Igazságtalan bajnoki rendszert konzervált az MLSZ

2022. 01 19. 11:15

A ZTE FC és a Mezőkövesd jelenleg tabellaszomszéd. Mezőkövesden 3-2-re nyert a hazai csapat, Egerszegen 1-1 lett az eredmény. A harmadik mérkőzésre március 12-én kerül sor közöttük – Mezőkövesden.
Fotó: archív

A napokban jelentette be a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ), hogy az NB I-ben marad a 12 csapatos, 3 fordulós rendszer, viszont a második osztályban fokozatosan csökkentik a létszámot.

Most nem kívánok az NB II-vel foglalkozni, maradnék az élvonalnál, amelynek a rendszere – véleményem szerint – igazságtalan. S ezt konzerválta most az MLSZ.

Csodálkozom ezen, hiszen a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke pénzügyi szakember, akinek nem lehet gondja a számokkal.

Vagy mégis? Az NB I bajnoki rendszere esetében ugyanis nem minden stimmel számszakilag. De etikailag sem.

A 12 csapat játszik 33 mérkőzést, de nem egyforma esélyekkel. Vannak együttesek, amelyek kétszer szerepelnek hazai környezetben aktuális ellenfelükkel, s csak egyszer idegenben. Erre mondhatja az MLSZ, hogy a bajnokság során ez kiegyenlítődik, de ez nem igaz. Például a bajnoki címre esélyes csapatok és a kiesés ellen küzdő együttesek esetében különösen nem. Mert a hazai pálya, azért még mindig előny.

Elfogadható magyarázatot erre a sportszerűtlen bajnoki kiírásra az MLSZ nem tud adni. S ha már mindenképpen ragaszkodik a 12 csapatos mezőnyhöz, hát próbálja azt a korrekt lebonyolítás felé közelíteni.

Lenne erre vonatkozóan egy javaslatom. A 12 csapatot a 22 fordulós oda-vissza sorozat után a tabellán kialakult helyezés alapján válassza ketté. Az 1-6. helyezett együttesek játszanának a bajnoki címért, a 7-12. helyen végzettek pedig a kiesés elkerüléséért egy következő oda-visszavágós szakaszban.

A mostani kiírás szerint a bajnokság 33 fordulóból áll. Az általam javasolt rendszer szerint 32 mérkőzés várna a csapatokra, csupán egyetlen forduló lenne az eltérés. A sportszerűség viszont nem szenvedne csorbát.

Persze lehet más – de igazságos – lebonyolítási formát is találni, de ez már legyen az MLSZ jól fizetett embereinek a feladata. S főleg Csányi Sándor MLSZ elnöké.

Ekler Elemér