Megköszönték a zalai polgárőrök áldozatvállalását

2021. 12 16. 12:04

Fotó: Zalai Hírlap

 A felkérés után szinte azonnal szolgálatba álltak a polgárőrök, hogy a kormány által meghirdetett oltási akcióhetek alatt segítsék az oltópontok munkáját. Ezt az áldozatvállalást köszönték meg december 14-én, a zalaegerszegi Megyeházán tartott rendezvényen.

Horváth Róbert, a megyei polgárőr szövetség elnöke érdeklődésünkre felidézte, hogy a november 22-én kezdődött és december 12-ig tartó oltási akció első napján reggel fél nyolckor kapták a felkérést, hogy a zalaegerszegi és a nagykanizsai oltópontnál segédkezzenek a rend fenntartásában és az adminisztratív teendők ellátásában. Mint mondta, az önkéntes közösségi szolgálat mindennapos számukra, ezért a soron kívüli segítségnyújtásra vonatkozó kérést gondolkozás nélkül elfogadták. Némi nehézséget az okozott, hogy a feladatellátást a szokásos polgárőri szolgálat mellett kellett megoldani.

Ezt azonban olyan hatékonyan valósították meg – folytatta Horváth Róbert –, hogy másfél órával később már meg is jelentek az oltópontokon. Akadt, aki szabadságot vett ki, más a családi programját mondta le, többen munka után nem pihentek, hanem segíteni mentek – sorolta Horváth Róbert. Ezért gondoltuk, hogy ezt a helytállást megköszönjük – tette hozzá.

Dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott, a megyei védelmi bizottság és a megyei oltási munkacsoport elnöke beszédében kiemelte: a járvány elleni küzdelemben elért eredményekhez nagyban hozzájárult a 2010-ben sikeresen átszervezett közigazgatás, a kormány nemzetközileg is elismert válságkezelési programja, ezenfelül azonban ki kell emelni a társadalom minden tagjának, szervezetének pozitív hozzáállását is, hiszen a professzionális szervezetek mellett folyamatosan számíthattunk és számíthatunk az önkéntesekre és a karitatív szervezetetekre, köztük a polgárőrökre is.

Mint a kormánymegbízott elmondta, a polgárőrök jelentős segítséget nyújtottak az oltópontokon dolgozó kormánytisztviselőknek és kórházi dolgozóknak. Mindennap, hétvégén is reggel héttől este hétig teljesítettek szolgálatot. Ez is hozzájárult ahhoz, hogy a három hét alatt 36 ezernél is többen kapták meg a védőoltást – tette hozzá dr. Sifter Rózsa.

A kormánymegbízott jutalmát és a 30 éves a Polgárőrség ezüst emlékérmet vehette át:

  • Sándor Dénes és Sándor Dénesné (Rendért Zalai Közbiztonsági és Polgárőr Egyesület),
  • valamint Donáczy Dezső elnök (Zalaegerszegi Polgárőr Egyesület).

Szintén a kormánymegbízotti jutalmat, valamint Szent László-emlékplakettet kapott:

  • Szabó Márton Ferenc elnök, Szabóné Csenovicz Éva, Kecskés Imre (Bazitai Polgárőr Egyesület),
  • Sebestyén Ferenc (Rendért Zalai Közbiztonsági és Polgárőr Egyesület),
  • Kummer József elnök (Nagykanizsa Keleti Városrész és Szabadhegy Polgárőr Egyesület),
  • Szenyéri Attila, Hermann Dániel (Nagyradai Önkéntes Tűzoltó és Polgárőr Egyesület),
  • Skoda László (Kisbagolai-hegy Polgárőr Egyesület),
  • Horváth Antal, Böröcz Tibor elnök (Főrhénci Polgárőr Egyesület Nagykanizsa).

A Zala megyei kormánymegbízott jutalmát és valamint a Zala Megyei Polgárőr Szövetség elnökének tárgyjutalmát vehette át:

  • Donáczy Dezsőné (Zalaegerszegi Polgárőr Egyesület),
  • Becs István, Kovács Krisztián, Tompos Dávid, Zsáli Péter (Rendért Zalai Közbiztonsági és Polgárőr Egyesület),
  • Kis Lajos elnök (Kisbagolai-hegy Polgárőr Egyesület),
  • Palicz Zoltán elnök, Kiskovács László (Nagykanizsa Látó-hegyi Polgárőr Egyesület).

(Forrás: Zalai Hírlap, Zala Megyei Kormányhivatal)