Csillagok útján

2021. 12 06. 14:33

Kóbor János emlékére

A tagok cserélődtek, de Kóbor János maradt.
Fotó: Köves Szilvia

…„Nem tarthatott vissza engem senki sem/Az életemen kívül nem volt mit vesztenem”…

(Csillagok útján, az Omega 8. stúdióalbuma)

A Testamentum még elkészült. Egy nagyszerű összegzése ennek a kiváló együttesnek. S most már Kóbor János is elindult a csillagok útján, követve korábban elhunyt zenekari társait.

Nem tudok, s nem is akarok elkoptatott, közhellyé silányult jelzőket elővenni, hiszen itt maradt a Testamentum, ami egy szokatlan összegző album, s itt maradt az Omega együttes, benne Kóbor János több évtizedes pályafutásának hagyatéka.

Hagyjuk most a szavakat, hiszen van az emlékezésnek méltóbb formája az ő esetükben. Vegyük elő a régi bakelit lemezeket vagy a modernebb CD-ket! S hallgassuk az Omegát, Kóbor Jánost, aki éppen csak elindult az égi országúton, a csillagok útján!

Ekler Elemér

 

* * *

Neve egybeforrt az Omegával.
Fotó: atempo

Noha a Zalai Hírlap sportrovatánál dolgoztam, a sors valahogy úgy hozta, hogy az Omega együttes két akkori zalaegerszegi koncertjéről is tudósíthattam a napilapban.

Az egyik éppen a zenekar negyedszázados jubileumi koncertsorozatának egerszegi fellépéséről számolt be. Ezt osztom meg most olvasóinkkal:

„A 25 éves Omega

Omega… Az vesse rám az első követ a mai harmincasok közül, akinek csak a középiskolai matematika és fizika órák jutnak az eszébe e szó hallatán. Gondtalan diákéveim emlékei villannak fel, amikor „10 ezer lépés” nem volt sok az „Éjszakai országúton”, hogy láthassam a „Gyöngyhajú lány”-t. Az akkori „Rettenetes emberek” és „Régi csibészek” helyébe azonban már mások léptek életemben…

Illés, Omega, Metró. A magyar rockzene hőskorának nagy hármasából már csak az Omega létezik. Az Illés nem tudta pótolni a Szörényi-testvérek és Bródy hiányát, a Metrónak is túl nagy veszteség volt Frenreisz távozása. A változás szele az Omegát sem hagyta érintetlenül; Presser és Laux kiválását azonban túlélte a zenekar. Huszonnégy év alatt 12 önálló zenei anyagot tartalmazó nagylemezt készített az Omega. A tizenkettedik album tavasszal jelent meg, s a nem éppen optimista hangázású „A Föld árnyékos oldala” címet kapta. A lemez hangulata azonban nem ennyire pesszimista, sőt a stílusváltást, pontosabban az új stílus állandósulását érezhetjük ki a dalokból.

Új úton jár az Omega. Napjainkban – amikor válságban van hazánkban a rockzene, csökken a koncertlehetőségek száma, sekélyesedik a közízlés – visszatér a koncertpódiumra az együttes. November 19. és 28. között vidéki nagyvárosok sportcsarnokaiban lép fel. A mostani koncertsorozat egy hosszabb felkészülés első állomása. Jövőre ünnepli a zenekar fennállásának negyedszázados jubileumát. A koncertsorozat záróprogramjára november 28-án a zalaegerszegi Városi Sportcsarnokban kerül sor.

A Testamentum borítója. Méltó hagyaték az album tartalma.

Mi a túlélés titka? – kérdeztük Benkő Lászlót, az együttes vezetőjét.

– Ezt megkérdezték tőlünk 1975-ben is, akkor a 13 év tűnt soknak. Aztán minden évben elterjedt a hír, hogy végünk, kifulladt az Omega. Szerencsére nem így történt, mindig sikerült megújulni.

Ennek a receptje érdekelne bennünket…

– Amíg öt zenész szakmailag tud egymásnak újat mondani és emberként egymással szót érteni, addig nem kell a zenekar fináléját megkomponálni.

– Tehát van még újdonság az együttes tarsolyában?

– Éveken keresztül kísérleteztünk, míg a tavasszal megjelent A Föld árnyékos oldala című nagylemezünkön megtaláltuk azt a stílust, amely alkalmas az állandó továbbfejlesztésre.

Hogyan készül az Omega a negyedszázados jubileumra, ami nemcsak a hazai, hanem a nemzetközi rockélet történetében is szinte egyedülálló?

– A jelenlegi koncertsorozat után az együttes fellép a televízió szilveszteri kívánság műsorában. Ebben vállaljuk, hogy egy-egy dal erejéig beszállhat hozzánk zenélni mindenki, aki megfelel egy minimális feltételnek. Az új műsor mellett az együttes életét bemutató könyvvel és öt archív lemezt tartalmazó albummal is szeretnénk jelentkezni a jubileum évében. A régi dalok természetesen korszerűsített hangtechnikával jelennének meg. 1987 tavaszán kerül ki a stúdióból új, nyugat-európai terjesztésre szánt albumunk. A szerződést úgy szeretnénk megkötni a WEA, hogy a lemezt Magyarországon is meg lehessen vásárolni. A következő állomás egy új dalokat tartalmazó magyar nyelvű lemez megjelenése lesz, majd következik a nyárvégi jubileumi koncert a Budapest Sportcsarnokban.

Mit várhatnak a zalaegerszegi Omega-rajongók a november 28-i előadástól?

– Különös gonddal készülünk erre a fellépésre, hiszen már régen adtunk koncertet a zalai megyeszékhelyen. Az itteni közönség rendkívül igényes, hiszen az osztrák és a jugoszláv televízió révén a világ legjobb együtteseivel találkozhat. Szeretnénk, ha előadásunk után elégedetten távozna a közönség.

Ekler –”