Összefogás Takács Bálintkáért

2021. 12 07. 11:59

A gyógyulás hosszú lesz…

Hagyárosböröndön november 27.-én több módon is összefogtak a helyiek és nem helyiek, hogy hozzájáruljanak az izomdaganattal küzdő, még csak 6 éves Takács Bálintka gyógykezelésének támogatásához.

A kisfiú betegségének híre futótűzként terjedt a településen, a rokonok, a munkatársak és ismerősök körében. Mindenkiben feléledt a segíteni vágyás gondolata, és nagyon sok féle ötlet született arra vonatkozóan, hogyan lehetne anyagilag is támogatni a családot. Így civil kezdeményezésként hamarosan adománygyűjtő ládák kerültek kihelyezésre a helyi és környező boltokba, illetve a facebookon különböző támogató felajánlások kezdtek keringeni.

De úgy tűnt, hogy mindez nem elég, illetve, hogy olyan erős a tenni akarás, melyet már legalább helyi szinten célszerű összefogni. Így született meg a gondolat, hogy a helyi egyházközség és az önkormányzat szervezésében készülődő „első közösségi adventi gyertyagyújtást és az azt követő beszélgetést” mint közösségi eseményt, bővítsük ki, illetve formáljuk egy jótékonysági rendezvénnyé.

Így történt, hogy a november 27-i adventi gyertyagyújtást követő szentmisét Farkas László plébános Takács Bálintka gyógyulásért ajánlotta fel. Itt a hívek a kisfiú gyógykezelésének támogatására 131 ezer forintot dobtak a perselybe. (Soha ennyi pénz nem gyűlt össze adományozási céllal.)

A délután nem csak a templom körül volt mozgalmas, hiszen a kultúrházhoz 14 órától érkeztek a sütemény felajánlások a segítő szándékú helyiektől, illetve távolabbi településekről is. A sütemények ezt követően kisebb-nagyobb átlátszó műanyag ételdobozba kerültek, és az udvarra kihelyezett asztalon várták a süteményvásárra érkezőket.

Sokan érkeztek a környező településekről és Zalaegerszegről is, mivel a Hagyárosböröndi Rendezvények facebook oldalra kitett eseménynek nagyon gyorsan terjedt a híre.  Volt olyan munkahely (Patent Kft.) ahol a dolgozók 120 ezer forintot gyűjtöttek össze, és hozták el, hogy bedobják a süteményvásáron kihelyezett adománygyűjtő dobozba. Vigh László országgyűlési képviselő és miniszteri biztos is nemes, 100 ezer forint felajánlást tett, így az is bekerült az adományok közé.

A helyi Mihály Luca énekel.

A kisgyermekes családosokra gondolva, 15 órától többféle, a karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó kézműves foglalkozás, illetve csillámtetkó várta a piciket. Sokan érkeztek, hiszen talán az ilyen korú gyermeket nevelők érzik át legjobban Takács Bálintka szüleinek helyzetét.

A süteményvásáron kívül forralt bor, tea, szendvics, és almakompót is várta a jótékonykodni érkezőket. Ezeket mind a helyi önkéntesek készítették, és kínálták, bízva abban, hogy ezzel is hozzájárulnak a nap sikeréhez.

És hogy a hangulat kellőképpen emelkedett legyen, 17 órától a helyi Mihály Luca, majd a bagodi Szakály Vanda Mirabella karácsonyi dalokkal szórakoztatta a jelenlévőket.

A süteményvásár várakozáson felül sikerült, minden sütemény elkelt, sőt, még „tartalék” süteményekért is szaladni kellett, hogy az ide látogatóknak ne üres kézzel kelljen távozniuk.

Mikor már minden elfogyott, a szervezők összeszámolták a jótékonysági süteményvásáron adományként bedobott támogatásokat, mely a nagyobb támogatásokkal együtt 586 ezer forint lett.

A nap zárásaként Bálintka édesapjának átadásra került a templomi gyűjtés és a jótékonysági süteményvásáron adományként összegyűlt pénz.

Végül: itt is szeretném megköszönni mindenkinek, aki ötletével; munkájával; személyes közreműködésével; eszköz, felszerelés biztosításával; műsorával; sütemény felajánlásával; egyéb felajánlásával, illetve anyagi támogatásával hozzájárult a jótékonysági kezdeményezés sikeréhez. Köszönjük!

Mivel a gyógyulás hosszú lesz, ezért kérjük, hogy aki tudja, támogassa Bálintka gyógyulását a boltokban kihelyezett adománygyűjtő dobozokban is. Akinek egyszerűbb, utalhat az alábbi számlaszámra is: Koltai Szidónia Eszter 11773494-00892858-00000000.

Varga Katalin

polgármester