A magyar kultúra napja

2022. 01 19. 12:22

Kiállításokkal, vetélkedővel, koncertekkel ünnepelnek Zala megyében

Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én fejezte be Szatmárcsekén a Himnuszt.

Könyvbemutatóval, kiállításmegnyitóval, vetélkedővel és komolyzenei koncertekkel ünneplik a magyar kultúra napját Zala megyében – közölték a szervezők az MTI-vel.

A zalaegerszegi Göcseji Múzeum munkatársai Pillanatképek címmel csütörtökön szimpóziumot tartanak. A muzeológusok az időszaki kiállítóteremben nyolc témakörben tartanak előadásokat, többek közt a képzőművészeti gyűjtemény alkotásairól, a restaurátorműhelyben zajló munkákról, az esküvői szokásokról, a kihalófélben lévő kézművesmesterségekről, valamint a nyár elején nyíló Mindszentyneum építésének történetéről.

A megyei levéltárban az Őrnagyok, századosok, hadnagyok – A 47. honvédzászlóalj tisztjei, 1848-1849 című kötetet mutatják be szintén csütörtökön.

A magyar kultúra napján a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben átadják a Keresztury Dezső- és a Kultúra mecénása díjat, valamint a közművelődés területén dolgozó szakemberek munkáját elismerő kitüntetéseket. A gálaesten az Ismerős Arcok Zenekar és a Zalaegerszegi Szimfonikus Zenekar is közreműködik.

Nagykanizsán a Honvéd Kaszinóban szerdán a Honvéd Férfikar ad koncertet. A Thury György Múzeumban csütörtökön a Hagyományból divatot – A történelmi Zala Vármegye viseleteinek mai feldolgozása elnevezésű alkotói pályázatra beérkezett munkákból nyílik kiállítás. Ugyancsak csütörtöktől lesz látogatható az Alba Regia Országos Fotópályázat, valamint a 2021 Országos Miniatűr Fotópályázat kiállítása a Kodály Zoltán Művelődési Házban.

A Kanizsai Kulturális Központ A magyar kultúra nagyjai címmel a városvédő egyesülettel közösen hirdetett levelezős vetélkedőt. A megoldásokat beküldő eddigi csaknem nyolcvan pályázó több mint fele száz százalékos választ adott a kérdésekre – mondta el az MTI-nek Mikola Mária igazgató. A Halis István Városi Könyvtárban pénteken tárlaton mutatják be az intézmény szolgáltatásait. A Hevesi Sándor Művelődési Központban szombaton nyílik A Himnusz költője – Kölcsey Ferenc életútja képeslapokon címmel Gulyásné Raksányi Olga gyűjteményéből kiállítás.

Gyenesdiáson a községháza nagytermében a pénteki ünnepi műsorban helyi együttesek lépnek fel, és a település életét megörökítő fotókból nyílik kiállítás.

Keszthelyen, a Balaton Színház Simándy termében a Festetics György Zeneiskola növendékei adnak a Magyar kultúra dicsérete címmel komolyzenei hangversenyt január 28-án.

A magyar kultúra napját 1989 óta ünneplik január 22-én annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be Szatmárcsekén a Himnuszt.