Könyv született a ZTE 2002-es aranyévéről

2022. 01 19. 10:37

A 20 évvel ezelőtti nagy siker jelenlévő szereplői.
Fotók: Zalatáj

A korábbi bajnokcsapat szinte minden tagja, de a szakosztály dolgozói is részt vettek január 17-én Zalaegerszegen azon a rendezvényen, amelyen a ZTE futballistáinak legsikeresebb, 2002-es évéről szóló könyvet mutatták be.

Bóbics László, az Aranyév című kötet szerzője és kiadója felidézte, hogy 2002-ben a ZTE futballcsapata nemcsak a magyar bajnoki címig jutott el, de világszenzációt is keltett azzal, hogy megverte a Manchester Unitedet a Bajnokok Ligájában. Nagy Ferenc és Lang József „építette fel” az akkori csapatot azzal, hogy sztárjátékosokat és -edzőket igazoltak, és olyan összetartó gárda jött létre, amely szép sikereket ért el.

„A Fradi elleni döntetlennel megtörtént a csoda, kitörölhetetlen élmény volt, ahogy ellepték a szurkolók a pályát, és ezrek ünnepeltek, sírtak a gyepen” – elevenítette fel Bóbics László azt a pillanatot, amikor a döntetlent jelentő góllal bajnok lett a ZTE 2002-ben. Azt is hozzátette ugyanakkor, hogy azt hitték, ennél tovább már nincs, nem sokkal később mégis világszenzációt jelentett, amikor a Bajnokok Ligájában, a David Beckhammel felálló Manchestert legyőzték Koplárovics Béla góljával.

A könyv szerzője szerint akkoriban nemcsak Magyarország legjobb futballcsapata volt a ZTE, de legjobb szurkolótábora is a Zalaegerszegnek volt. Ennek a családias, összetartó gárdának a történetét dolgozta fel a könyvben, amelyben a szertárostól a pályagondnokig mindenki szerepel, akinek akkor része volt a sikerekben.

Bozsik Péter, a bajnokcsapat vezetőedzője úgy vélekedett, hogy akkor lehet eredményes egy csapat, ha az elnöktől a takarítóig mindenki egy irányba húz, márpedig ez 20 évvel ezelőtt megvalósult Zalaegerszegen. Rövid idő alatt nagyon jó gárdát sikerült összehozni, „egy-két nehézfiúval”, és végül hatalmas elszántsággal és közös munkával lehettek sikeresek.

Balról Végh Gábor, Bóbics László, Vigh László, Gecse Péter és Gyimesi Endre.

Gyimesi Endre, aki 1994 és 2010 között, vagyis a bajnoki évben is polgármestere volt a városnak, szintén Nagy Ferenc és Lang József csapatépítő munkáját emelte ki. Ők teremtették meg az alapokat. Felidézte azt is, hogy a sakkozók és a kosárlabdázók mellett a futballisták is Pro Urbe díjat kaptak a várostól.

Végh Gábor, a ZTE FC elnöke úgy fogalmazott, hogy ha a 20 évvel ezelőtti összefogáshoz hasonló kialakul ma is, akkor jó játékosok és edzők mellett újra lehet sikeres a ZTE, de már egy dobogós hellyel is bajnoknak tekintené a csapatot. Meglátása szerint Zalaegerszegen kívül jobb a megítélése a klubnak, mint helyben, de ha sikerül jobb eredményeket elérni, a zalaegerszegiek véleménye is változik.

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos azt mondta: a magyar sporttörténet kitörölhetetlen része marad Koplárovics Béla gólja az MU ellen. Ez a csapat azóta sem csak Zalaegerszeg, hanem Zala megye csapata, és fontos, hogy meg tudják tölteni a stadiont, élményt adjanak az embereknek.

Hiánypótló kötetnek nevezte a kiadványt Gecse Péter, Zalaegerszeg alpolgármestere, hozzátéve, hogy nemrég a ZTE százéves évfordulójáról szóló könyv is készült. Zalaegerszeg 1996 óta a nemzet sportvárosa, az itteni közösség számára kiemelt jelentőségű a sport, és a legnépszerűbb továbbra is a labdarúgás – tette még hozzá. (Forrás: MTI)