„Az én műemlékem”

2021. 12 06. 09:58

Ahogy a diákok látják

Dr. Sifter Rózsa beszélt a pályázat fontosságáról.

A Zala Megyei Kormányhivatal és az Állami Főépítészi Iroda már nyolcadik éve hirdeti meg a diákoknak szóló rajz- és fotópályázatot, amely idén „Az én műemlékem” címet kapta. A 208 beérkezett alkotásból a zsűri által kiválasztott legjobbak ifjú alkotói 2021. december 2-án, csütörtökön vehették át az elismeréseiket a Megyeházán rendezett ünnepség keretében.

A pályázat céljáról dr. Sifter Rózsa, Zala megyei kormánymegbízott szólt a tanulók, tanáraik és kísérő hozzátartozóik előtt. Elmondta, épített környezetünk sokféle objektumból áll össze, ezek között világszerte kitüntetett figyelmet érdemelnek a műemléki védettség alatt állók, hiszen az épületek a múltunkban gyökerező értékeket reprezentálják, a szellemi örökségünk részét képezik, a nemzeti építészeti kultúra remekei. Ma Magyarországon 11 ezer műemléki védettségű épület képezi az építészeti örökségi kincset. Megóvásuk közös felelősség, hívta fel a figyelmet a kormánymegbízott, aki kifejezte örömét, hogy a gyerekek ismerik nagy becsben álló épületeinket, s rajzaikon ezt egyéni látásmóddal, kifejező erővel jelenítették meg. A rajzok megmutatták, hogy a diákok figyelnek közvetlen lakókörnyezetük épített örökségére, ismerik azok értékét.

Németh Andrea, a ZSzC Csány László Technikumának igazgatója, a pályamunkákat bírálók nevében gratulált az ifjú rajzolóknak, biztatva őket további új alkotások elkészítésére.

A díjazottak…

A díjakat harminc diák vette át az ünnepségen. Értékes ajándékokat vihettek haza rajz kategóriában az alsó és felső tagozatosok, valamint a középiskolások, de fotó- és videókategóriában is jutalmazták az első három helyezést elért, illetve a különdíjakkal elismert tanulókat, akik között akadtak pályázók Zala megyén, sőt az ország határain túlról, így Szlovákiából, de még a Vajdaságból is. (Forrás: Zala Megyei Kormányhivatal)