Jog és rend nélkül nem létezhet szabadság

2021. 12 20. 08:19

Szoboravató Zalaegerszegen

Farkas Ferenc szobrászművész alkotása, Mihály deáknak, a város első ismert városbírójának szobra.

Jog nélkül, rend nélkül nem létezhet szabadság, erre emlékeztessen Mihály deáknak, a város első ismert városbírójának szobra – jelentette ki december 17-én, pénteken Zalaegerszegen az igazságügyi miniszter.

Varga Judit a szoboravató alkalmából elmondott beszédében Wass Albertet idézte, aki szerint törvény és rend nélkül nincs emberi világ, de felhívta a figyelmet arra, hogy a történelmi emlékek egy tágabb kontextusra is vonatkoznak.

Varga Judit igazságügyi miniszter is részt vett és felszólalt az avató ünnepségen.

Utalnak arra, hogy a hatszáz éve tevékenykedő Mihály deák idején a városban már „volt rend és rendszer, voltak szabályok” és voltak olyanok, akik ezt betartatták – fűzte hozzá a miniszter.

„Ha van jog és rend, akkor tudjuk, hogy szabadság is van.” Manapság a politikai küzdelmek hevében néhányan megfeledkeznek erről az összefüggésről, „és a szabadság nevében alkotmányellenes alaptörvény-módosítással és közjogi káosszal fenyegetnek” – jelentette ki Varga Judit.

A miniszter arról is beszélt, hogy Zalaegerszeg a magyar jogtörténet egyik fontos helyszíne. A közelben született Deák Ferenc, a haza bölcse, igazságügyi miniszter, illetve Wlassics Gyula egykori vallás- és közoktatásügyi miniszter is zalaegerszegi, aki elévülhetetlen érdemeket szerzett a jogtudomány területén.

Balaicz Zoltán polgármester beszédet mond Mihály deák szobrának avatóünnepségén.

Balaicz Zoltán (Fidesz-KDNP) polgármester felidézte, hogy Zalaegerszeg első, városként történő írásos említése 1421-re datálódik, így az akkori oklevél alapján Mihály deák az első, név szerint is ismert városbíró.

A Göcseji Múzeum munkatársai segítségével megalkotott, idealizált, az akkori viseletnek, kinézetnek megfelelő alakot Farkas Ferenc zalaegerszegi szobrászművész készítette el, és a múzeum és a Mária Magdolna-plébániatemplom közötti téren helyezték el. (Forrás: MTI)

Böjte Sándor Zsolt (Fidesz-KDNP) önkormányzati képviselő (b), Vigh László, a térség fideszes országgyűlési képviselője (b2), Varga Judit (j2) és Balaicz Zoltán leleplezik Farkas Ferenc szobrászművész alkotását.
Fotók: MTI/Varga György