A siratóasszony most nem aggódik

2021. 12 06. 08:15

Tényleg Lehet Más a Politika

Várjuk Schmuck Erzsébet és Kanász-Nagy Máté siránkozását a Mocsáros-dűlő jövője miatt is…
Fotó: Mónus Márton/MTI

Szeretem Schmuck Erzsébet aggódó megszólalásait. Amikor meglátom, hogy ő fog nyilatkozni a hatalmat bitorló Fidesz-KDNP kormány zöldpolitikájáról, gyorsan magamhoz veszek egy csomag papírzsebkendőt, hogy patakzó könnyeimet majd felitassam.

Erzsébet asszony, a Lehet Más a Politika (LMP) társelnöke el-elcsukló hangon adja tudtunkra, hogy az Orbán-kormány elveszi az egészséges jövő lehetőségét gyermekeinktől, unokáinktól, mert a klímapolitikája, a környezetvédelme egyszerűen csapnivaló. Meghatóan beszél, olyan hatásos tud lenni síró hangjával, hogy az egyszerű halandó éjszakánként álmatlanul forgolódik ágyában a környezetvédő asszonyka szavai után.

Újabb szívhezszóló szózatára várva alaposan feltankoltam papírzsebkendőből. A fővárosi moslékkoalíció városházi ügyeskedései sorában megjelent ugyanis a környezetvédelem. A rendszeres panama-információkkal jelentkező álarcos részletesen szólt arról, már a budai oldal utolsó megmaradt vizes élőhelyét, a Mocsáros-dűlőt is dobra akarja verni a Karácsony Gerő „vezette” (inkább a megvezetett kifejezés illik erre a félmilliárd forintos csődtömegre) Városháza…

Várom Schmuck Erzsébet társelnök megszólalását, amolyan igazi szívhezszólót, hogy jól kisírjam magam. Még nem hallottam sopánkodni, nem festett elénk szomorú jövőképet, nem tiltakozott a főváros utolsó nagy összefüggő zöldterületének sorsa miatt.

A máskor olyan harcias, hetyke társelnök társa, Kanász-Nagy Máté is hallgat, ahogy mifelénk mondják: mint ..ar a fűben.

Legalább annyiban következetesek, hogy méltóak a nevükhöz: tényleg Lehet Más a Politika. Akkor, ha a Fideszről vagy a moslékkoalícióról van szó.

Erre erősített rá ez a Kanász-Nagy Máté nevezetű jóember. Vasárnap, december 5-én ugyanis felébredt téleleji szendergéséből, s a nyilvánossághoz fordult. Sajnos nem az óbudai Mocsaras-dűlő hideg vízébe ért a keze, hanem a Mátrai Erőmű dolgozói miatt aggódott. Reagálva a Fidesz szombati közleményére (az erőművet meg kell tartani) azt mondta, hogy ki kell vezetni a fosszilis energiát, s át kell állítani Magyarországot a megújuló energiaforrásokra. Csatlakozott ehhez a véleményhez Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője. Az óbudai Mocsaras-dűlőről ő is hallgatott.

Hej élet, élet Kanász (-Nagy Máté) élet, ez aztán az élet/Ha megunom magamat, magam is úgy élek.

Mert nem csak a politika lehet más…

Ekler Elemér