Átadták a Zalaegerszegért díjakat

2021. 12 20. 08:37

A lokálpatriotizmus az erős helyi közösség alapja

Csoportkép a díjátadó után (balról): Ülnek: Tolvaj Márta, Szabó Gyuláné, Őriné dr. Bilkei Irén, Prokné Tirner Gyöngyi, Cziborné Vincze Amália, Horváth Zoltánné. Mögöttük: Héjj Dávid miniszterelnöki biztos, Darabos Géza, Fabio Gentile, Vigh László országgyűlési képviselő, dr. Varga Judit igazságügyi miniszter, Balaicz Zoltán polgármester, Kereki Zoltán, dr. Sáska József, dr. Pál Attila megyei közgyűlési elnök.
Fotó: Seres Péter

A lokálpatriotizmus az erős helyi közösség alapja, ezek az erős helyi közösségek pedig biztos oszlopai az országnak és annak az Európának, amely erős nemzetekre és az erős nemzetek sokszínűségére épít – jelentette ki az igazságügyi miniszter december 17-én, pénteken Zalaegerszegen.

Varga Judit a Zalaegerszegért díjak átadása alkalmából rendezett ünnepségen azt mondta: az Európai Unió mottója az egység a sokféleségben, amelyben „az egység legalább olyan fontos, mint a sokszínűség”.

Ezért fontos, hogy a helyi identitást ápoljuk, fejlesszük és továbbadjuk a fiataloknak, mindezt pedig úgy tudjuk elérni, ha „láthatóságot” biztosítunk azoknak az embereknek, akik a helyi közösség oszlopai – hangoztatta.

Zalaegerszeg vezetése nagy hangsúlyt fektet a lokálpatrióta szemlélet erősítésére, a Zalaegerszegért díjakat 28 év óta minden esztendőben átadják. Aki lokálpatrióta, nemcsak szűkebb pátriájára, a hagyományaira, a történelmi és szellemi kincsekre büszke, de igyekszik ezen értékeket megőrizni és újakat teremteni – vélekedett Varga Judit.

A miniszter kifejtette: a kitüntetések, díjak egyidősek a társadalmi együttélés kezdetével, egy országnak vagy egy város vezetésének mindig fontos volt, hogy kifejezze megbecsülését azoknak, akik „munkájukkal, hőstetteikkel kimagasló eredményeket értek el”. A kitüntetés az egyénnek „visszajelzés a társadalom, a nemzet, a haza részéről, hogy amit tesz, az nemcsak értékes, hanem szükség is van rá”.

Balaicz Zoltán polgármester (Fidesz-KDNP) a díjátadó ünnepségen arról beszélt, hogy nem létezik közösség bizalom nélkül, lelkes, hiteles egyéniségek nélkül. A kitüntetetteket tevékenységük, életútjuk, eredményeik tették méltóvá az elismerésre, mert „az életnek csak a szolgálat adhat értelmet, többet kell tenni a világért, mint amit a világ adhat nekünk”.

Varga Judit igazságügyi miniszter beszédet mond a Zalaegerszegért díjak átadása alkalmából rendezett ünnepségen.
Fotó: MTI/Varga György

Az 1993-ban alapított Zalaegerszegért díjakat eddig 232 magánszemély és 39 szervezet érdemelte ki, és idén további nyolc magánszemély és két szervezet képviselője vehette át. A díjátadóval együtt bemutatták azt a – helyi díszpolgárok kezdeményezésére megalkotott – Zalaegerszegi hitvallás elnevezésű dokumentumot, amelynek egy példányát a városházán helyezik el.

A rendezvényen Zalaegerszegért díjban részesült:

Darabos Géza építészmérnök, a Zalaegerszegi Vívó Egylet elnöke

Őriné dr. Bilkei Irén régész, főlevéltáros, a Zala Megyei Levéltár címzetes főigazgatója, a 600 évvel ezelőtti események kutatója

Fabio Gentile, az olaszországi testvérváros, Gorizia korábbi alpolgármestere, tanácsnoka, jelenleg Friuli Venezia Giulia tartomány közigazgatási titkára

Cziborné Vincze Amália, a Polgármesteri Hivatal nyugállományba vonult közgazdasági osztályvezetője

Dr. Sáska József, Zala megye fogászati és szájsebészeti szakfelügyelő főorvosa

Kereki Zoltán, korábbi válogatott labdarúgó, a ZTE FC egykori utánpótlás vezetője

Horváth Zoltánné Vajda Etelka, a Liszt Ferenc Általános Iskola korábbi tagintézmény-vezetője

Prokné Tirner Gyöngyi, a Gébárti Regionális Népi Kézműves Alkotóház vezetője

Zalaegerszegi Parkinson Egyesület (a díjat Tolvaj Márta vezető vette át)

Csácsbozsoki Évgyűrűk Nyugdíjas Klub (a díjat Szabó Gyuláné vezető vette át)

Az ünnepségen bemutatták azt az animációs filmet a középkori zalaegerszegi végvárról, amely Johann Ledentu hadmérnök 1640-es metszete alapján készült. A záróbeszédet Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos mondta, majd a Canterina Kamarakórus előadásában felhangzott az Angyalok éneke című dal, melyet Kovács József atya, római katolikus plébános karácsonyi áldása követett.