Csoda a Zala-parton!

2021. 12 08. 10:35

Azért őrölnek azok a malmok

A napokban készült fotón az örömteli változás tapasztalható. Több, mint hat év után végre elszállították a több tonna, veszélyes hulladékot is tartalmazó szemetet a Zala partjáról.

Már hozzászoktunk, hogy Isten malmai lassan őrölnek. Még 2011-ben kezdtünk el foglalkozni azzal az áldatlan helyzettel, hogy a Zala folyó Pethőhenye és Zalaszentiván közötti részén, a hídnál lévő szakaszon egy szennyezősziget található. Négy évig tartott, míg sikerült elérni, hogy megtisztítsák a folyó ezen szakaszát.

Azonban nem csak a Zalával volt probléma. A parton ugyanis évekkel korábban jelentős mennyiségű szemetet raktak le, közte nem kevés veszélyes hulladékot. Ez is a Natura 2000 besorolású területhez tartozik, vagyis elsődleges szerepe a természetes élőhelyek védelme. Tehát semmi keresnivalója ott az azbesztpalának, vagy a növényvédőszer-maradványnak.

A 2015 nyarán készült  felvételen jól láthatóak az azbesztpala törmelékek.

Erről Deák István, Pethőhenye polgármestere bejelentést is tett. Nem sok eredménnyel. Viszont – mint azt akkor mondta – legalább annyi pozitív dolog történt, hogy miután egy kis területet feltártak, nem indítottak ellenük eljárást azért, mert illetéktelenül behatoltak a területre rendet tenni.

A Zalatáj 2015 július 16-án megjelent cikkében ezt írtuk: „Kezdődik tehát az újabb környezetvédelmi akció. Úgy tűnik, hogy ez meg rázósabb és körülményesebb lesz, mint az előző.”

Nem tévedtünk… Isten malmai most sem kapcsoltak magasabb fokozatba, de 2021 november végére eltűnt az egykori malom és a Zala folyó közötti részre lerakott szemét, közte veszélyes hulladék.

Csoda a Zalán! – adtuk a címet annak a cikknek, amely beszámolt a Zala folyó megtisztításáról 2015. július 16-án.

Csoda a Zala-parton! Azt hiszem, nem túlzó a mostani cím, ha a szemét és a veszélyes hulladék elszállításáról van szó.

Köszönet érte. S jöhet a folytatás, mert van még bőven tennivaló a Zalán és annak partján. Szalafőtől egészen a Kis-Balatonig.

Ekler Elemér

Így nézett ki a Zala 2015 nyarán. Négy éve szorgalmaztuk akkor már a beavatkozást.

Végre megtisztult a folyó ezen szakasza 2015 nyarán.

Azért ma is lenne tennivaló a parton a benővő fák, bokrok miatt.
Fotók: Zalatáj