Búcsú Házi Ferenctől

2022. 01 05. 09:21

A ZTE terembajnokságot nyert csapatában 1983. december 13-án a Budapest Sportcsarnokban. Az álló sorban jobbról a második Házi Ferenc.
Fotó: László Sándor

  1. december 29-én elhunyt Házi Ferenc, a ZTE egykori kiváló labdarúgója. Pécsett, a kórházban érte a halál.

Házi Ferenc 1954. április 3-án Gerjenben született. 1982-ig a Kaposvári Rákóczi labdarúgója volt, s 1982 nyarán került a ZTE együtteséhez. Még abban az esztendőben, október 16-án, egy Honvéd elleni, 1-1-re végződött hazai mérkőzésen mutatkozott be a ZTE csapatában, amelyben Török József helyére állt be. Összesen 35 élvonalbeli mérkőzést játszott kék-fehérben, s két gólt szerzett. Utolsó mérkőzését 1984. szeptember 12-én, Pécsett vívta egerszegiként (0-0), ahol a második játékrészben éppen a Pécsről igazolt Nagy Tamásnak adta át helyét a Gellei Imre által irányított, a szezon végén a ZTE addigi történetének legjobb eredményét elérő csapatban.

Gellei Imre, a ZTE akkori edzője (későbbi szövetségi kapitány) így emlékszik vissza a kiváló középpályásra:

– Azon a poszton több kiváló labdarúgója volt a ZTE-nek, de ő játékintelligenciája, jó mentalitása miatt megbízható pontnak számított. Dicséretes volt az edzésmunkája is.

Fehér Imre gyúró így vélekedik róla:

– Ő alapvetően jó közösségi ember volt. Jól szolgálta ki a társait, mindig azt mondta: a bal lábamat figyeld, s megkapod a labdát!

Gass István 456 élvonalbeli mérkőzésén 134 gólt lőtt. A ZTE színeiben 1980 és 1987 között szerepelt.

– Feri sajátos humorú, jó közösségi ember volt. A bal lába különösen veszélyes volt. A mai NB I-ben kiemelkedő játékos lehetne.

A Rónai István vezette csapatban az alsó sorban balról a harmadik.
Fotó: archív

Soós István 1972-től 1987-ig szerepelt meghatározó játékosként a ZTE-ben. Így emlékszik csapattársára, aki az idegenbeli mérkőzéseknél szobatársa is volt.

– Kiváló bal lába volt, s képzett labdarúgónak számított. Annyiban volt balszerencsés zalaegerszegi időszaka, hogy abban az időben a ZTE középpályája nagyon erős volt, meg kellett küzdeni a csapatba kerülésért, de ő ezért mindent elkövetett az edzéseken.

Kereki Zoltán, az egykori 37-szeres válogatott védő 1979 és 1989 között volt a ZTE játékosa:

– Szerény, szimpatikus labdarúgó volt, aki tudása alapján többre is vihette volna. A sors azonban másképp osztotta a szerepeket. Szeretettel gondolok vissza Házi Ferencre – mondta az egykori kiváló játékos.

Ezzel bizonyára így vannak azok a szurkolók is, akik az 1980-as évek elején figyelemmel kísérték a ZTE szereplését, s látták Házi Ferencet a pályán.

Nyugodjon békében!

Ekler Elemér – Nagy András