökével?

– Nem csak ezért. Közismert, hogy nem vagyunk szimpatikusak egymásnak. Az is tény, hogy a közösségi oldalán egy olyan írást jelentetett meg, aminek jogi következménye is lehetett volna.

– De nem lett. Miért?

– Keresztes Csaba nem örült annak, hogy képbe kerültem. Ő szerintem egy pártkatona, azt teszi, amit felülről mondanak neki. Én nem ilyen vagyok. Keresztes Csaba a civil beállítódásomat akarta lejáratni az emberek előtt. Ha erre reagáltam volna, az komoly gondot okoz a helyi ellenzéknek. Nyeltem egy nagyot… Nem választottam jogi lépést.

– Pedig – mivel ön valószínűleg nem közszereplő – kevesebbet kell tűrnie, mint egy politikusnak. Vagyis akár pert is nyerhetett volna…

– Sokan várták ezt tőlem, de az ellenzéki összefogást nem akartam támadni.

Ekler Elemér
(Folytatjuk)