Ki is ez a Márki-Zay Péter? (5.)

2021. 12 15. 08:18

Az „amerikai álom” Magyarországon válik valóra?

Márki-Zay Péter Zalaegerszegen is kampányolt. Dr. Csidei Irénnel, Zala megye 1.sz. választókerületének ellenzéki képviselőjelöltjével december 10-én tartottak fórumot az Európa téren.
Fotó: Facebook

A Pesti TV folytatja igen népszerű sorozatát, amit a PestiSrácok.hu oknyomozó portálon Kik vagytok ti? Külföldiek a magyar politikai életben címmel indítottak el, még 2018-ban. Az akkor nóvumnak számító információk jelentősen meghatározták a Berg Dánielről, Szabó Tímeáról, Fekete-Győr Andrásról, Cseh Katalinról alkotott közvélekedést. A PestiSrácok.hu rántotta le ugyanis elsőként a leplet és hívta fel a figyelmet a különös életrajzi összefüggésekre. Ezúttal egy olyan embert mutatnak be, akivel kapcsolatban szintén a PestiSrácok.hu kongatta meg azt a bizonyos vészharangot – hiába. Kiáltó szó volt a pusztában az a figyelmeztetés is, amit a 2019-es önkormányzati választás előtt prognosztizáltak: kilencvenezer külföldi szavazat dönti majd el a főváros sorsát. Igazuk lett, mint ahogyan azt is, hogy nem figyeltek eléggé azokra az írásaikra sem, amelyekben Márki-Zay Péterről írtak meg, különös életútját vették górcső alá. Ezúttal az ellenzék miniszterelnök-jelöltjét vették célkeresztbe.

Óriási meglepetést okozott Karácsony Gergely bejelentése, amely szerint annak ellenére, hogy alig 48 órával azelőtt még vehemensen állította, nem lép vissza a jelöltségtől, csak ha elüti a villamos, mégis megtette. Méghozzá úgy, hogy arról nem egyeztetett a pártszövetségesekkel, sőt, még a sajátjait is meglepte döntés: Márki-Zay Pétert kell támogatni. Ha figyelembe vesszük, hogy MZP mögé kik is sorakoztak fel, talán körvonalazódik az Önök számára is, hogy bizony ez nem a véletlen és még csak nem is egy villamos műve: Karácsonynak muszáj volt azt a jelöltet támogatni, aki ugyanahhoz az érdekcsoporthoz köthető, ami Szabó Tímeáékat és a Momentumot húzta fel és tette önálló politikai entitássá. A legnagyobb fordulat azonban mégiscsak az volt, hogy nem Dobrev Klára, hanem a hódmezővásárhelyi polgármester lett a győztese az ellenzéki cicaharcnak, amin jól láthatóan nemcsak Dobrev, de a gyurcsányista szakértői gárda – így Tölgyessy Péter – is úgy meglepődött, hogy az már tényleg sok kérdést vet fel azzal kapcsolatban, miként is tudott egy pártnélküli polgármester győzni… Akit még annyira sem éreztek jelentősnek, hogy a hatpárti egyeztetésekre meghívják és a programalkotásba bevonják. De ő mégis simán lekörözte a milliós nagyságrendű összeggel tuningolt Dobrevet és lett Orbán Viktor kihívója.

Márki-Zay 1990-ben érettségizett a hódmezővásárhelyi Bethlen Gábor Református Gimnáziumban, itt ismerkedett meg későbbi feleségével, Vincze Felícia Lillával, aki ekkoriban még szerzetesnek készült. A család római katolikus vallású, méghozzá olyannyira, hogy Márki-Zay Péter a római katolikus Szent István-plébánia egyháztanácsának világi elnökeként is tevékenykedett, bár tény, hogy a helyi plébános nyilvánosan felkérte a híveket, hogy lehetőség szerint ne szavazzanak majd az igencsak érdekes kijelentéseivel nagy port kavaró férfira, amikor az polgármesternek jelöltette magát.

Politikával 2010 után kezdett el csak foglalkozni. Az USA-ból való hazatérését követően vetette bele magát a helyi ügyekbe, majd megválasztását követően egyre inkább körvonalazódott: leginkább az országos politika iránt érdeklődik, nem a hódmezővásárhelyi problémás ügyek megoldása iránt. De nézzük, milyen út vezetett odáig, hogy MZP a közös ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje legyen. Életrajzában több ellentmondás található, a Wikipédián folyamatosan szerkesztik a róla szóló szócikket, tüntetnek el korábbi tartalmakat. Még szerencse, hogy a PS évek óta figyeli tevékenységét, így megőriztünk néhány azóta eltűnt tartalmat is róla. Önéletrajzában, korabeli nyilatkozataiban azonban több ponton tetten érhető némi turpisság, csakúgy, mint Szabó Tímea esetében is ez keltette fel figyelmünket vele kapcsolatban.

Márki-Zay Péter a szintén amerikai életúttal rendelkező Kész Zoltánnal.
Fotó: Facebook

MZP 1990-től folyamatosan tanult. A Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskola marketing szakán indított, majd 1991-ben már Finnországban, majd 1992-ben Németországban szerzett tapasztalatokat. MZP 1993–96 között a Közgázon kezdte meg tanulmányait gazdálkodási karon, majd még ennek befejezése előtt párhuzamosan, 1995–2002 között az SZTE történelem szakos tanári képzését végezte el, miközben 1997-től a Kandó Kálmán villamosmérnök karán is tanult, amit 2001-ben fejezett be. De itt is párhuzamos képzésen vett részt, 2000-től ugyanis a PPKE doktori iskolájában PhD-zett 2006-ban. Mindeközben, 1995–2000 között a József Attila Tudományegyetemen végzett történelemtanárként. De MZP járt Párizsban is, 2003 ban, a Jean Moulinet Foundamentals of marketing képzésén, valamint „Belső információcsere és kommunikáció” (Face to Face Vezetőképző és Tanácsadó Intézet, 2000) és „Meggyőző kommunikáció és professzionális cégképviselet” (Face to Face Vezetőképző és Tanácsadó Intézet, 2000) képzéseken is. Több nyelven beszél: angol szakmai felsőfokú, német szakmai középfokú állami nyelvvizsga mellett francia középfokú állami nyelvvizsgával is rendelkezik, de tud spanyolul, oroszul és finnül is. Hazaérkezése után, 2009–2014 között a Szegedi Tudományegyetemen oktat.

Érdekesség, hogy mindeközben megnősült, és 2004-ben már öt gyermekkel vágott neki a tengerentúli világ felfedezéséhez, nemcsak diákként és apaként, hanem a Démász, valamint a Legrand Kontavill szentesi cég képviselőjeként. És innentől kezd érdekessé válni a történet, mert még ő maga sem tudta pontosan úgy elmondani, hogy mivel foglalkozott, hogy az passzoljon azzal, amit a weben talált fotóalbumában láttunk és írt magáról. Erről ellentétes információik keringenek a világhálón. Felícia 2011-es nyilatkozata szerint világot látni mentek öt gyerekkel, míg Kálmán Olga könyvében MZP erről másként beszél: egy titokzatos szponzor segítségéről, aki azért finanszírozta őket, hogy Felícia tanulhasson és azután hazatérjenek. Mindez 2004-ben történt, amikor Kanadába költöztek, ahol MZP saját bevallása szerint direct marketingesként tevékenykedett, egészen 2006-ig, amikor Indiana-ba költöztek, hogy felesége kitanulhassa a bábaságot. Felícia egyébként fizikusként végzett korábban és lett holisztikus bába. MZP 2008-2009 az Eastern Indiana Regional Workforce Board (Muncie, Indiana, Egyesült Államok) felügyelőbizottsági tagja volt, a cég 2006–2012 között működött, majd jogutód nélkül szűnt meg. S bár ez a pozíció már komoly előrelépést jelentett, mégis hazaköltöztek, MZP pedig belevetette magát a helyi közéletbe. Szinte azonnal újságcikkek jelentek meg a családról, 2010-ben a Bethlen Gábor Református Gimnázium alapítványi kuratóriumi tagja, SZMK-tag, illetve munkaközösségi elnöke lett. Nézzük, a korabeli cikkben miként írnak róla: „Először Kanadába utaztak. A közgazdász férj kezdetben telefonszolgáltatást értékesített házról házra járva, de pakolt konténereket is. – Házalóként naponta legalább 50 emberrel beszélgettem – mesélte Márki-Zay Péter. (…) Péter Amerikában ugyanannál az autóalkatrészeket értékesítő nagyvállalatnál kapott állást, amelynél már Kanadában is dolgozott több mint két évet.” Aha. Tehát házaló ügynök, illetve autóalkatrész-értékesítő, vállalati szervezetfejlesztő-vezető és konténerpakoló villamosmérnök, miközben a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen doktorandusz, nagycsaládosként, Kanadában, majd az USA-ban. Ez a zsenialitás és polihisztorság pedig nem maradhat rejtve a világ elől, irány Hódmezővásárhely! Értik… az amerikai álom Magyarországon válik valóra. Olyan mesés, igaz?

Egyre feszültebb a viszony az ellenzéki bábmester, Gyurcsány Ferenc és Márki-Zay Péter között.
Fotó: Facebook

Képzeljék el, mekkora bizalom kell egy ötgyermekes család amerikai ellátásának ígéretéhez, a feleség tanulmányainak finanszírozásához és milyen bátorság az apa részéről, hogy mindebbe belement.

Márki-Zay Péterék patrónusa 2010-ben Geréb Ágnes mellett kampányolt Márki-Zayné Vincze Felíciával – a TV2 Napló című műsorában. Haas György sétáló serpaként aposztrofálja magát, neki bárki bármit elmondhat – legalábbis a Sétáljvelem.hu oldal szerint. A Napló felvételén Márki-Zayné kinézete kísértetiesen hasonlít az amish nőkéhez, ami egyáltalán nem meglepő annak tudatában, hogy az amish közösségben több tucat szülésnél is segédkezett, a házaspár pedig rendszeresen látogatta ezeket a családokat. Erről 83 fotót találtunk Márki-Zay internetes fotótárában, ahol az albumokba rendezett fotókon nyomon lehet követni a család Amerikában töltött éveit. Ezek között találni egyébként Hillary Clinton kampányzáróján és Barack Obama kampányestjén készült képeket is; ez utóbbira egyébként kislánya nyolcadik születésnapjáról lépett le a családfő. A házaspár az USA-ban többször járt az amish közösségben, Felícia pedig előszeretettel segített a vallási csoport tagjainak az otthonszülésben. Az amishokról érdemes tudni, hogy a hívő felekezetek közül talán a legmarkánsabb, keményvonalas csoportként tartják őket számon szerte a világon; ők maguk konzervatív keresztényként aposztrofálják magukat.

Megválasztásakor azonban már elkottyintotta, hogy az ellenzék segítette, amúgy pedig nem is a helyi, hanem az országos ügyek érdeklik. Bizony.

Hihetetlen magabiztossággal nyilatkozott a 168 Órának Márki-Zay Péter az Orbán–Trump-találkozóval párhuzamos titokzatos washingtoni látogatásáról, olyan fontoskodó kijelentéseket téve, hogy ő és Kész Zoltán Orbán Viktorért sajnos nem tudtak garanciát vállalni az amerikai külügyminisztériumban (hogy kik és miért vártak volna bármilyen garanciát a túlmozgásos hódmezővásárhelyi polgármestertől és a levitézlett Kész Zoltántól, az persze nem derült ki), de mindent megtesznek, hogy Magyarországot kiszabadítsák Vlagyimir Putyin hálójából. Ehhez ugyanakkor pénzre van szükség, és Márki-Zay be is vallotta, hogy végső soron ezért utaztak az Egyesült Államokba. Más kérdés, hogy Márki és Kész politikai célra törvényesen nem is fogadhatna el pénzt külföldiektől… Az USA-ban persze nagyon fontos találkozókon vett részt a szintén amerikai életúttal rendelkező Kész Zoltánnal karöltve. Arról is beszélt, hogy szorosabb EU-partnerségre kell törekedni és jó kapcsolatra az USA-val.

„Márki-Zay Péter arra kérte tárgyalópartnereit, hogy az Egyesült Államok – ahogy a múltban többször is megtette – segítse az ellenzék munkáját. Hozzájárulhatna például a nem kormánypárti vezetésű városokban a beruházások növeléséhez, de a szabad sajtót is támogathatná, így például a Szabad Európa Rádió újraindítását. A 168 Óra kérdésére válaszolva hozzátette: az amerikai partnerek meghallgatták őket és mindent feljegyeztek, de a döntésre még várni kell, hiszen az az elmondása szerint a legfelsőbb szinteken születik majd meg.

Jurák Kata
Pesti Srácok
(Folytatjuk)

Ki is ez a Márki-Zay Péter? (1.) 2021.10.27.

Ki is ez a Márki-Zay Péter? (2.) 2021.11.10.

Ki is ez a Márki-Zay Péter? (3.) (2021.11.11.)

Ki is ez a Márki-Zay Péter? (4.) (2021.11.30.)