„A kormány gazdaságpolitikája végérvényesen megbukott”

2021. 12 20. 09:13

Barkóczi Balázs baromsága

Barkóczi Balázs (jobbról) pártelnökével, Gyurcsány Ferenccel, aki miniszterelnökként a szakadék szélére vezette az országot.
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A kormány gazdaságpolitikája végérvényesen megbukott – kommentálta a forint árfolyamának alakulását a Demokratikus Koalíció szóvivője minap online sajtótájékoztatón.

Barkóczi Balázs kiemelte, szerda délután volt, hogy 370 forintnál is többet kértek el egy euróért, és az árfolyam csütörtök reggel sem kúszott lejjebb 369 forintnál.

A politikus szerint a jegybank hiába próbált a héten újabb kamatemeléssel „kozmetikázni az eredményeken”. Az „egymással csatázó” Matolcsy György jegybankelnök és Varga Mihály pénzügyminiszter Orbán Viktor miniszterelnök társaságában tétlenül nézi végig, ahogy egyszerre zuhan az emberek nyakába az „elhibázott gazdaságpolitikájuk összes következménye” – fogalmazott.

A szóvivő rámutatott: miközben a forint lejtmenetben van, több környező ország valutája is erősödik.

* * *

Barkóczi Balázs „szakértő” helyzetelemzése után megkérdeztük dr. Boros Imre közgazdászt, volt Phare-minisztert, hogy mi a véleménye az elmondottakról. Rövid, velős választ adott:

– A DK szerint a kormány gazdaságpolitikája 2010 óta legalább ötvenszer bukott meg. Románia évente legalább 4-5 alkalommal hagy el bennünket. (Egyszer is elég lenne.) A megbukott gazdaságpolitika eredménye, hogy nálunk a GDP (euróban mérve) 2010-2020 között 30%-kkal nőtt, (Görögországban, amit hozzánk hasonlítottak 2009-ben, 54%-ra csökkent), a minimálbérek és a szakmai bérminimumok háromszorozódtak, az EU standardok szerinti szegénység megfeleződött és ma a 2009-es 3,7 millió ember helyett 4,5 milliónak van munkája. Még egy ilyen évtized és mi is bőven benne leszünk a világ „fejlett” országcsoportjának 10%-ában.

Ezért még sokat kell küzdeni ilyen „szakértőkkel”, is mint Barkóczi Balázs.

Ekler Elemér