Elkészült a Rezi úti körforgalmú csomópont Keszthelyen

2021. 12 17. 10:28

Jobbról: Vizi Norbert, Manninger Jenő és Nagy Bálint.

Befejeződött a 71. számú főút Keszthely, Rezi úti csomópontjának körforgalmú csomóponttá átépítése. A kivitelezés az ütemtervnek megfelelőn lezárult, így az elkészült körforgalmat az autósok már birtokba is vehették. A NIF Zrt. beruházásában megvalósuló projekt részleteiről tartott záró sajtótájékoztatót Manninger Jenő, a térség országgyűlési képviselője és Vizi Norbert, a NIF Zrt. beruházásért felelős projektirodájának vezetője. A sajtótájékoztatón részt vett Nagy Bálint, Keszthely polgármestere, a Fidesz választókerületi elnöke is.

2013-ra épült meg a 71 sz. főút Keszthely északi elkerülő szakasza, melynek részeként a Rezi úton járműosztályozós csomópontot alakítottak ki. A 73162. j. út biztosítja Rezi, illetve Cserszegtomaj kapcsolatát Keszthely várossal, így jelentős az észak-déli irányú gépjárműforgalom is a csomópontban.

A projekt keretében a 71. sz. főút 104+779 km szelvényében meglévő járműosztályozós kialakítású csomópont egysávos körforgalmú csomóponttá való átépítése, valamint a 71. sz. főút 104+523 – 104+871 km sz. között, továbbá a 73162. j. út 0+550 – 0+787 km sz. között szükséges ívkorrekció valósult meg. A települések közötti jelentős kerékpáros forgalom lebonyolítására a beruházás kiegészült fizikailag elválasztott, összesen 181 m hosszúságú kerékpárúttal, amely a 73162. j. úttal párhuzamosan, észak-déli irányban haladva biztosítja a tervezett csomópontban a kerékpárosok biztonságos átvezetését A projekt keretein belül az Útügyi Műszaki Előírásoknak megfelelően modern közvilágítás kiépítése, valamint a csomópont megvilágítása is megvalósult. A kerékpárosok biztonságát szolgálják továbbá az átvezetéseknél kiépített figyelmeztető sárga villogók is.A 71. sz főúton 348 méter hosszban, a 73162. j. Rezi bekötő úton 237 méter hosszban történt beavatkozás, így összességében 585 méter hosszúságú útszakasz átépítése valósult meg a beruházásban, emellett 181 méter hosszban épült ki a kerékpárút. Az építés során elbontott aszfalt mennyisége mintegy 924 m3, a beépített mennyisége 616 m3, emellett összesen 3.763 m3 föld lett megmozgatva és 5.245 m2-en kerül sor rézsűfelület kialakítására, illetve füvesítésre.

Régi probléma oldódott meg.

A projekt keretében, a körforgalom középszigetében a növénytelepítési és tereprendezési munkálatok keretében mintegy 1.256 db cserje telepítése, valamint 314 m2 felületen fenyőmulcs terítése történt meg.

Manninger Jenő, a térség országgyűlési képviselője elmondta: „Keszthely és környéke vonzó térség, egyre többen költöznek ide, időlegesen vagy akár állandóra is. Mindebben szerepe van az elmúlt tíz évben kiépített úthálózatnak, az elkerülőutaknak és útfelújításoknak is. A keszthelyi elkerülő Keszthely város közlekedési problémáin sokat segített, csökkentette a forgalmat s kiterelte a legtöbb környezeti kárt okozó tehergépjármű forgalmat.”

Vizi Norbert, a NIF Zrt. beruházásért felelős projektiroda vezetője hozzátette: „A kivitelezés a tervezettnek megfelelően befejeződött, amelyet követően az elkészült körforgalmat a gépjárművezetők azonnal birtokba is vehették. A beruházásnak köszönhetően megfelelő színvonalú közúti csomópont jött létre, amely megkönnyíti a térségben élők mindennapjait, és a balesetek számának és a kimenetelük súlyosságának jelentős csökkenését eredményezi.”

A fejlesztés az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából, a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában, hazai forrásból valósul meg. A kivitelezést a Horváth-Ép Közmű-, Út- és Mélyépítő Kft. végzi nettó 339 millió Ft értékben. (Forrás: NIF)

A beruházás hazai forrásból valósult meg.
Fotók: NIF sajtóiroda